Vloeren Fosselle stampt immense studententoren mee uit de grond

"Snelheid van uitvoering onderscheidt ons van de concurrentie"

Project fiche

De skyline van Gent – sinds mensenheugenis gevormd door de 3 torens in het stadscentrum – heeft er een blikvanger bij. Bro Upkot zorgt door zijn ligging aan de rand van de stad dan wel niet voor 4 op een rij, toch is deze 62 meter hoge studententoren van Upgrade Estate en architectenbureau Archipl Architecten een nieuwe landmark waar niet naast te kijken valt: het is de grootste studententoren in Vlaanderen. We gingen praten met Vloeren Fosselle NV, het bedrijf uit Sint-Lievens-Houtem dat dit rijzige bouwwerk mee een gezicht hielp geven.

Zo vader, zo zonen

De mondmaskers kunnen het niet verhullen. Tegenover mij zitten overduidelijk 2 broers. “Zo zijn we ook gekend in de vloerderswereld. Als de gebroeders Fosselle”, steekt Steven – de jongste – van wal. Een geoliede tandem vormen ze, en daar is hun familiegeschiedenis niet vreemd aan. Kris doet het verhaal.

“Ons vader ging in 1979 aan de slag als zelfstandig vloerder. Drie jaar later nam hij voor het eerst iemand in dienst. Toen het aantal vloerders gaandeweg werd uitgebreid, verschoof zijn aandacht naar coördinatie en opvolging van de werven. Op het moment dat ik erbij kwam, 23 jaar geleden intussen, deden we al in hoofdzaak de grotere projecten. Openbare aanbestedingen, overheidsgebouwen en heel veel projecten in de zorgsector. Zes jaar na mij kwam Steven aan boord. Een constellatie die bruusk onderuit werd gehaald toen ons vader 10 jaar geleden een hersenbloeding kreeg. Werken was vanaf dan onmogelijk voor hem, dus namen Steven en ik de zaak over. Twee extra projectleiders staan ons bij in de dagelijkse werking, wat met om en bij de 55 vloerders op de werf geen overbodige luxe is. Natuursteen- en keramische bevloering vormen onze corebusiness, maar daarnaast doen we ook laminaatparket en sinds kort – in onderaanneming – ook zachte bevloering zoals tapijt. Dat laatste om te kunnen voldoen aan de vraag van bouwheren die met totaalpakketten willen werken.”

Elk zijn stiel

Voor Bro Upkot, de grootste toren die Ugrade Estate ooit bouwde, deden de gebroeders Fosselle enkel de harde vloeren. Al is het woordje ‘enkel’, gezien de grootschaligheid van het project, misschien wel wat misleidend. Steven verduidelijkt. “Wij namen de kamers en de inkom voor onze rekening, goed voor 6700 vierkante meter. De 311 kamers kregen allemaal dezelfde tegel: imitatieparketstroken Vitra van 20 x 120 centimeter. Voor de inkom voorzag Upgrade Estate een specifieke tegel van 60 x 60 centimeter.”

Het plaatsingsproces zelf was volgens de broers geen kernfysica. “Er waren slechts 3 types van kamers”, zegt Steven. “Zo kon het tegelpatroon dat na het uitlijnen bepaald werd door onze projectleider en onze ploegbaas zonder al te veel moeite doorgetrokken worden naar de andere kamers en de andere verdiepingen. Na het stofvrij maken van de chape brachten we eerst de primer Rywalit Tiefengrund aan. Op die manier bekom je een betere hechting. Daarna werden alle tegels verlijmd met Rywalit FK X, om een dag of 2 later opgevoegd te worden met Rywalit Flex-Fuge.”

Tempo in het team

“Elke week werkten wij een nieuwe verdieping af.” Ik luister naar de woorden van Steven en besef dat het project een behoorlijk strakke timing kende. Broer Kris vult aan. “Daarom werkt Upgrade Estate ook zo graag met ons samen. Onze snelheid van uitvoering is wat ons onderscheidt van een groot deel van de concurrentie. Wij konden de nodige manschappen inzetten om elke verdieping telkens op één week rond te krijgen. Het hielp natuurlijk wel dat we dit keer geen wandtegels in de douches moesten plaatsen. Bij al onze vorige opdrachten voor Upgrade Estate was dat wel het geval, maar nu opteerden ze voor een compleet nieuw systeem. Per laag lieten ze de sanitaire boxen – volledig kant en klaar – door de aannemer met zijn kraan in de ruwbouw plaatsen. Iets wat we zelf eerlijk gezegd nog nooit hadden gezien.”

Studeren doe je niet alleen

De samenwerking tussen Upgrade Estate en de gebroeders Fosselle blijkt dus absoluut geen nieuw gegeven. Twaalf jaar geleden vonden de 2 partijen elkaar en sindsdien plaveien ze samen de weg. “We zijn meegestapt in hun verhaal en op die manier ook meegegroeid”, vertelt Kris. “Slechts voor 2 van hun projecten klopten ze niet bij ons aan, omdat ze die volledig overlieten aan hun vaste chapist. Kleinere werven waren dat, in niets te vergelijken met Bro Upkot of King Upkot, de renovatiewerf in het Brusselse waar we op dit moment aan bezig zijn.”

Kris is duidelijk gewonnen voor de totaalbeleving waar Upgrade Estate naar streeft. “Het gaat naar mijn aanvoelen niet louter om het verkopen van flats. Er wordt een soort van communitygevoel gecreëerd. Zo heeft elk project ook 1 of meerdere conciërges. Een studentencoach, zeg maar, die 24/7 aanwezig is, activiteiten organiseert en alle kleine of grote problemen van de baan probeert te helpen. Bro Upkot heeft ook een eigen studentencafé, een fitness en een gaming room.”

De woorden van Kris voeren me terug naar mijn studententijd. Wanneer ik tijdens mijn autorit naar huis de grootste studententoren van Vlaanderen opnieuw in het vizier krijg, zie ik meteen ook de jaren in ijltempo voor mijn ogen passeren.