Tijdloze Lashotor Grey schept rust en uniformiteit

Oude schoolvrienden vinden elkaar terug in detaillistisch afgewerkte villa

Project fiche

Ten noordwesten van de provincie Vlaams-Brabant ligt de residentiële en landelijke gemeente Opwijk. Waar vele jaren terug nog een boerderij zuchtte onder haar eigen verweerde gebint, pronkt vandaag een moderne minimalistische laagbouwwoning ontworpen door de hand van architect Bart Coenen.

De hele woning ademt licht en ruimte uit, wat extra wordt geaccentueerd door de zwemvijver, de hoge raampartijen en de Iraanse Lashotor Grey. Deze bruingrijze kalksteen bekleedt immers het volledige vloeroppervlak, het keukenblad en de douche en is bovendien integraal afkomstig uit hetzelfde blok. Uniformiteit troef dus in deze woning waar men in alle rust mag thuis komen.

De redactie van Polycaro had een openhartig gesprek met de eigenaars.

In het centrum van het rustige dorpje Opwijk, in een wijk vlakbij een school, vonden bouwheer Katrien Declerck en haar partner een mooie verkaveling waarop men voldoende groot kon bouwen. Belangrijk voor wie bewust voor een laagbouwwoning of bungalow kiest. “We wensten beiden een serene woning die praktisch was ingedeeld, met veel lichtinval en zonder niveauverschillen opdat we er zo lang mogelijk zouden kunnen wonen”, zo gaat Katrien van start.

“Mijn partner en ikzelf houden beiden van strakke, moderne architectuur. Daarom kozen we bewust voor het architectenbureau van Bart Coenen uit Antwerpen. Teneinde een maximale privacy te garanderen, werd de architectuur van de woning opengetrokken naar de tuinzijde, en gesloten naar de straatkant toe. We houden van een minimalistische stijl en interieur. Uniformiteit in de materiaalkeuze voor zowel de binnen- als de buitenruimte was dan ook een evidentie.”

Lashotor Grey Skintouch als vloerbekleding in alle ruimten

“Met een job als stewardess overnacht ik geregeld in hotels waar badkamers vaak zijn bekleed met natuursteen en glas. Dit heeft me ongetwijfeld geïnspireerd om ook in onze eigen woning te kiezen voor dit prachtige en levendige materiaal waarbij elke steen een eigen unieke tekening heeft. Aanvankelijk waren we gecharmeerd door de marmer Emperador Grey maar aangezien we de volledige vloerbekleding in dezelfde steen wensten, goed voor 168m², mocht het niet te druk worden.”

Al googelend op de term ‘natuursteen’ kwamen we uiteindelijk uit bij de Lashotor Grey van Beltrami Natuursteen

“Deze kalksteen afkomstig uit Iran oogt rustiger, heeft een grijsbruine tint en fijne witte adering. Hij is iets donkerder maar wel tijdloos. We bezochten de toonzaal en aangrenzende platenhal van Beltrami en voelden ons onmiddellijk ‘begrepen’. Hoewel zij niet aan particulieren verkopen, was de commercieel verantwoordelijke ontzettend behulpzaam. Hij bleef ook gedurende het hele koop- en plaatsingsproces ons centrale aanspreekpunt, een heel aangename ervaring”, aldus Katrien.

Lashotor Grey Beltrami

Vloer-, wand- en keukenbekleding uit éénzelfde blok

Voor dit project stond de bouwheer erop dat zowel de vloertegels, het keukenwerkblad als de douche uit hetzelfde blok afkomstig waren. Dit heeft als grote voordeel dat de nervatuur en de kleurschakeringen identiek zijn, wat de open architectuur van dit bouwproject nog meer ondersteunt.

“Beltrami stuurde ons foto’s door waarop we ons uiteindelijke blok hebben gekozen. De brute platen voor het keukenwerkblad, de douchewand en de douchebak werden door Louis Culot aangekocht, de maattegels door de tegelzetter C&F Vloeren. Deze werden in Italië op maat verzaagd en rechtstreeks geleverd op onze werf. Voor zowel de platen als de tegels kozen we voor de afwerking ‘skintouch’. Dit voelt zacht aan wanneer je erover wrijft en heeft een matte uitstraling, wat rust brengt in de open en lichtrijke architectuur van onze woning”, zo gaat Katrien verder.

