Vittorio Simoni kiest keramische gianttegels voor Hotel Terhills

Architect laat oog vallen op Urbatek X-LIGHT van Porcelanosa

Project fiche

De Spaanse fabrikant Porcelanosa geniet wereldwijde faam voor zijn keramische vloer- en wandtegels. Om de uitstekende reputatie staande te houden, wordt voortdurend gezocht naar innovaties die het gamma verbreden en de hoogstaande kwaliteit nog versterken. Dit innovatief streven is de Hasseltse toparchitect Vittorio Simoni niet ontgaan. Hij koos Porcelanosa als projectpartner voor het gloednieuwe hotel ‘Terhills’ in Eisden, Maasmechelen. Met succes.

Emotionele waarde

De Limburgse investeringsmaatschappij (LRM) kocht enkele jaren geleden de mijnsite van Eisden. En lanceerde daar het toeristische en recreatieve bouwproject ‘Terhills’. Concreet betekende dat de komst van een vakantiepark, sport- en woonzones, wellnesscentrum en een hotel met dezelfde naam als het project.

Via een architectuurwedstrijd kreeg het bureau van Vittorio Simoni groen licht om het ontwerp uit te tekenen. “Het bouwterrein heeft voor mij een sterke emotionele waarde”, verduidelijkt Vittorio. “Ik groeide op in de omgeving van de mijnsite en mijn ouders wachtten elke dag met hun ijscrèmekar de mijnwerkers op na hun harde dag labeur. Mijn team en ik wilden dus absoluut dit hotelproject ontwerpen.”

Art-decostijl

“Het oorspronkelijke gebouw werd opgetrokken tussen 1925 en 1930 in de art-decostijl. Meteen dé inspiratiebron voor de inrichting van het hotel. Want zoals steeds is ‘de situatie de drager van de oplossing’. Aan de buitenkant benadrukte ik de rijke kleuren, moderne uitstraling, geometrische figuren en overdadige versieringen van weleer. Binnenin werden de plechtige, hoge kamers ten volle benut en accentueerde ik de grandeur die ze uitstralen. In de badkamers koos ik daarom voor ‘de Urbatek X-light tegels’ van Porcelanosa. Meer bepaald voor de rijke charme van de NVY-marmercollectie.”

Dimitri Decherf, general manager bij Porcelanosa België, beaamt dat het keramische plaatmateriaal perfect past binnen de art-decostijl. “De opvallendste eigenschappen zijn de afmetingen. Met hun 300×100 cm toch een uitzonderlijk groot formaat voor een wandtegel. En dankzij de minimale dikte van 3 mm en het lichte gewicht van 8 kg/m² beschikt de wandtegel over geweldige fysische en mechanische kenmerken.”

“Ik kende Porcelanosa van bij tegelgroothandel Gavra en ontdekte de collectie X-light toen ik de fabrieksshowroom van Porcelanosa binnenwandelde”, pikt Vittorio Simoni in.

Het zijn prachtige wandtegels die subliem passen in een hoog, rijkelijk gebouw. Het was liefde op het eerste gezicht.Architect Vittorio Simoni

Vele voordelen

“Het product is niet absorberend, wat voor een functionele onderhoudsvriendelijke hotelbadkamer interessant is”, aldus Dimitri Decherf door. “Zoals geweten reageren echte marmeren tegels zoals een spons. En dat is bij de keramische X-light collectie niet het geval. Het niet opzuigen van water door de wand betekent ook geen vlekvorming. Bovendien zijn onze tegels bestand tegen vorst, vuur en chemische producten.”

Dit artikel verscheen in Polycaro 53

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

“Naar installatie toe zijn er veel voordelen: snelle plaatsing, makkelijk hanteerbaar, eenvoudig te snijden in de meest complexe vormen en het veroorzaakt geen puin bij renovaties. De X-lightplaat is zo het geschikte materiaal voor zowel nieuwbouw als verbouwingen binnen en buiten. De opdrachtgever hoeft niet te investeren in de afbraak of behandeling van zijn huidige keramiek. Simpelweg omdat de nieuwe afwerking er bovenop wordt gezet.”

Veelzijdigheid

“Op gebied van esthetiek en decoratie biedt de tegel dus een grote veelzijdigheid en nieuwe mogelijkheden. Dat is ook het geval bij andere producten van Porcelanosa. Ons bedrijf is gespecialiseerd in het fabriceren van gebakken aardewerk én keramische vloer- en wandtegels. We streven daarbij voortdurend naar een hoogtechnisch en innovatief ontwerp met een onovertroffen kwaliteit.”

“Ook diversificatie speelt een sleutelrol. Porcelanosa Grupo telt acht bedrijven die een ruim assortiment produceren. Je kan bij ons terecht van een volledige uitrusting voor keuken of badkamer tot geavanceerde bouwoplossingen voor hedendaagse architectuur.”

Geen compromissen

De voordelen waren dus legio. Maar toch was het niet vanzelfsprekend voor alle betrokken partijen om voluit te kiezen voor de XXL-platen. “In eerste instantie stelde de hoofdaannemer voor om het formaat van de tegel te verkleinen. En zo de kosten te drukken”, herinnert Hendrik Pelgroms, zaakvoerder van tegelgroothandel Gavra zich.

Gelukkig werd het project geleid door een sterke architect. Vittorio Simoni was overtuigd van de esthetische meerwaarde van de XXL-platen en niet bereid tot compromissen.Hendrik Pelgroms, zaakvoerder tegelgroothandel Gavra

“Enkel het beste was goed genoeg”, aldus Pelgroms. “En terecht. Het resultaat is een prachtige interieurinrichting die hotelbezoekers steeds opnieuw weet te charmeren. Zijn project kent trouwens navolging want intussen zijn we met Simoni aan de slag in een nieuw project. Met hetzelfde magnifieke materiaal.”