Restauratie monumentaal zwembad in Rotterdam

3.500 m² tegels in 65 verschillende kleuren, vormen en modellen

Project fiche

Het Oostelijk Zwembad, een rijksmonument uit 1932 en eigendom van de gemeente Rotterdam, was toe aan een totale restauratie, zowel binnen als buiten. De aannemer vond in deze klus genoeg uitdagingen. Het zwembad zou na de make-over begin 2014 weer herrijzen in de oorspronkelijke staat en de stijl van de jaren 30. Bij het tegelwerk vond men op een oppervlak van circa 3.500 m² tegels in 65 verschillende kleuren, vormen en modellen.

PCI waterdichtings- en tegellijmsystemen

Deze tegels waren in slechte staat. Zij konden gedeeltelijk worden gedemonteerd en teruggeplaatst, maar veel tegels waren aan vervanging toe. Om een mooi resultaat te krijgen zijn in Hongarije replica’s gemaakt van de oorspronkelijke tegels.
Voor de waterdichting en tegellijmen werd PCI ingeschakeld. Men wist dat dit bedrijf zeer goede kennis heeft op dit gebied en over veel internationale referenties beschikt. Om een duurzaam resultaat te verkrijgen, moeten goede waterdichtingssystemen en chemicaliënbestendige producten worden gebruikt. PCI beschikt over systemen waarvan de producten op elkaar zijn afgestemd en in combinatie getest. Projecten worden begeleid door specialisten, van het eerste advies tot technisch trainingen en ondersteuning, met uiteindelijk een uitgebreide projectgarantie.
In dit zwembad werden ook enkele relatief nieuwe producten gebruikt, die snel uitharden en daarmee een vlotte werkvoortgang zonder lange wachttijden waarborgen.

Uitvlakken en primeren

Voor diverse ondergronden boven water werd de universele primer PCI Gisogrund ingezet. De uitvlakmortel PCI Pericret vond onder water toepassing in de wanden van het zwembadbassin en boven water voor de reparatie van de ondergrond.

Waterdichting en waterslot

Een waterslot moet worden aangebracht om te voorkomen dat bij het bassin water van het natte gedeelte naar het droge gedeelte wordt getransporteerd. Deze capillaire onderbreking van vochttransport is in dit zwembad te vinden op de rand van het perron. Hier werd in een gleuf achter de overloopgoot de epoxycoating PCI Apoten gegoten en ingestrooid met kwartszand.
Ook de flenzen en doorvoeren van onderwaterverlichting moeten goed worden afgedicht. PCI adviseerde te primeren met PCI Epoxigrund 390 en de primer in te strooien met kwartszand.
Het waterdichtingssysteem bestond uit de snelhardende, waterdichte coating PCI Seccoral 2K Rapid, die in de aansluitingen werd gecombineerd met het kimband PCI Pecitape Objekt, PCI Pecitape manchetten 10 x 10 voor waterleidingdoorvoeren en 42,5 x 42,5 voor de afvoer.

Tegellijm en voegmortel

Voor de natte ruimtes buiten het bassin konden op de wanden de lichtgewicht tegellijm PCI Nanolight en de goed te reinigen voegmortel PCI Nanofug Premium worden ingezet.
Aangezien natuursteen werd aangebracht op de omranding van het bassin, gebruikte de aannemer hier onderdelen van het lijmsysteem voor natuursteen van PCI, de tegellijm PCI Carrament en voegmortel PCI Carrafug. Deze tegellijm was ook al gebruikt als spachtellaag rondom de onderwaterverlichting.
Voor het bassin zijn vooral chemisch resistente mortels geschikt. PCI adviseerde hier met de waterdichte reactieharsmortel PCI Durapox NT Plus af te voegen. De chemicaliënbestendige, cementgebonden voegmortel PCI Durafug werd ingezet op de perrons en op de vloeren van natte ruimtes.

In één oogopslag

Project: Oosterlijk Zwembad, Gerdesiaweg 480, Rotterdam
Totale aanneemsom: 6,9 miljoen euro
Restauratieperiode: anderhalf jaar in 2013 en 2014I
Toepassingen tegelwerk: zwembadbassin, perrons, vloer kleedhokjes, hal
Oppervlakte tegelwerk: ca. 3.500 m², waarvan ca. 700 m² in het bassin

PCI, specialist voor zwembaden en projecten

Het Oostelijk Zwembad is één van de vele projecten die met systemen van PCI zijn uitgevoerd. Naast diverse badkamers en zwembaden in hotels, vaak met saunalandschappen, gaat het om:

Zwembad De Rozengaarde, Doetinchem (twee bassins, douches, kleedruimtes)
Zwembad Puyenbroeck, Wachtebeke (drie buitenbaden en perrons)
Zwembad Octopus, Leusden (binnenzwembad, perrons, douches, kleedruimtes)
Zwembad De Marke, Hattem (twee bassins, perrons, douches, kleedruimtes, toiletten)

Foto’s: copyright PCI