Waterdichting en betegeling van rooftop-zwembad

Sika houdt wel van een technisch project

Project fiche

Bij Sika houden ze van een mooi technisch project. Niet alleen omwille van de efficiëntie, maar ook voor de pure schoonheid ervan. “Dit project, het waterdicht maken en betegelen van een rooftop-zwembad, is echt prachtig in zijn techniciteit”, klinkt het enthousiast bij monde van Thomas Hemelsoet, commercieel technisch adviseur bij Sika.

Totaaloplossing waterdichting

Technisch sterke oplossingen, daar staan ze voor bij Sika. En met waterdichting specifiek heeft de Zwitserse multinational een hele historie. In 1918 verwierf het bedrijf faam met het waterdicht maken van de Gotthard-spoorwegtunnel door de Zwitserse Alpen, en sindsdien is het altijd de specialiteit gebleven. Ondergrondse waterdichting, membranen, cementgebonden systemen, specifieke voegsystemen, preventieve en curatieve waterdichtingen… De firma kan een totaaloplossing aanbieden.

De voorbereidingen

Ook voor dit fraaie rooftop-zwembad, op het terras van een particuliere loft in Aalst. “Eerst hebben we een volledige studie uitgevoerd die resulteerde in een technisch rapport van 17 bladzijden”, vertelt commercieel technisch adviseur Thomas Hemelsoet. “Daarna hebben we de werf continu opgevolgd, dit in nauwe samenwerking met de firma Verbeke Vloerafwerkingen uit Lede, die de werken uitvoerde.”

De voorbereiding van het eigenlijke tegelwerk verliep in diverse stappen. “Ten eerste moest de acryl worden vastgezet, en dat was al niet eenvoudig. Ten tweede dienden er ook aansluitingen te gebeuren met kitten tegen het glas, en dat moest allemaal ook mooi waterdicht en mooi afgelijnd zijn. Een hele opdracht, waarin we zijn geslaagd door de juiste bandjes dichtingsbanden te gebruiken, en door heel wat uitdikkingsplaten te bevestigen met epoxy-lijmen om daar later de tegelmozaïeken op te verlijmen. Daarenboven werd er ook een volledige afdichting geplaatst met Sikalasic 152, een cementgebonden waterdichting.”

Performante tegellijm

Vanaf dat moment kon de tegelzetter aan de slag. ”Hij heeft het heel erg goed en secuur gedaan: op voorhand alles opgeschuurd en alle grintnestjes opgevuld met SikaTop 121”, aldus Hemelsoet. “Daarna zijn de tegeltjes (2×2) erop gelijmd met Starlite, een heel performante lijm: ideaal voor plaatsing van mozaïek. Plus, hij kan zonder problemen in een zwembad worden gebruikt, zonder dat je emissie krijgt van vuile stoffen in het water. Sommige lijmen kunnen wat dat betreft problemen geven. Maar deze is daar speciaal voor gemaakt, het is een uitgekiende mix van hars- en cementsoorten. Een Duits fabrikaat, en in Duitsland zijn ze enorm streng in zulke zaken.”

Siliconenkit voor zwembaden

Voor de platen rond het zwembad werd gekozen voor natuursteen. “Een vochtgevoelig materiaal bij uitstek. Om die reden kozen we voor SikCeram-270 Multiflow, kwestie van vlekken te vermijden. En ook: de lijm moest verwerkt worden op 3cm, en dat kan alleen met Multiflow. Wat de voegen betreft, die zijn allemaal in epoxy. Voor het kitten gebruikten we SikaSil-Pool, één van de weinige siliconen op de markt die specifiek voor zwembaden ontwikkeld werd. Omwille van het de contact met de acryl is het toch wel nodig de juiste te gebruiken.”

Nog meer waterdichting

Sika, zoals gezegd, biedt totaaloplossingen. Daarom bood het op de werf in Aalst nog ondersteuning in een aantal andere technische zaken inzake waterdichting. Tekst en uitleg krijgen we van Thomas Hemelsoet: “Op de muur naast het terras zijn er Stoneskin-strips op de muur gelijmd. Deze moesten op een lichtgewicht isolerend systeem worden gezet. Eerst was een systeem voorgeschreven waarbij isolatie rechtstreeks op de ondergrond werd gekleefd, waarop dan waterdichting wordt geplaatst. Bij Sika zijn we daar -om het zacht uit te drukken- niet echt enthousiast over want daardoor krijg je al snel vochtproblemen. Dus hebben we samen met Aquapanel, een merk van Knauf, een systeem ontwikkeld. We plaatsen een profiel met eronder Resol isolatie en erboven een Aquapanel. Om het paneel zo weinig mogelijk te belasten, gebruikten we lichtgewicht lijm. Er zit dus een soort spouw achter, zodat je nooit problemen kan krijgen met vocht in de woning. En je zal ook altijd een veel beter geregelde flexibiliteit van de ondergrond hebben. Als je het daarentegen zonder spouw doet, riskeer je dat er op de isolatie zoveel spanning komt dat de tegels afbreken.”

Gebruikte producten

  • SikaCeram-290 Starlight
    Deze tegellijm voldoet aan de C2TE (EN 12004) S1 (EN 12002) normering en zal door zijn uitgekiende mix van verschillende hars- en cementsoorten geen migrerende partikels geven op de voeg, noch in het zwembadwater. Zijn smeuïge consistentie en minimale korreldikte laten toe de mozaïek op een esthetisch verantwoorde manier te plaatsen.
  • SikaCeram-270 multiflow
    Deze tegellijm voldoet aan de C2TFE (EN 12004) en S1 (EN 12002) en laat toe om de natuursteen op een esthetisch verantwoorde manier te plaatsen.
  • SilkaSil-Pool
    Neutraal uithardende siliconenkit voor zwembaden en permanent natte ruimtes.