Technisch huzarenstukje met keramische parkettegels

Keramische houtimitatie op z'n best

Project fiche

Het plaatsen van deze houtlook-puzzel in keramische uitvoering in een privé-woning in Gullegem was een kopbreker, maar het eindresultaat is fenomenaal. “Mensen die op bezoek komen, denken meestal dat het échte parket is.”

Cultuur versus natuur

Natuur of cultuur? Dat is de vraag, in vloerbekleding, waar de strijd om het hart van de consument gaat tussen keramische tegels aan de ene kant en natuursteen of hout aan de andere. De natuurlijke materialen blijven hun hardcore fanbase behouden, die zeggen dat niets ze ooit kan vervangen. Maar de revolutionaire ontwikkelingen in de keramische sector (die een heuse nieuwe industriële revolutie doormaakt) brengt velen in het kamp van de cultuur. Er zijn nu keramische tegels zo groot als de grootste natuursteenplaten. En dan is er de inkjet-technologie: elk door de natuur geschapen dessin kan fotografisch worden gereproduceerd.

Het verandert ook de dagelijkse praktijk van vloerders. Om de steeds grotere formaten toe te passen worden technieken gebruikt uit de glaswereld (zuignappen), en de steeds natuurgetrouwere hout-imitaties brengen gebruikers ertoe om tegels gewoon te behandelen als waren ze van hout.

Vloerverwarming

Een schitterend voorbeeld daarvan biedt deze particuliere woning in Gullegem. “De ontwerpen zijn bijna uitsluitend gedaan door mezelf en vooral door mijn vrouw”, legt bouwheer Willy Van Horenbeeck uit. “Het huis dateert uit 1934 en staat op de lijst van beschermde gebouwen, maar niet geklasseerd. Dus wat betreft renovatie hadden we een zekere vrijheid, maar ook verplichtingen. Gevel, vloeren, sanitair: alles hebben we zelf bedacht. In totaal zijn we hier 2,5 jaar mee bezig geweest.”

De eigenaars zijn uitgesproken houtliefhebbers. “Onze eerste voorkeur  ging uit naar parket, waarmee we alle ruimtes zouden bevloeren. Maar we wilden ook vloerverwarming.”

Er werd ons verteld dat je toch 15 a 20% energieverlies hebt als je in combinatie kiest voor parket in plaats van keramische vloertegels. Op de bovenverdieping hebben we een gewone verwarming, dus daar kozen we uiteindelijk wel voor parket. Maar beneden kozen we voor keramisch materiaal.Willy Van Horenbeeck

Op zoek naar een goed alternatief voor parket, klopte het echtpaar Van Horenbeeck aan bij Westvlaams Tegelhuis in Rumbeke (Roeselare).

Explosie van het aanbod

Daar zijn ze gewend om dit soort verzoeken te krijgen, zo legt sales verantwoordelijke Kurt Dheedene uit. “Houtimitaties doen we hier sinds een jaar of acht, en het is de laatste vier jaar echt wel aan het boomen. Ik schat dat vandaag de helft van onze klanten die over de vloer komt, kiest voor een houtlook. De keuze is dan ook enorm toegenomen: we zijn destijds begonnen met twee, drie kleuren, en nu zitten we aan 84 varianten. Voor elk wat wils, dus: eik, beuk, noem maar op. Door de inkjet-technologie krijg je zelf afwerkingen die je niet of niet makkelijk vind in echte houtvloeren. Iedereen houdt bijvoorbeeld van de look van sloophout maar net door zijn populariteit is het niet altijd makkelijk om een geschikt stuk te vinden. Een probleem dat je met imitaties uiteraard niet hebt. En los van de designmogelijkheden, biedt keramisch parket natuurlijk ook heel wat praktische voordelen. In dit geval was energie-efficiëntie de doorslaggevende factor, maar de voordelen zijn legio: tegels zijn méér waterbestendig, meer slijtvast en moeten niet bewerkt worden met olie of een andere behandeling: normale vloerzeep volstaat.”

Het aanbod aan keramische parkettegels is immens groot, en werd door bouwheer Willy Van Horenbeeck, die niets aan het toeval overlaat, aandachtig bestudeerd.

We zijn zo’n vijf, zes keer langs geweest bij Westvlaams Tegelhuis in Rumbeke om uiteindelijk op de tegel te vallen die het beste ons idee benaderde.Willy Van Horenbeeck

Complex motief

“Het motief hebben we zelf ontworpen”, zo legt Van Horenbeeck uit. “Daartoe deden we ruim inspiratie op in boeken en tijdschriften. Maar de uiteindelijke tekening is wel van onszelf.” Een knap maar ook complex motief, geen alledaagse klus voor een tegelzetter. “Er waren eigenlijk heel weinig aannemers die deze uitdaging wilden aangaan”, aldus Kurt Dheedene. “Het moest allemaal heel secuur zijn. Wij hebben dan een specialist aangeraden, Nico Vanhie van Ynazo Stone in Meulebeke, en die heeft dat tot een goed einde gebracht.”

Een service die het Westvlaams Tegelhuis wel vaker biedt. “Er zijn een aantal onderaannemers die vast met ons samenwerken. Waarvan we weten dat, als we ze werk doorgeven, ze dit steeds tot een goed einde brengen.”

Tegelzetter Nico Vanhie van Ynazo Stone mag dan wel een specialist zijn in de plaatsing van mozaïek, voor deze bijzondere uitdaging moest ook hij zich even in het haar krabben. Het was dan ook een heel karwei. Let bijvoorbeeld op de boorden met motief, die niet alleen langs de muur lopen, maar ook de kronkelende beweging van de trap volgen. “We hebben alles ter plekke verzaagd, in het snijwerk alleen al hebben we zo’n 30 uur gestoken”, aldus Vanhie. “We tekenden het hele patroon perfect uit op de gietchape, en bevestigden de tegels zo stukje bij beetje met dubbele verlijming. Al bij al hebben we er een volle maand met drie mensen aan gewerkt, wat voor een benedenverdieping van een particuliere woning natuurlijk niet weinig is.”

Een heel proces om als bouwheer doorheen te gaan, zegt Van Horenbeeck. “Simpel was het allemaal niet, soms moest men opnieuw beginnen tot alles werkelijk perfect zat. Maar het belangrijkste is het eindresultaat, en dat mag zeker gezien worden!” Steeds meer particulieren willen zich deze kosten en moeite getroosten, zegt Vanhie. “Meer en meer worden er houtpatronen gelegd. We zijn nu weer hetzelfde aan het doen. Er komt meer vraag naar specialisatie, naar maatwerk op de tegels.”

Lovende kritiek

Dankzij de inkjet-technologie kunnen heel wat keramische tegelfabrikanten het uitzicht van hout perfect reproduceren. Maar wat met het gevoel?

De tegels geven een een fantastisch gevoel. Alle mensen die hier op bezoek komen, hebben niets als lovende kritiek. Niet alleen over de bevloering, maar over de aanpak van de hele woning. Meestal denken ze zelfs dat het echte parket is.Willy Van Horenbeeck

Alleen maar positieve reacties dus, zelfs vanuit een hoek waar je dat helemaal niet zou verwachten. “Het is zelfs zo dat de mensen die boven het parket hebben gelegd het ook niet aanraadden om in de living parket te combineren met vloerverwarming. Als je dat hoort, dan is de knoop echt wel snel doorgehakt, natuurlijk.”