Rosco centraliseert in gloednieuw bedrijfsgebouw

Het familiebedrijf Rosco NV is nu nog aan de Wayenborgstraat 16, Industriezone C, in Mechelen gevestigd, maar verhuist in juni naar een volledig nieuw bedrijfspand aan de Oude Baan 3A in dezelfde stad. Hoe, wat en waarom? Dat vroeg Polycaro graag aan gedelegeerd bestuurder Ellen Rosiers.

“Door de aanhoudende groei van Rosco door de jaren heen was het noodzakelijk om er stelselmatig bedrijfsgebouwen bij te nemen”, begint gedelegeerd bestuurder Ellen Rosiers. “Maar vier verschillende gebouwen met elk individuele kantoor- en magazijnruimten op een steenworp afstand van elkaar en waartussen meerdere keren per dag materiaal getransporteerd dient te worden, is een absurde situatie die al lang om rechtzetting vroeg.

Toen er zich dan eindelijk een opportuniteit aandiende, werd er zonder talmen meteen op plan beslist om op het adres Oude Baan 3A een nieuwbouw op te trekken. Die site situeert zich op amper 1 km afstand ofte 2 minuten rijden van de huidige, dus blijft het ook voor onze klanten het al decennialang vertrouwde ‘Mechelen-Noord’. Eindelijk zullen al onze diensten in één gebouw gecentraliseerd worden, wat onze werkmethoden en dienstverlening nog efficiënter zal maken.”

Op de keukentafel

Toen leerkracht Albert Rosiers in de jaren ’70 van vorige eeuw heel kleinschalig met het monteren van profielen op zijn keukentafel in Hombeek begon, noemde hij zijn bedrijfje Alro. Spoedig begon hij ook producten te ontwerpen.

“De zoon van Albert die tevens mijn papa is, Stefaan, begon zijn vader wat te helpen”, aldus Ellen. “De activiteiten groeiden, een naburig pand werd gehuurd en na een poos ging mijn opa met rust.” Inmiddels was Stefaan met Karin Potums gehuwd en werd een nieuw bedrijfspand in Mechelen betrokken. In 1989 onderging de firma een naamsverandering; Alro werd Rosco (afgeleid van Rosiers en co.), en kreeg het statuut van NV. In 1995 werd alweer verhuisd, dit keer naar de Wayenborgstraat, waar kort na elkaar 3 verschillende panden aan het bedrijfspatrimonium werden toegevoegd.

In Westerlo houdt Rosco een extra logistiek punt aan omdat er zich in die regio heel wat klanten concentreren en het bijgevolg handig is om transport tot een minimum te beperken.

Vandaag telt Rosco 34 medewerkers, onder wie ook de broer van Ellen, moeder, oom, schoonzus en stiefvader, zodat het een (h)echt familiebedrijf is. België vormt de belangrijkste afzetmarkt, naast Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Duistland en Frankrijk.

Uiterst gediversifieerd assortiment

“Rosco staat voor alles wat met tegels, vloeren en wanden te maken heeft, maar niet voor tegels, vloeren en wanden op zich”, glimlacht Ellen. “Terwijl ons productgamma voordien rond tegels was opgebouwd, werd dat later aangevuld met toebehoren voor zowat alle soorten vloerbekleding. Als marketeer van opleiding vind ik het belangrijk dat het Rosco-assortiment gediversifieerd is. Het basisprincipe is immers om de markt te bestuderen om vervolgens adequaat op de vraag vanuit de markt te beantwoorden.

Daarnaast stel ik vast dat het lokaal aankopen in de lift zit en dat de consument niet langer gebaat is met de reguliere eenheidsworst; in de woonomgeving verkiest men onderscheidende producten met een eerder uniek, duurzaam karakter. Voor wat het lokale aspect betreft, benadruk ik graag dat mijn familie en ik allen inwoners van Hombeek zijn én sterk verankerd met de fijne stad Mechelen. Wat ook onze buitenlandse klanten charmerend vinden.

Het persoonlijke klantencontact hopen we nog te versterken. Daarom werken alle regio’s nu met een vaste Rosco-medewerker. Als betrouwbaar partnerbedrijf met een persoonlijke klantenbenadering willen wij blijvend het verschil maken. Rosco onderscheidt zich ook van concullegabedrijven omdat wij over een eigen productiefaciliteit met de modernste machines beschikken. Hierdoor kan een snelle, ‘just-in-time’-leveringstermijn verzekerd worden, naast snel inspelen op maatafwijkingen.”

Toekomstpotentieel

Ellen Rosiers ziet potentieel in oplossingen voor de verbouw- en renovatiemarkt. Omdat bij tal van verbouwingen de beschikbare hoogte eerder beperkt is, voorziet Rosco o.a. in deurmatprofielen met uiterst beperkte hoogte. Ook de keuze aan oplossingen voor soepele vloerbekleding en vloerverwarming werd met meerdere modellen uitgebreid zodat men minder diep dient uit te slijpen.


Foto’s: © Rosco NV