Privé-terras met zwembad in Deinze: 100% schadevrij

Eén aanspreekpunt komt de snelheid ten goede

Project fiche

Mathieu Devriese uit Tielt is officieel Schlüter Systeemverwerker: “Via de diverse innovaties van Schlüter-Systems kunnen wij een perfect schadevrije plaatsing garanderen”. Hij demonstreerde die aanpak onlangs nog eens met dit terras met zwembad in Deinze.

Werken als Schlutersysteemverwerker betekent dat je als firma de integrale vloeropbouw zelf in de hand neemt, en dat is precies wat vele klanten verlangen. “Wij (Tegels Mathieu Devriese BVBA) staan garant voor het inbouwen en plaatsen van alle innovatieve oplossingen van Schlüter Systems op diverse vlakken. Dat gaat van afdichting en ontkoppeling over balkon- en terrassystemen, tot en met lichtprofieltechniek. Voor projecten verzorgen we ook de vloerisolatie, door middel van harde isolatieplaten, met daarop de Schlüter®-BEKOTEC noppenplaat, al dan niet voorzien van vloerverwarmingsbuizen. Tenslotte doen we de chape (in samenwerking met een chapper) en uiteraard de betegeling.” Het voordeel voor de klant is duidelijk. “Hij heeft slechts één aanspreekpunt: één enkel bedrijf dat alles voorziet. Op die manier kunnen wij hem verzekeren van de snelle opvolging van de werken en vooral ook zorgen voor een perfect afgewerkte en 100% gegarandeerd schadevrije plaatsing.”

Project in Deinze

Een goed voorbeeld van deze aanpak is Devriese’s recente werk in een privéwoning in Deinze. “Op een bepaald moment werd me de vraag gesteld of ik interesse had in een mooi project met binnenbetegeling in natuursteen (130 m²) en buitenbetegeling in keramische tegels (280 m²). Daarbij ook nog eens een oprit in nidagravel (250 m²). De eigenaar wou absoluut dat er één aannemer zou zijn voor alle vloerafwerkingen, zowel binnen als buiten. Het leek mij een mooi project om ons bedrijf in de kijker te zetten; met name ons werk in buitenbetegeling.”

Zwembad in terras

“Binnen legden we zo’n 100 m2 Gradina tegels van Stone (een Kroatische witsteen, nvdr.) op vloerverwarming, met de Schlüter®-DITRA ontkoppelingsmat. We deden ook de wandbetegeling in de douche, opnieuw met Gradina, in wildverband (zo’n 30 m2).” Maar het was in het buitenwerk dat de échte uitdagingen zich stelden: “De vraag was om een terras aan te leggen in keramische tegels (Stone) Altra Pietra Duomo Perla (60/90/2) met daarin een zwembad. Ook de zwembadboorden moesten in maatwerk van de keramische tegels worden geplaatst, met rondom een afvoergoot.”

Opbouw terras: Technische Fiche

1) Ondergrond:

 • De ondergrond werd opgebouwd zoals voorgeschreven voor terrassen op volle grond:
 • Een laag gebroken beton (+/- 10 cm) op anti-worteldoek, verdicht
 • Een laag drainerend schraal beton (+/- 15 cm) verdicht
 • Een laag hellingschape +/- 6 cm dik
 • Drainagemat Schlüter®-DITRA-DRAIN 8 verlijmd op de chape
 • Lijm + tegel met dubbele verlijming

2) Afvoer/drainage:

 • Drainage onder de tegels met Schlüter®-DITRA-DRAIN 8, met behulp van het Schlüter®-DITRA-DRAIN-STU membraan voor de overlapping van de naden. Het terras is afgewerkt met het Schlüter®-BARA 75 profiel.
 • De afvoer rond het zwembad werd afgewerkt met de Schlüter®-TROBA-LINE drainagegoten

3) Uitzetvoegen

Schluter®-DILEX-EDP, een roestvaststalen bewegingsprofiel voor gelijmde plaatsing.

4) Betegeling

 • Betegeling door middel van dubbele verlijming met kunstofveredelde harslijm (Ceresit CM 18)
 • Waterafstotend voegsel (Ceresit CE 46, silbergrau)
 • Verlijming van de boordstenen met epoxylijm (Ceresit CM 74 Ultrapox)

5) Betonkuip voor boordstenen

De betonkuip was te laag gestort en diende een 8-tal centimeter verhoogd te worden.

