THE HIDE: Gents boetiekhotel is etalage voor tegels

The Hide is pure luxe, maar niet zoals je het gewend bent!

Project fiche

Barbara Symons wist waaraan ze begon toen ze het plan opvatte om met The Hide in het centrum van Gent een luxe-aparthotel, een boetiekhotel te openen: “De markt van hospitality is erg verzadigd, dus je moet echt al iets bijzonders doen om je nog te onderscheiden.” En iets bijzonders is precies wat ze deed, samen met interieurarchitect Pieter Thooft. Dit mede dankzij het doordacht en inventief gebruik van tegels. The Hide is pure luxe, maar niet zoals je het gewend bent!

De weg naar de opening

The Hide, aan de Gentse Nederkouter in het verlengde van de Veldstraat, is open sinds eind 2018 en verhuurt zeven appartementen op korte termijn aan zakenmensen of reizigers, met daarbij ook een ‘multiflex-ruimte’ voor vergaderingen, events of fotoshoots. “Eén keer per week, op dinsdag, maak ik er ook een co-workingspace van”, zegt Barbara Symons. Het ruime pand had al heel wat zien passeren (een kapperszaak, een immokantoor,…) toen Barbara Symons het in 2013 kocht. De eerste twee jaar baatte ze het uit als B&B, maar toen werden de ambities groter.

De weg naar de opening in november 2018 bleek niet zonder moeilijkheden. Met name de ruwbouwwerken waren een lijdensweg, zegt interieurarchitect Pieter Thooft, die het project begeleidde van A tot Z. “Logistiek gezien was dit ongelooflijk lastig voor alle aannemers, omwille van de bijzonder moeilijke bereikbaarheid. De eerste architect heeft zelf afgehaakt; met de tweede hebben wij dan weer de samenwerking stopgezet. Een heel moeilijke start. Ook omdat broodjeszaak Verlorenkost op het gelijkvloers moest blijven draaien. Tijdens het hele project hebben we ze maar drie keer of vier keer moeten sluiten, en dat vooral voor nutsvoorzieningen. Balken steken deden we gewoon terwijl de zaak openbleef, via een lift vanuit de zaak zelf…”

De markt van hospitality is erg verzadigd, dus je moet echt al iets bijzonders doen om je nog te onderscheiden.” En iets bijzonders is precies wat ze deed, samen met interieurarchitect Pieter Thooft.

Cruciaal voor Barbara Symons was ook om het ruime achteruitzicht over de Leie te valoriseren. “Tegen de achtergevel bouwden we terrassen op verticale pijlers. ‘s Avonds, als het verlicht is, is dat echt prachtig. Ik ben er trots op. En gasten zijn zo in voortdurend contact met de tuin.”

Meer dan een slaapplaats

“Vanaf het water-en-wind-dicht gedeelte hebben we wel anderhalf jaar goed door kunnen doorwerken”, zegt Pieter Thooft. Wat niet wil zeggen dat de binnenafwerking probleemloos verliep: “We wilden geen standaardafwerkingen. Elke vloeropbouw bijvoorbeeld, is verschillend. Daarom kozen we om niet te werken met één algemene aannemer maar met verschillende partijen, kwestie van de juiste mensen op de juiste plaats te krijgen. Ook hier hebben we het onszelf dus niet makkelijk gemaakt.”

the hide

Het was met The Hide dan ook niet de bedoeling om snel-snel extra kamercapaciteit voor Gent uit te rollen, benadrukt Barbara Symons. “We wilden altijd méér zijn dan alleen maar een slaapplaats. Ik had steeds voor ogen dat The Hide persoonlijkheid moest hebben en zou moeten leven.” Pieter Thooft knikt. “Het was geen kwestie van: hier is een ruimte, vul maar. Vraag was: wie was het cliënteel dat Barbara voor ogen had?” En daar had en heeft ze een duidelijk beeld van. Ze noemt haar klanten geen gasten maar ‘seekers’, en laat hen ‘whispers’ achter, berichten die inspireren. “Ik richt me op gasten die geïntrigeerd zijn door ‘het andere’. Ook qua inrichting.”

Elk van de zeven kamers heeft zijn eigen karakter”, zegt Barbara Symons. En dat komt mede door het zeer diverse gebruik van tegels.Barbara Symons

Pieter Thooft is gewend totaalprojecten aan te pakken: naast zijn activiteiten als interieurarchitect heeft hij de winkel four rooms, voor designmeubelen. In The Hide bracht hij design, maar geen minimalisme. Barbara Symons: “Ik ben niet de grootste fan van strak, kil en afgelijnd. De grote sterkte van Pieter is dat hij voorbij het functionele kan kijken, dat hij speelt met materialen.”

Het resultaat: The Hide ademt iets uit. Een zeker mysterie, een grilligheid, eigenwijsheid, warmte. Barbara Symons vat het zo samen: “Voor mij is The Hide zeer duidelijk een vrouwelijk wezen.”

Kleinformaat structureert ruimte

Aan alles werd uiterste aandacht besteed, dus ook aan de tegels. In de multiflex-ruimte liggen kleinformaat Agrob Buchtal Goldline Goldbraun tegels van 8,3x25cm. Pieter Thooft: “Een standaardtegel van 60×60 dat wilden we vermijden. Met kleine formaten zoals deze, in een bepaald patroon, kan je ook een grote ruimte gezellig maken.

the hide

Heel grote ruimtes, daarin kan grootformaat tot zijn recht komen, maar hier zitten we met muren die niet haaks op elkaar staan en dat kan op deze manier worden opgevangen. De tegels zijn zeer weloverwogen gekozen. De kleuraccenten komen nog terug in diverse meubels en in de metaalconstructie aan de muur.” De tegels lopen ook mooi door tot op het terras, naast een imposante spiegelwand.

