Rafa Nadal Acadamy By Movistar pronkt dankzij Dekton® en Silestone®

40,000 m² Dekton® in verschillende diktes en toepassingen

Project fiche

De Rafa Nadal Academy is een waar paradepaardje voor de Dekton® en Silestone® producten. De Cosentino-groep installeerde naast 130 douchebakken en meer dan 100 badkamerbladen in Silestone®-materiaal, niet minder dan 40,000 m² Dekton® in verschillende diktes en toepassingen, waaronder tegels, vloeren, werkbladen, trappen en plinten, en met bijzondere nadruk op het gebruik van het product in de voorgevels van de twee voornaamste gebouwen van het complex, de zwembaden en het wellness centrum.

In 2016 werd de Rafa Nadal Academy by Movistar in Manacor (Mallorca) opgericht met als doel een vooraanstaand trainingscentrum binnen de internationale tenniswereld te worden. Met de drijvende kracht van sportman Rafa Nadal weet de Academy tennis en onderwijs te combineren, zodat studenten een carrière in tennis kunnen ontwikkelen zonder hun academische studies te verwaarlozen.

Dit artikel verscheen in Polycaro 59

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

Het bouwkundige project beslaat meer dan 24.000 m² en omvat een waaier aan indrukwekkende faciliteiten verspreid over het studentenhuis, de trainingsschool, het hotel, de sportterreinen, kleedkamers, bar, het ziekenhuis en de groene zones.

David Iglesias, architect van de Rafa Nadal Academy vertelt.

“Het uitgangspunt voor dit project was om een gebouwencomplex te ontwerpen dat als doelgericht trainingscentrum fungeert, maar tegelijkertijd door de inwoners van de stad en Mallorca in zijn geheel kan worden gebruikt. Het eindresultaat moest dan ook bestaan uit twee duidelijk identificeerbare zones: één totaal gericht op kinderen en een andere, open voor het grote publiek, waar iedereen vrij kan rondlopen.”

Façade op maat gemaakt

De voorgevel van de Rafa Nadal Academy bestaat voornamelijk uit Dekton® en glas. Fundamentele eigenschappen voor een gebruik als externe gevelbekleding zijn o.a. een hoge bestendigheid tegen UV-stralen, vorst en dooi, kleurvastheid en een excellente vlekbestendigheid. Dekton® beschikt over al deze kwaliteiten en gezien de aard van het materiaal is ook het installatiegemak van groot belang. Het Rediwa C.A.T. 1-systeem van Wandegar, dat voor deze installatie werd gebruikt, en de Dekton®-platen sloten probleemloos op elkaar aan.

Vloerbekleding voor natte en droge ruimte

Het grote formaat van Dekton® liet toe aantrekkelijke voetpaden te creëren en kwaliteit en schoonheid in vrijwel alle projectomgevingen te integreren. Vanuit functioneel oogpunt is Dekton® dankzij zijn hardheid, slijtvastheid en eenvoudig onderhoud ideaal voor dit soort toepassing, zowel binnen als buiten.

Het gebruik van antislip griptechnologie zorgt voor een hogere mate van veiligheid, waardoor eventuele ongevallen in drukbezochte zones kunnen worden vermeden, vooral op plaatsen waar water aanwezig is, zoals in de overdekte – en openluchtzwembaden, en het indrukwekkende wellness centrum die deel uitmaken van het complex.

rafa nadal acacemy dekton silestone

Dekton® heeft een hoge weerstand tegen hydrolyse en presteert uitstekend wanneer het in contact komt met water. Het was dan ook het ideale product om vorm te geven aan de verschillende features van het zwembad, van de randafwerking en de externe en interne bekleding van het bad, tot de sanitaire voorzieningen.

Ook in het wellness centrum sluit de vloer naadloos aan op de rest van de features (zwembad, douches, muurbekleding en sauna) omdat werd geopteerd om alle onderdelen van dit geheel uit eenzelfde Dekton®-kleur te vervaardigen. Het gevoel van uniformiteit en ruimte dat hierdoor wordt gecreëerd, is indrukwekkend.

Wandbekleding

De wanden van de kleedkamers, het wellness centrum, de overdekte zwembaden, het restaurant, de badkamers en de slaapkamers van zowel het studentenhuis als die van het hotel werden opgetrokken in Dekton®. De gestroomlijnde look van het product laat zich zelfs in een dikte van 8 mm bij verticale installatie bewonderen.

rafa nadal acacemy dekton silestone

Traptreden uit één stuk

De trappen maken deel uit van de doorlopende vloerbekleding in het gebouw en worden dagelijks intensief gebruikt. Dankzij zijn hardheid en slijtvastheid is Dekton® uitermate duurzaam en ideaal voor zones met veel voetverkeer. Een ander belangrijk voordeel van Dekton® is het feit dat treden uit één stuk kunnen worden gemaakt, zonder nood aan voegen tussen de treden.

Hoge weerstand tegen hydrolyse: Dekton® als wandbekleding in badkamers

Dekton® is dankzij zijn uitstekende waterbestendige kwaliteiten de ideale wandbekleding voor badkamers. De hoge weerstand van het materiaal tegen hydrolyse zorgt ervoor dat het niet verandert wanneer het voor langere tijd met vloeistoffen in contact komt. Alle douches in het wellness centrum, in de kleedkamers en in het studentenhuis werden daarom met Dekton® bekleed.

Douchebakken en badkamerbladen met ingebouwde wasbakken in Silestone®

De mogelijkheden op het vlak van formaat die Silestone® in de badkamercollecties biedt, liet toe meer dan 100 op maat gemaakte badkamerbladen voor het studentenhuis te vervaardigen. Om het gevoel van uniformiteit ook hier door te trekken, werden badkamerbladen met ingebouwde Elegance-wastafels uit Cosentino’s badkamercollectie ontworpen. Tevens werden meer dan 130 douchebakken met een kwartsoppervlak in Silestone® gecreëerd.

De veiligheid wordt verzekerd door de Silestone® douchebakken, die een bewezen laag risico op uitglijden vertegenwoordigen en voldoen aan de strenge Duitse norm DIN 51097: 1992.

rafa nadal acacemy dekton silestone


Environmental Product Declaration

COSENTINO GROUP ontving in 2016 de Environmental Product Declaration (EPD – Milieu Productverklaring) voor de Life Cycle Analysis van Dekton®. Deze verklaring van een externe organisatie, ondersteunt de betrokkenheid van het bedrijf in de verbetering van de efficiëntie in het verbruik van grondstoffen en energie, om de afvalproductie te verminderen.

Teskt: COSENTINO – Foto’s: COSENTINO (Fernando Alda)


Projectinformatie

  • Naam: Rafa Nadal Academy by Movistar
  • Locatie: Crta. Cales de Mallorca s/n, km 1,2. Torre dels Enagistes, Manacor 07500, Illes Balears Opening Juni 2016
  • Architect / Designer: David Iglesias
  • Property developer: Manacor Sports Centre
  • Projectontwikkelaar: Aannemers Dragados en Melchor Mascaró