Precisiewerk op vraag van de klant

Dit artikel verscheen in Polycaro 59

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

Louis Culot, gespecialiseerd in keukenwerkbladen, is een familiebedrijf met een sterke reputatie in de regio en daarbuiten. Hun showroom presenteert de laatste nieuwigheden en ze informeren klanten zo uitgebreid mogelijk over diverse toepassingen. “Wij waren overtuigd dat Louis Culot de beste keuze was voor het vervaardigen van onze douche en keukenwerkblad. Er zaten wel wat moeilijkheden in die we niet door de eerste de beste wensten te laten uitvoeren. Ze werken geregeld samen met Beltrami Natuursteen alsook met onze keukenbouwer Fierens keuken en interieur. Het resultaat is dan ook perfect en alle drie doen ze hun reputatie de verdiende eer aan”, aldus een lovende bouwheer.

Julie Calewaert, medezaakvoerster van Louis Culot vertelt:

“In elk project heeft de klant specifieke wensen die de productie of bewerking bemoeilijken. Hier wou de bouwheer zo weinig mogelijk voegen voor zowel de douche als het keukeneiland en dienden de panelen van de douche zo groot mogelijk te zijn. In de keuken is ook de dampkap verwerkt in het werkblad en is tevens de bedieningsknop uit steen vervaardigd. Dit vraagt veel tijd en fijn precisiewerk om dit machinaal te verwerken. Bij Louis Culot zetten we voor elk project het puntje op de i, ongeacht de moeilijkheidsgraad.”

Het 3cm dikke keukenwerkblad werd massief gelegd op het keukeneiland in formaat 3m60 op 1m20 en met één voeg, afgekit met marmersilicone. De douchewand (2cm dik) is in haar totaliteit 3m hoog en 4m80 breed. Hiervoor plaatste Louis Culot vier panelen verticaal naast elkaar. Deze werden voorzien van één horizontale voeg. De douchebak (3 cm dik) is volledig maatwerk en meet 1m80 op 90cm. De douchebak werd uitgefreesd en kreeg hierdoor een mat zoete afwerking. Hij is dus minder geborsteld als de oorspronkelijke afwerking ‘skintouch’ maar dat geeft qua uitzicht amper verschil.

Recente machines voor het beste resultaat

Lashotor Grey Beltrami “Aangezien de Lashotor Grey een kalksteen is, behoort hij tot het zachtere gesteente. Waar we de Waterjets vooral voor hardere materialen zoals graniet inzetten, werd voor dit materiaal de EGIL zaagmachine van GMM gebruikt. Voor het keukenwerkblad werden de randen verzoet en afgewerkt met een facetafwerking. Hiervoor gebruiken wij de Comandulli afwerkingsmachine voor het beste resultaat. Na plaatsing laten wij steeds een onderhoudspakket achter bij de klant. Natuursteen is immers nooit helemaal vlek- of krasvrij en vraagt ook doorheen de tijd herhaaldelijke behandelingen. We hebben onze eigen producten ontwikkeld: de LC Daily Cleaner tegen vet en vuil, en de LC Triple Effect ter versterking van de initiële impregnatie waarmee de steen reeds in ons atelier werd behandeld”, besluit Julie Calewaert.

Oude vrienden scheppen vertrouwen

Een goede en betrouwbare tegelzetter vinden, vonden de bouwheren geen evidentie. Uiteindelijk gaven ze de klus in handen van C&F Vloeren. Zaakvoerder Chris De Pauw was immers nog een oude schoolvriend van de bouwheer. Chris plaatste de maattegels in alle ruimtes van deze strakke bungalow, uiteraard met uitzondering van de garage die werd gegoten in polybeton en de betontegels op het terras die door een gespecialiseerde firma werden geplaatst.

Betegelen in verse mortel voor beter resultaat

Tegelzetter Chris De Pauw legt uit:

“Hoewel voorzien was om de vloertegels te verlijmen, heb ik ervoor gekozen om ze op de traditionele manier te plaatsen op de chape en in vers aangemaakte mortel. Daar bereik je een mooier resultaat mee. De chape is 7 à 8 cm dik en vers aangemaakt waarbij 400kg gewassen rivierzand 0.5 gemengd werd met 50kg witte cement. De legmortel bestaat uit wit zand en witte cement met toeslagstoffen. Een wapeningsnet werd in het midden van de chape geplaatst om trek en druk op te vangen. In de vloer werden de nodige uitzetvoegen voorzien omwille van de vloerverwarming. Deze werden nadien elastisch opgespoten.”

“Teneinde het vocht uit de chape te laten verdampen, lagen de tegels twee maanden lang open waarop ze nadien werden opgevoegd met een flexvoeg in een tint die de tegelkleur zo goed mogelijk benaderde. De tegels werden met behulp van een waterpas recht op recht en met de hand geplaatst. Een levelingsysteem kan je immers niet gebruiken doordat je op verse en dus niet verharde chape werkt.”

