Scoren met natuursteen in multifunctionele voetbalstadion Stayen

Opboksen tegen een aantal vooroordelen rond natuursteen

Project fiche

Waar ooit het oude voetbalstadion van eersteklasser Sint-Truiden lag, verrees een prestigieuze, multifunctionele site. Stayen groeide uit tot een trekpleister die het stadscentrum aanvult en waar voetbal, shopping, business, eten en genieten, hand in hand gaan. Voor verschillende onderdelen van het complex kozen opdrachtgever en architectenbureau voor een karaktervolle natuursteen. Kwestie van de beleving overal door te trekken.

 Meerjarenproject in verschillende fases

Het was toenmalig voorzitter van voetbalclub STVV, Roland Duchâtelet, die aan architectenbureau ESA Architecten vroeg om het voetbalstadion van Sint-Truiden te renoveren en de site verder uit te bouwen tot een multifunctionele plek. Een meerjarenproject dat in fasen werd aangepakt. Naast en rond de heilige grasmat –sinds augustus 2011 spelen de Kanaries hun thuiswedstrijden op kunstgras– werd een omgeving ingericht en infrastructuur gebouwd die een enorme variatie aan functies biedt.

Hoofdverantwoordelijke Robrecht Asnong van ESA Architecten: “De site herbergt een hotel met 50 kamers, 71 appartementen, 5000 m2 aan kantooroppervlakte en meer dan 9000 m2 aan handelsruimtes. Daarnaast biedt Stayen de infrastructuur om grote evenementen te organiseren. Een parking met 1.000 plaatsen zorgt ervoor dat bewoners, shoppers, voetbalsupporters en medewerkers hun wagen makkelijk kwijt kunnen. Het centrale plein, midden in de handels- en woonzone, is ingericht als een echte ontmoetingsplaats. Het is een uniek concept voor België om een voetbalstadion op zo een multifunctionele manier in te zetten.”

Materiaalkeuze bepaalt de belevingswaarde

“Natuursteen komt op verschillende plaatsen op de site terug. In het hoekgebouw is een deel van de gevel opgetrokken in Belgische natuursteen om het karakter van stadspoort te beklemtonen. De trappen van de noordtribune en de brug over het plein zijn bekleed met Indische natuursteentegels. En voor de voetgangerszone van het 2.500 m2 grote plein kozen we voor Indische plavuizen. Dagelijks passeren hier heel wat voorbijgangers en we wilden er een aangename, warme plek van maken. Hoe kan je als architect de belevingswaarde van de openbare ruimte beïnvloeden? Door te spelen met inrichting en materiaalkeuze. Natuursteen laat dat zeker toe. Ook het functionele telde mee. De zones in natuursteen hebben een signaalfunctie voor de gebruikers van het plein: dit is voetgangerszone, het gedeelte in beton is voor het rijdend verkeer.”

Stayen new

Vooroordelen

Hoe geslaagd het resultaat achteraf ook is, de keuze voor natuursteen lag niet voor iedereen voor de hand. “We hebben inderdaad moeten opboksen tegen een aantal vooroordelen”, zegt Robrecht Asnong. “Vooral de handelaars waren niet overtuigd en vreesden dat een plein in natuursteen niet evident zou zijn voor winkelkarretjes of voor dames met hakkenschoenen. We hebben dan een klein stukje laten aanleggen bij wijze van proef en de vooroordelen waren vlug van de baan. Het oppervlak is totaal niet hobbelig zoals bij kasseien. Voorwaarden voor een perfect resultaat zijn dat je een goede voegmortel gebruikt en dat er een degelijk afwateringssysteem wordt ingebouwd. Zo lopen er smalle gootjes door de oppervlakken die zorgen dat het water probleemloos weg kan.”

Zekerheid van kwaliteit en levering

Indië ligt niet bij de deur en voor een betrouwbare kwaliteit en levering, doe je best een beroep op een gespecialiseerde partner. Robrecht Asnong: “Maris Natuursteen uit Heist-op-den-Berg stond in voor de levering van de Indische plavuizen en tegels, waarbij de handelaar in rechtstreeks contact stond met de steengroeve in Indië. De grote tegels voor de trappen van de noordtribune en de brug werden ter plaatse op maat gemaakt. Een vertegenwoordiger van de groeve is daarvoor zelfs op het vliegtuig gestapt om hier te komen kijken. We hebben goed doorgesproken hoe we de opbouw gingen doen en zowel de productie als levering verliepen vlekkeloos.”

Functionele en architecturale blikvanger

Wat zijn de redenen voor een architectenbureau om voor natuursteen te kiezen? Robrecht Asnong: “Veel hangt natuurlijk af van de smaak en het budget van de klant, al viel voor ons plein het prijsverschil mee in vergelijking met betonklinkers. Gevels en trappen bekleed met natuursteen geven een prestigieuze uitstraling aan een gebouw. Je kan spelen met kleuren en het resultaat is authentiek omdat geen twee stenen dezelfde zijn. Duurzaamheid, toegankelijkheid, draagvermogen en onderhoudsvriendelijkheid zijn uiteraard ook belangrijke aspecten. Soms zal je daarom eerder richting graniet moeten gaan, waar een zeker prijskaartje aan vasthangt, maar het resultaat mag er dan ook zijn.”

Elk project in de openbare ruimte is een zoektocht naar het vinden van de juiste balans tussen budgetten, deadlines, mogelijkheden en beperkingen van stadsarchitectuur.Robrecht Asnong, ESA Architecten