Wereldrecord tribunebouwen in Versluys Arena

Hoge afwerkingsgraad in nieuwe voetbaltribunes KV Oostende

Project fiche

In zes maanden tijd twee voetbaltribunes bouwen die gebruiksklaar moeten zijn tegen de openingsmatch van het nieuwe seizoen. Het leek een bijna onmogelijke race tegen de klok, maar ze stónden er wel degelijk. Met een prominente plek voor een nieuwe topper van Imola Ceramica: de serie Muse in formaat 120x60cm, geleverd en op maat gezaagd door Bomarbre en geplaatst door Tegelbedrijf Strubbe uit Eernegem.

Twee prestigieuze architectuurbureaus tekenden voor de nieuwe hoofdtribune van voetbalclub KV Oostende: Zwarts & Jansma Architecten uit Amsterdam en abv+ architecten uit Antwerpen. De tribune valt eerst en vooral op door zijn onopvallendheid: om de omwoners hun zonlicht te gunnen is de tribune deels verzonken onder het maaiveld. De nieuwe hoofdtribune biedt zitplaatsen aan iets meer dan 3.700 toeschouwers en bevat kleedruimtes, kantoren, een persruimte, een VIP-ruimte en een kantine voor het grote publiek.

Mission Impossible?

Terug naar begin juli, toen Bart Versluys, CEO van Bouwgroep Versluys, de pers toesprak in het stadion in aanbouw. In aanwezigheid van KVO-voorzitter Marc Coucke en de Oostendse burgemeester Johan Vandelanotte.

De bouwpromotor verklaarde bij die gelegenheid: “Het leek een mission impossible, maar toch zijn we erin geslaagd en daarom is de Versluys Arena één van mijn favoriete projecten. Vijf maanden lang al werken arbeiders zich de naad uit het lijf. Onophoudelijk, dag na dag, bijna 24 uur op 24 is het zwoegen, plannen en bijsturen om de Versluys Arena klaar te krijgen(…) Het zijn korte nachten en lange dagen van soms méér dan 19 werkuren. De uitmuntende, intensieve samenwerking met al onze bouwpartners en onderaannemers was dé sleutel tot succes!”

Vaste waarden

Aangezien de timing geen vergissingen toeliet, koos Bouwgroep Versluys voor dit project haast enkel vertrouwde gezichten, zegt Kurt Coucke, projectleider bij Tegelbedrijf Strubbe.

“De meeste aannemers die ik op de werf ontmoette, waren oude bekenden: mensen die Versluys al eerder had ingezet. Ook wij werken als plaatsingsfirma al lang samen met Versluys, onlangs nog in het project Baelskaai 12 aan de Oosteroever dat iconisch moet worden voor Oostende, met twee zwembaden in de balkonterrassen. Of iets langer geleden Residentie Commodore waarmee we zo’n tien jaar geleden de ProCaro-award wonnen.”

Perfectionisme

Dit artikel verscheen in Polycaro 55

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

“De afwerkingsgraad die Versluys van zijn aannemers eist, ligt zeer hoog maar wij kunnen ons daar uitstekend in vinden”, aldus zegt Kurt Coucke van Tegelbedrijf Strubbe. “Bart Versluys is sowieso een perfectionist, iemand die alles tot in de puntjes opvolgt. Het verbaast me nog steeds dat zo’n drukbezet man zo nauw betrokken blijft bij al zijn projecten. En op deze werf, gezien de tijdsdruk, was de controle nog een stuk scherper. Ook via zijn rechterhand Pol Marchand, die Project Manager is bij Bouwgroep Versluys. Beide heren laten niks aan hun aandacht ontsnappen: coördinatievergaderingen, materiaalkeuzes,…, overal willen ze bij betrokken worden.”

De serie Muse van het Italiaanse topmerk Imola Ceramica kan in elk geval de strengste inspectie trotseren, weet Sales- & Marketing Manager Kristof T’sjoen, van de firma Bomarbre die de keramische tegels voor dit project leverde. “Dit nieuwe topproduct van Imola Ceramica met marmereffect is nog maar op de markt sinds september 2015 maar is al zeer in trek en hard op weg om een klassieker te worden, met zijn nieuwe Patina-afwerking en ‘Macchia Aperta’ motief.”

Bomarbre: korte contactlijnen

“Versluys kende Bomarbre vooral van maatwerk: keukenwerkbladen, venstertabletten, trappen, dat soort dingen. Inzake tegels hadden ze nog niet echt samengewerkt maar het bedrijf uit Harelbeke had wel indruk gemaakt met hun werk aan vloeren en trappen in het nieuwe stadion van AA Gent”, vertelt Kurt Coucke van Tegelbedrijf Strubbe.