Vakwerk gevraagd

Het horizontale karakter van deze laagbouw wordt nog extra versterkt door een uitstekende wand die achteraan doorloopt naast het terras en de zwemvijver. Teneinde veel lichtinval en een gevoel van ruimtelijkheid te bekomen, bestaat de achterzijde en de zijkant van het gebouw uit grote, drie meter hoge raampartijen die met een verzonken profiel vanaf de vloer helemaal tot aan het plafond reiken. Dat deze architecturale hoogstandjes ook enig vakwerk vragen van de tegelzetter, kon Chris beamen: “De tegels dienden gelijk te lopen met de verzonken raamprofielen en moesten bovendien overal in het huis doorlopen om één geheel te maken tussen de woonkamer, de keuken, de badkamer, enz. Er werd dus van start gegaan bij de pas van de blauwe steendorpel aan de voordeur en de verzonken profielen van de ramen, en van hieruit gemeten. Dit vraagt toch enig precisiewerk waarbij de jarenlange ervaring van C&F Vloeren goed van pas kwam”, besluit Chris.

“We zijn ontzettend tevreden met het resultaat. Onze vloer, keuken en douche ogen heel mooi. Wanneer we de grote schuifdeuren openzetten, loopt alles uniform over in elkaar. Ook over de vlekkeloze en flexibele samenwerking tussen de verschillende partijen ben ik vol lof en uiterst dankbaar”, aldus een enthousiaste bouwheer.


Foto’s: Beltrami / Louis Culot – copyright Jo Pauwels


Voordelen van maattegels

In dit project koos de bouwheer voor maattegels van 60x60cm in skintouch afwerking, en niet voor standaardtegels zoals de 60x40cm in antico of brossato die Beltrami traditioneel aanbiedt. De tegels werden op maat verzaagd uit platen van 2cm dik.

Kiezen voor maattegels heeft heel wat voordelen, namelijk:

  • Formaat volgens keuze van de klant waardoor extra zaagwerk overbodig is
  • Groot formaattegels mogelijk
  • Mogelijkheid tot keuze van eigen afwerking
  • Keuze van blok in de platenhal
  • Maatvaster dan een standaardtegel waardoor een kleine voeg mogelijk is
  • Ruimere keuze mogelijk dan in het standaardgamma
  • Minder kleurvariatie dan een standaardtegel
  • Mogelijkheid om tegels en maatwerk uit hetzelfde blok te maken
  • Maattegels verzaagd in Beltrami Stonelab te Harelbeke

Uitsmijter: natuursteengroeves in Iran

lashotor grey natuursteengroeveVoor Beltrami is natuursteen geen product maar een passie. Daarom reist Beltrami de wereld rond op zoek naar de meest duurzame, exclusieve en karaktervolle natuursteen. Onderweg liggen de verhalen voor het grijpen. Elke steengroeve heeft een eigen geschiedenis. Elke steen heeft een eigen historie.

“Mijn eerste reis naar Iran dateert van eind september 2001, enkele weken na 9/11 en in een periode dat het Iraanse regime gebrandmerkt werd als een deel van de ‘as van het kwaad’. Ik herinner mij nog levendig de vlucht naar Teheran in een lege Lufthansa Airbus. In het land zelf was alles rustig en het was voor mij een openbaring vast te stellen hoeveel soorten travertins, kalkstenen, granieten en marmers er beschikbaar waren. De ontginningen en de lokale producties waren echter totaal verouderd en de door hen geproduceerde producten voldeden niet aan onze kwaliteitsnormen.

Meer dan vijftien jaar later, en na de opheffing van het handelsembargo, reisde ik in mei 2017 terug naar Iran, meer bepaald naar Isfahan waar een ‘internationale’ natuursteenbeurs georganiseerd werd. Deze beurs bleek piepklein en zeer lokaal, er waren ook meer machinebouwers als exposant aanwezig dan natuursteenproducenten. Net als jaren geleden viel mij op hoeveel ‘ongekende’ materialen hier getoond werden.

Tijdens dit tweedaagse bezoek bezocht ik ook de verschillende productiezones rond Isfahan waar tientallen natuursteenbedrijven gevestigd zijn. Ook nu nog is het zoeken naar kwaliteitsbewuste producenten. Waar ik tot op heden plaatmateriaal aankocht via onze leverancier in Italië, heb ik niettemin de eerste proefbestellingen van afgewerkte producten rechtstreeks besteld bij een Iraanse producent. We hopen dan ook minstens 2 nieuwe kalkstenen te kunnen introduceren in ons 2018 gamma.

Ook in de buurt van Isfahan liggen verschillende groeves die vrij professioneel uitgebaat worden.

Mede door de meer gematigde koers (gericht op het Westen) van de huidige president, zal de natuursteenindustrie in Iran zich verder kunnen ontwikkelen en mogen we meer en meer producten vanuit dit land verwachten.”

Reisverslag van Herwig Callewier, zaakvoerder Beltrami Natuursteen