Restaurant Octave Antwerpen: keramische tegels als eye-catcher

Zinnenprikkelend interieur met keramische toets

Project fiche

Sinds maart 2019 heeft Antwerpen er een culinaire hotspot bij. Palend aan het grootste Belgische chocolademuseum ter wereld, de Chocolate Nation, tovert Restaurant Octave en executive Chef Thomas Van de Weyer Belgische gerechten en desserts ‘met een twist’ op je bord. Dat de joie de vivre van Thomas duidelijk wordt gesmaakt, bewijst Octave met een bijzonder plaatsje in de Gault&Millau Restaurantgids 2020. Omdat ook het oog best wel wat lekkers lust, werd deze nieuwkomer aantrekkelijk ingekleed met gevlamde keramische tegels in 3D.

Chocolate Nation

Het Chocolate Nation museum bevindt zich in hartje Antwerpen, recht tegenover het Centraal Station. Hier krijgen chocoladeliefhebbers waar voor hun geld, en volgen ze op een interactieve manier de weg die cacaobonen afleggen vanaf hun plaats van herkomst, via de haven van Antwerpen, naar de productieateliers van de wereldberoemde Belgische chocolade. Dat deze sweet temptations ook kunnen worden geproefd, mag uiteraard niet ontbreken. Wie graag een trapje hoger gaat, mag zich aan culinaire hoogstandjes verwachten in het voortreffelijke museumrestaurant Octave, genoemd naar de Belgische chocoladepionier Octaaf Callebaut.

Ruimtelijke, kosmopolitische beleving

Dit artikel verscheen in Polycaro 69

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

Teneinde de link met het chocolademuseum extra te benadrukken, besloot de creatieve Antwerpse designstudio real. space agency om zowel de tropische oorsprong van de cacaoboon op te pikken door middel van botanische elementen, alsook om het industriële aspect van chocoladeproductie te integreren in het interieurconcept. Het resultaat is dat het culinaire ambachtelijk werk van Chef Thomas wordt opgediend in een fris ogend, ruimtelijk decor verspreid over twee verdiepingen. Een bar bekleed met petroleumkleurige keramische tegels springt onmiddellijk in het oog en neemt een centrale plaats in in de vide. Discreet gekozen Art Nouveau elementen evoceren naast Oosterse objecten een kosmopolitische sfeer. Een geslaagde verwijzing naar zowel de tropische oorsprong van cacao, naar Antwerpen als grootste opslagplaats van cacaobonen en naar de uitbundige pagodetempel die vlak voor de ingang het begin van Chinatown markeert.

De tegels werden verticaal geplaatst en creëren dankzij hun golvende beweging en hoogglanzende oppervlak een prachtig 3D-effect. Een perfecte match met het botanisch geïnspireerde kleurontwerp van Octave

Cathinca Arfman, interieurontwerpster bij het Antwerpse real. space agency, maakte gebruik van witte marmer, donker hout, stoelen en zitbanken in natuurlijke kleuren, in combinatie met industrieel getinte materialen zoals staal, bakstenen muren en betonnen vloeren.

Keramische tegels als eye-catchers

Wandel je binnen bij Octave, dan worden je ogen als een magneet aangetrokken tot het centrale punt in de ruimte: de bar. De keramische tegelserie Craft zit hier ongetwijfeld voor iets tussen. De tegels werden verticaal geplaatst en creëren dankzij hun golvende beweging en hoogglanzende oppervlak een prachtig 3D-effect. Een perfecte match met het botanisch geïnspireerde kleurontwerp van Octave.

Speciaal is de gevlamde look van de tegels. Een bijzonder en langdurig productieproces in een tunneloven maakt dat de tegels een lichtgevend, intensief en uniek design ontwikkelen. De hoogglansglazuur creëert daarenboven een indrukwekkende visuele diepte en transparantie, evenals een levendig blauwgroen gevlamd kleurenspel.

Benieuwd naar het mooie kleurenspel dat zowel het interieur als je bord sieren? Trek erop uit richting Antwerpen en laat je inspireren door de eindeloze mogelijkheden die keramische tegels te bieden hebben.


Tekst & foto’s: Agrob Buchtal