Elke kamer uniek

“Elk van de zeven kamers heeft zijn eigen karakter”, zegt Barbara Symons. “En dat komt mede door het zeer diverse gebruik van tegels (leverancier: Eve-Line, Aalst). In de ene kamer zien we een motief met blauwe en groene wandtegels van de fabrikant 41zero42 (collectie Wall paper41 ProElsa). “Dit wordt vaak gefotografeerd door gasten”. In een andere dan weer rode tegels met rood voegsel. “Ik zag ze op Pinterest en was er meteen weg van. Ongelooflijk moeilijk om te plaatsen.”

The Hide ademt iets uit. Een zeker mysterie, een grilligheid, eigenwijsheid, warmte. Barbara Symons vat het zo samen: “Voor mij is The Hide zeer duidelijk een vrouwelijk wezen.

In het familie-appartement van Barbara Symons toont de inloopdouche een explosie van primaire kleuren met ‘Jungle’-tegels, opnieuw van 41zero42 (Collectie Wallpaper 41 Pro Jane). Op de muur is er een tegelpatroon, dat niet helemaal gevuld is. “Het is fijn daarme¬e -te spelen.” In nog een kamer zien we een visgraatmotief op de vloer, ook van 41zero42, ditmaal collectie Technicolor. In het kelderappartement prijkt een keramische tegel met retro cementtegelmotief van Fap Ceramiche (collectie Deco Grey), gecombineerd met metrotegels in de douche. “Met die zwarte lijn geeft dat een zekere Britse elegantie. De tegel heet ook ‘Gents Motief’ wat ik natuurlijk een fijn detail vind.“

De luxe van creativiteit

The Hide is luxe ja, maar, zegt Barbara Symons, “Luxe wil niet per se zeggen dat je alles gewoon moet afwerken met high-end materialen.” Dergelijke luxe in de gebruikelijke zin biedt The Hide ook, zegt Pieter Thooft. “We hebben gelet op het comfort van de bezoeker. Alle appartementen zijn eigenlijk gemeubelde ‘city flats’ met alles erop en eraan. In het grote appartement is er een haard aanwezig; per appartement zijn er één of twee badkamers. Het is eigenlijk inpluggen en weer uitpluggen.”

the hide

Maar de luxe van The Hide is niet de generische luxe van een viersterrenhotel uit een keten, zegt Barbara Symons. “We hebben bijvoorbeeld ook vele bestaande elementen gerecupereerd. Toen we een valse wand afbraken in één van de kamers bleek daar een oude schouw achter te zitten, dus die hebben we vernist en zijn plaats in de ruimte gelaten. In hetzelfde appartement hebben we ook een antieke houten deur gerecupereerd als schuifdeur voor de badkamer.” Het was een heel puzzelwerkje, waarbij alles uiteindelijk mooi samenviel. “Dat was ook dankzij Pieter die veel kleinschalige ateliers kent, die zaken aanbieden die niet standaard zijn.

Ik richt me op gasten die geïntrigeerd zijn door ‘het andere’. Ook qua inrichting.Barbara Symons

Het mooiste is: met aandacht alles bekijken en zeggen: hoe kunnen we dit integreren in het verhaal?” De puzzel is ook nog niet af, en zal dat nooit zijn, zegt Barbara Symons. “Nieuw in de multiflex-ruimte is een Golden Wall. Een gedurfde metaalconstructie die nog moet worden ingevuld en worden aangekleed. Een levend stuk.”

En de tuin is weliswaar nog niet aangelegd; maar een stukje The Hide- eigenzinnigheid is toch al merkbaar. En dan vooral hoorbaar. “Mijn twee schapen zijn misschien lawaaimakers, maar het zijn echte schatjes hoor!”

The Hide is klaar en de reacties zijn positief. Tot vreugde van Barbara Symons. “The Hide haar eigen karakter geven was echt wel een uitdaging van formaat die ik me op sommige momenten heb beklaagd. Maar als ik hier nu rondloop en ik vang her en der reacties op, dan ben ik een heel gelukkig mens. Het is een zure appel geweest, zelfs een mand vol zure appels… Maar we hebben echt wel iets unieks op de kaart gezet. En als ik merk dat het lukt en dat mensen het oppikken, dan weet ik dat ik de juiste keuze hebt gemaakt!


Over tegelleverancier eve-line

Het exclusieve karakter dat The Hide uitstraalt is mede te danken aan de prachtige tegelcreaties die met zorg werden geselecteerd. Het eigenzinnige en creatieve brein van ‘Vloerarchitecte’Eveline Vandesteene zit hier ongetwijfeld voor iets achter. Vanuit haar karaktervolle vloer- en interieurboutique eve-line in Aalst, bedenkt ze gedurfde totaalconcepten voor privéwoningen, handelspanden en de projectmarkt.

Voor Eveline is het simpel: “Vloeren zie ik niet als de basis, maar als de façade van een interieur. Dan kies je voor het allermooiste, toch?”

Bij eve-line vind je unieke, vaak handgemaakte tegels in terracotta, cement, marmer, keramiek, lavasteen of beton. Gegoten terrazzo alsook maatwerk benoemt ze zelf als haar specialiteit. Maar ook maatwerk in vinyl, leder, panoramisch behang, glas of handgekrabt parket behoren tot Eveline’s portefeuille.

Eve-line werkt vaak samen met architecten en interieurarchitecten, en is voor de realisatie van haar projecten steeds op zoek naar doorwinterde tegelzetters die de knepen van het vak kennen.

Meer info?

Eve-line, Capucienenlaan 7, 9300 Aalst | www.eve-line.be| +32 (0)496 80 84 09

TIP: lees ook het interview van Eveline Vandesteene