***restaurant Zilte: marmer als inspiratie voor hele interieur

Project fiche

Calacatta Vintage marmer. Dat vormde de basis voor het nieuwe interieur van Zilte, het toprestaurant van Viki Geunes. In 2020 gaf hij zijn restaurant op de bovenste verdieping van het MAS een volledige make-over, met als stille hoop een derde ster. En die kreeg hij ook begin dit jaar.

Hoop

Sinds januari 2021 heeft België er een tweede driesterrenrestaurant bij. Een hele eer voor topchef Viki Geunes en zijn team. Dertien jaar geleden haalde hij zijn tweede ster binnen. Om maar te zeggen dat de Kempenaar al lang meespeelt op topniveau, maar die derde is toch wel de bekroning van een heel mooi parcours. “Iedereen vroeg me steeds of ik drie sterren wilde, toch heb ik dat nooit zo willen uitspreken”, zegt Viki. “Maar toen we hier verbouwden in 2020, heb ik wel gezegd dat we dat niet deden om te blijven stilstaan. Er was dus wel hoop.”

Voor die verbouwingen werkte hij samen met M2 Architecten uit Antwerpen. De inspiratie startte bij het marmer: “Calacatta Vintage” van bij G&M Natural Stones in Herenthout. “Rechtstreekse import uit Italië”, zegt Max van G&M. “Wij zoeken onze pareltjes altijd aan de bron. M2 Architecten had een duidelijk beeld voor ogen. Na grondig overleg hebben we deze witte marmer, doordrongen van brons- , goud- en antraciet nerven uitgezocht, een perfecte match met het warme interieur.

Monumentale bar

Bij het binnenkomen van het restaurant valt ons oog meteen op de monumentale bar. “Het hele meubel is 5,6 meter lang”, zegt Sanne Verschooten van Algemene Bouwwerken Beneens, dat instond voor de volledige verbouwing. “Het marmer is bevestigt op een fineren meubel met gerookte eik. Het was niet zo evident om dat meubel te maken omdat er heel veel verschillende technieken inzitten, zoals bijvoorbeeld het creëren van ruimte voor een koelkast.”

Gasten die voor de gestileerde bar aperitieven kunnen zien hoe kleine, hartige en zoete gerechtjes afgewerkt worden, wat voor extra beleving zorgt. “Bij ons draait 70 procent rond wat op het bord ligt”, zegt Viki. “Al de rest moet complementair zijn en de beleving versterken. Het kader, de materialen, de service, het geluid, de muziek… Dat maakt het plaatje compleet.”

Retro-chic

In april 2020 gingen de deuren van het nieuwe Zilte, zonder de ’t ervoor, open. Voor de make-over was de stijl eerder industrieel en modern. Gasten keken toen uit over de haven. Nu zit het restaurant aan de andere kant van dezelfde verdieping en krijg je een panoramisch zicht op de Antwerpse skyline met de kathedraal, het centraal station én het hippe Eilandje.

Het hele interieur kan je nu retro-chic noemen. “We hebben bewust gekozen voor dat marmer. Alle kleuren in het restaurant zijn daarop gebaseerd”, aldus Viki. “Dit soort interieur was dertig, veertig jaar geleden ook al in de mode. Maar het is wat aangepast aan 2020 met frissere kleuren. De sfeer die je in een zaak creëert is belangrijk. Het moest naturel overkomen.” Naast het marmer overwegen ook de vele houten elementen. De rustgevende, warme tinten van de meubels versterken verder de karaktervolle setting. De meubels van Devos Interieur in ’s Gravenwezel maken het plaatje helemaal af.

Open boek

Over de creatie van de bar is goed nagedacht. “Er kwam toch een zekere moeilijkheidsgraad kijken bij het maken van deze bar”, zeggen ze bij G&M. “Na het verzagen van het blok werden de platen “open-boek” gepolijst zodat we ze gespiegeld aan elkaar konden verwerken. Aan de hand van foto’s van deze platen worden dan vier digitale presentaties gemaakt waaruit de architect/klant kan kiezen. Verdere verwerking gebeurt dan door vakkundig personeel en geautomatiseerde machines”.

Het resultaat mag er zijn, want de bar geeft een prachtige, luxueuze uitstraling en het lijnenspel is fantastisch. Voor de bar staat ook nog een subtiel kunstwerk van Delphine Boël, al moeten we tegenwoordig prinses Delphine van Saken-Coburg zeggen.

Al dat moois ligt te wachten op gasten. Helaas, twee maanden nadat het nieuwe Zilte openging, moest het alweer dicht voor de eerste lockdown. Ook het feestje voor die derde ster in januari moet nog even wachten, want toen zaten we in de tweede lockdown. Gelukkig is Viki Geunes een positivo. Hij kijkt er enorm naar uit om zijn prachtige zaak weer gevuld te zien met mensen die genieten van zijn culinaire kunsten en van het stijlvolle interieur.


Tekst: Hilde Van Malderen – Foto’s: Zilte