6) Afboording einde terras/goot rond zwembad

 • De afboording moest worden voorzien in de opbouw van de bekisting. “Dit moet perfect juist zijn qua afstand, rekening houdend met het Schlüter®-BARA-profiel en de belijning van de tegels.”
 • Het maken van de goot rond het zwembad voor de afwatering van het terras en het spatwater uit het zwembad.
 • De bekisting van deze goot werd uitgevoerd door middel van een betonnen borduur met een verstek aan de bovenzijde.

Gebruikte Schlüter-producten

1) Schlüter®-DITRA-DRAIN 8 / Schlüter®-DITRA-DRAIN-STU

Schlüter®-DITRA-DRAIN 8 is speciaal ontwikkeld voor buitentoepassingen, in combinatie met natuursteen en/of grootformaattegels. Hij heeft naast de ontkoppeling nog twee functies: drainage van vocht en onderventilatie. De Schlüter®-DITRA-DRAIN 8 bestaat uit een vormstabiele polyethyleenfolie met aan één zijde noppen in de vorm van kegelstompen en aan beide zijden een verlijmd filtervlies in polypropyleen. Het filtervlies aan de onderzijde dient voor de hechting met de dunbedmortel, die met een vertanding op de hellingscementdekvloer wordt aangebracht.

2) Schlüter®-TROBA-LINE drainagegoot

Schlüter®-TROBA-LINE-TLR is een drainagegoot met een bovenste roosterelement van verzinkt of roestvast staal, dat in een roestvaststalen U-vormig onderelement wordt gelegd. Oppervlaktewater belandt via de perforaties in de drainagegoot in de oppervlaktedrainage Schlüter-Ditra Drain 8. In de mat wordt het infiltratiewater afgevoerd, onder de betegeling, naar de vrije zijde.

3) BARA-profiel

Schlüter®-BARA-RW is een hoekvormig afsluitprofiel van roestvast staal of kleurgecoat aluminium voor het begrenzen van de vrije randen op balkons en terrassen. Het profiel garandeert een optisch zuivere afsluiting van de randen en beschermt de vrije randen van de cementdekvloer tegen weer en wind en tegen beschadiging. Schlüter®-BARA-RW leent zich ook voor saneringstoepassingen op balkons en terrassen wanneer op de voorhanden zijnde ondergrond een tegelbekleding volgens de dunbedmethode moet worden gelegd.

Ceresit

Naast het partnership met Schlüter, is Mathieu Devriese ook vaste partner van Ceresit voor tegellijmen en afdichtingen voor zwembaden: “Door die samenwerking kunnen we projectgarantie geven voor zwembaden. Dit houdt in dat de werf tijdens de uitvoering ook word opgevolgd door Ceresit, er worden foto’s gemaakt van de opbouw en testen uitgevoerd.”

Voorbeeldfirma

Voor Schlüter is Tegels Mathieu Devriese een voorbeeldfirma, zo besluit Patrick Deprez: “Omdat niet alleen de zaakvoerder zich de technische kennis heeft eigen gemaakt: ook alle medewerkers moeten kennis hebben van alles omtrent. Mathieu investeert daarom tijd en moeite om zijn mensen op te leiden. Want dat de bouwheer op zoek gaat naar één vakman die alle werkzaamheden kan uitvoeren is beslist een pluspunt, maar we kunnen pas spreken van een succes als die vakman dan ook kennis heeft van de verschillende innovatieve systeemoplossingen om schadevrije vloerbekledingen te kunnen afleveren. Succes is dan ook geen toeval bij Tegels Mathieu Devriese. Zoals hij zelf aangeeft op z’n website: ‘Quality is a habit, not an act’. Daarmee is alles gezegd!”

Opleidingen bij Schlüter

Schlüter heeft twee formules voor tegelzetters die zich willen vervolmaken in Schlüter-systemen: één in Arendonk, en één in de Duitse thuisbasis Iserlohn. Patrick Deprez: “Schlüter-Systems organiseert enerzijds thematische ééndaagse opleidingen in ons servicebureau in Arendonk. Tegelzetters en medewerkers van bouwmaterialen- en tegelhandels kunnen zich hiervoor vrij inschrijven. Daarnaast nodigen we zelf professionele tegelzetters uit (zij die vakmanschap hoog in het vaandel dragen) op een tweedaagse opleiding in de Schlüter Workbox in Iserlohn (nabij Dortmund). Hier lichten experts de techniek van het tegelzetten toe, met daarbij alle valkuilen en vooral de innovatieve oplossingen, zowel in theorie als in de praktijk.”

Foto’s: Mathieu Devriese