Een verhaal dat door Kristof T’sjoen wordt bevestigd. “De firma Versluys is gaan kijken wat we allemaal al gedaan hadden, onder meer in de Ghelamco Arena. En dankzij de ervaring die we daar hadden opgedaan, met name in het werken met krappe deadlines, konden we ook vlot in dit project stappen. We zijn in de mogelijkheid om alle opmetingen en producties in eigen huis te doen, en onderhouden zeer korte contactlijnen met fabrikant en opdrachtgever. Daardoor waren we eigenlijk ruim op tijd klaar. De keuzes zijn gemaakt in februari, de producties deden we in juni -in de drukste periode van het jaar- maar allemaal ruim op voorhand ingepland, dus voor ons geen probleem. Alle keramische tegels werden net voor het bouwverlof geleverd.”

versluys arena

Goede afspraken

Alleen werken met mensen die doen wat ze zeggen dat ze zullen doen wanneer ze zeggen dat ze het zullen doen, moeilijker dan dat is het eigenlijk niet… En dan vervolgens onderling goede afspraken maken. “Voor ons was één van de vele uitdagingen in dit project eigenlijk om het materiaal ter plekke te krijgen”, zegt Kurt Coucke. “Het was een voortdurende va-et-vient op de werf, dat kan je je wel voorstellen. Vrachtwagens met betonelementen die heel de tijd af en aan reden. Dus daar moesten duidelijke afspraken rond gemaakt worden, heel gedetailleerd: wie mag waar staan met zijn vrachtwagen, van wanneer tot wanneer? Dat werd duidelijk besproken tijdens de wekelijkse coördinatievergaderingen, waarin alles tot op de halve dag duidelijk gepland werd. Die ook wel weer aangepast kon worden… Voor ons was het een kwestie van constant aanwezig te zijn, alles op te volgen, en ook heel flexibel te zijn.”

Vlotte plaatsing

Logistiek was een moeilijk punt, maar de plaatsing verliep zonder problemen. De grootformaattegels van Imola werden door Tegelbedrijf Strubbe verlijmd met een aangepaste kwalitatieve flexlijm van het merk Ardex.

Met die grootformaattegels kan je best geen risico nemen, en al zeker niet in een dergelijk prestigeproject.Kurt Coucke, projectleider tegelbedrijf Strubbe

De serie Muse van Imola werd ook het basismateriaal voor de verwerking in de trappen. “Onze mock-up is eigenlijk gebruikt voor de opbouw van de trappen”, legt Kristof T’sjoen van Bomarbre uit. “Bouwgroep Versluys was te spreken over ons werk in de Ghelamco Arena, waar de vloerbetegeling werd doorgetrokken in de trappen zodat alles mooi aansloot. Dus hebben we een mock-up gemaakt van hoe wij het zouden aanpakken en die hebben zij aan de architecten doorgegeven. Het is niet zo dat de architect eerst de trappen tekende en dat daar dan onze keramische bekledingen op gelegd werden. Eigenlijk is het een beetje in de andere richting gegaan.”

De zaken gingen vooruit, en ook Tegelbedrijf Strubbe kon de werken, gestart op 16 juni, nog afronden vóór het bouwverlof dat begon op 18 juli. Dit inclusief de wandbetegeling in de sanitaire vertrekken en het plaatsen van de vloermat.

Sportmarkt in beweging

De Ghelamco Arena heeft voor Bomabre heel wat dingen in beweging gezet in de markt van de sportinfrastructuur.

Ghelamco was de eerste van een nieuwe generatie stadions, en iedereen heeft het gezien. In de periode vlak daarna hebben we veel sportinfrastructuur gedaan.Kristof T'sjoen, Sales & Marketing Manager Bomarbre

“En nu weer dit nieuwe stadion van KV Oostende, opnieuw een mooi visitekaartje. Vooral als je ziet hoeveel clubs er nog rondlopen met plannen voor nieuwe stadions of uitbreidingen. In West-Vlaanderen alleen al heb je Zulte Waregem, Club Brugge, KV Kortrijk,…”

Is er in feite veel verschil met een ander type project? “Eigenlijk niet, behalve in publieke aandacht. Er komt heel wat volk in die stadions, de media schrijven erover. Dus het zijn projecten die veel meer exposure krijgen dan een zorgproject, een school, een kantoor,… Ook al zijn dat voor ons vaak grotere projecten.” Bomarbre is geen specialist in sportinfrastructuur en wil dat ook niet worden. “We zijn een projectspeler in heel diverse segmenten”, zegt T’sjoen. “Maar af en toe zijn er van die projecten waarin je alles uit de kast kan halen en die heel wat visibiliteit creëren. Dit was er één van.”

Race tegen de klok

Bomarbre - KVOostende - 2016 - Auteursrecht Valerie Clarysse - 06Uiteindelijk kon dus de openingswedstrijd in Oostende probleemloos plaatsvinden, en dan nog meteen een droomaffiche: een West-Vlaams derby tegen Club Brugge. “De mensen konden ontvangen worden in een volledige afgewerkte VIP-ruimte”, klinkt Kurt Coucke heel tevreden. “Nu ja, we moesten wel nog een paar kleine dingetjes afwerken, genre een plint in een brandslang-nis.”

Wie daar op 5 augustus over had geklaagd, was echt wel een kniesoor. Zeker als je bedenkt dat pas één week voor de openingsmatch het dak op het stadion werd gezet. Bij die gelegenheid poste KV Oostende vrolijk volgend bericht op haar website: het dak staat erop, moge het volgende week er weer afgaan ‘maar dan figuurlijk’!

En zo gebeurde ook: de openingswedstrijd tegen regerend landskampioen Club Brugge werd gewonnen met 1-0. Soms lukt alles.


Foto’s: Valerie Clarysse