Werkatelier in Brugge: dunne platen Ariostea als redder in nood

"De ‘touch & feel’ is iets waar Ariostea veel aandacht aan besteedt"

Project fiche

Een fout in de betoncentrale degradeerde de voorziene gepolierde betonvloer in het atelier van een Brugse beroepsfotograaf tot ‘kritische ondergrond’. Het aanbod XL tegels van Cedexsa, en hun expertise in plaatsing, bracht redding.

Beton droogt niet

Martin Kesteleyn verdient de kost als fotograaf met specialisatie in product-fotografie. Zijn echtgenote is modiste, met specialisatie in hoeden. Het koppel besloot een werkruimte in te richten die voor beiden dienst kon doen. Wat een redelijk rechttoe-rechtaan verbouwing leek, bleek echter alras te stoten op een heel aantal onvoorziene hindernissen.

_DSC9999

“Het was bedoeld als een verbouwing maar is uiteindelijk meer een nieuwbouw geworden”, legt Martin Kesteleyn uit. “We hebben alles volledig afgebroken omdat het zich in een te slechte toestand bevond.” Dat was één ding. Maar daarmee hield het niet op. Kesteleyn had gekozen voor gepolierde beton als ondergrond, omdat hij dit gepast vond voor een atelieromgeving, en omwille van de interessante prijs. “Maar jammer genoeg hadden ze in de betoncentrale teveel vliegas in de beton gespoten, waardoor de chemische werking afgebroken werd en de beton niet hardde.”  De betonvloer helemaal uitbreken, wilde Martin Kesteleyn niet. Wat dan gedaan? Een gietvloer? “Daar hebben we inderdaad over nagedacht. Maar ik moet zeggen: in onze slaapkamer ligt een gietvloer en ik ben daar persoonlijk niet zo tevreden over. Naar onderhoud en gevoeligheid toe vind ik dat minder dan bijvoorbeeld een keramische vloer.”

De oplossing

De oplossing vond hij bij Cedexsa, een bekende tegelgroothandel in Brugge waarvoor de beroepsfotograaf al veel opdrachten uitvoerde. “Ik ken Guy Royaux goed, die medezaakvoerder is van het bedrijf. Samen met hem heb ik naar een oplossing gezocht om de beton niet te moeten uitbreken. En zo kwamen we uit bij Ariostea Ultra Resine Silico Soft. Die tegel heeft de look van gepolierd beton, een effect dat wordt versterkt door zijn grote formaat (100×150 cm) zodat je ook niet veel naden ziet. En hij is slechts 6mm dik, zodat we onder de kering konden blijven. Al bij al de beste oplossing. Vooral ook omdat hij heel onderhoudsvriendelijk is.”

_DSC9987

Plaatsing

Nog waren de problemen de wereld niet uit: de ‘kritische ondergrond’ moest nog bedwongen worden. “De plaatsing was moeilijk in het begin,” vervolgt Kesteleyn, “want de eerste primer die de vloerders gebruikten, kwam los. En de tweede, een ander type, ook! De ondergrond was nog te vochtig. Het waren twee primers die niet op waterbasis waren, vandaar ook. Dus suggereerde ik aan de aannemer om misschien eens Betokontakt van Knauf te gebruiken.”

Kesteleyn heeft dan ook de hele verbouwing van nabij opgevolgd. “Ik ben fotograaf van beroep, maar elektricien van opleiding. Dus ik ben wel een beetje technisch aangelegd. In elk geval, de Betokontakt bleek een ideale oplossing. Daarna werd een ontkoppelingsmat gelegd en van dan af is het vlot gegaan. Al bij al heeft het leggen van de vloeren een dag of tien geduurd. Wat je ook altijd hebt, is dat een gepolierde beton, in tegenstelling tot chape, niet super egaal is. Met als gevolg dat de plaatsers de nodige ‘goocheltrucs’ moesten uithalen. Zo hebben ze geregeld klemmetjes moeten gebruiken om alles recht te trekken. De vloerder die de tegelwerken uitvoerde, was echt een ongelofelijke stielman!”

_DSC9967

Superlarge

De tegelzetter in kwestie werd hem niet alleen aangeraden door Cedexsa, maar ook opgeleid door de tegelleverancier. “De man is een door ons erkende ‘Superlarge’ plaatser”, legt medezaakvoerder Guy Royaux uit. “Dat wil zeggen dat hij onze opleiding ‘Grote Formaten’ heeft gevolgd. Een jaar geleden hebben we namelijk beslist om in onze Superlarge showroom in Zellik zelf een praktische en theoretische opleiding te organiseren, die telkens vier uur duren. En dat is een groot succes gebleken. De laatste sessie vond plaats in december, met 40 aanwezigen. Eigenlijk laten we er in principe maar 25 cursisten toe, maar omdat het de laatste van het jaar was, hebben we een uitzondering gemaakt. In 2016 zullen zo’n 350 mensen de opleiding hebben gevolgd. Onder hen dus ook de man die het atelier van Martin Kesteleyn heeft bevloerd.”

_DSC9946

 Prettig gevoel

Guy Royaux wil nog de nadruk leggen op een kenmerk van de Arisostea-tegels die sinds kort in het Brugse atelier op de vloer liggen: hun tactiliteit. “Als Martin en zijn vrouw super content waren, was dat niet alleen omwille van het makkelijke onderhoud, maar ook van het aspect dat zeer zacht is. Deze keramische tegel is helemaal niet kil en hard, zoals mensen wel eens denken.” De ‘touch & feel’ is een punt waar Ariostea veel aandacht aan besteedt, met zijn Ultra-technologie van driedimensionale oppervlakten.”

_DSC0184

Wat ook helpt is de vloerverwarming. “Heel aangenaam in het gebruik,” bevestigt Martin Kesteleyn. “Als je schoonmaakt, is alles ook meteen weer droog.” Pas onlangs is groen licht gegeven voor het gebruik van deze grote formaten bij vloerverwarming. Guy Royaux: “Alle 6mm platen van eender welk formaat kan je nu mits de juiste lijm en ontkoppelingsmatten toepassen op een vloerverwarming. Vroeger was dat beperkt tot tegels van 60×60 cm of 80×80 cm. Maar vandaag geeft bijvoorbeeld Schluter-Systems garantie op álle grote formaten. En als zij het doen, zal de rest wel volgen!”

_DSC0158

Foto’s: toope.be