Plopsaqua: het belang van vocht afdichting in een zwembad

Project fiche

Veel mensen zien een zwembad, een tegel, maar beseffen niet altijd wat er nodig is om dat allemaal in stand te houden. Laat staan wat dat wel moet zijn bij een megaproject zoals Plopsaqua in Landen/Hannuit waar 8.000 vierkante meter werd geplaatst, waarvan 3000m² in breuksteen. Wij vroegen Pieter Dutré en Wim Niesing van PCI hoe je zo’n gigantisch project in goede banen leidt.

“Dit moet ongetwijfeld het grootste project zijn dat ik ooit heb begeleid”, zegt Pieter Dutré met volle overtuiging. Hij is samen met Wim Niesing gespecialiseerd in de advisering en begeleiding voor alles wat er onder en tussen de tegels komt aan PCI-producten. Dan hebben we het over waterdichting en het verlijmen en voegen van het tegelwerk.  “Dit was een gigantische uitdaging en al zeker omdat, er niet regelmatig breuksteen wordt geplaatst, terwijl de meeste openbare zwembaden kiezen voor een Buchtaltegel van 30×30.”

Ze zetten speciaal voor Polycaro een aantal aandachtspunten op een rij, want in Plopsaqua deden ze alles van vochtafdichting, verlijmen en voegen.

Voorbereiding en opvolging

“Wij gaan op voorhand naar de werf om te kijken wat er gaat gebeuren, we kijken het lastenboek na. Ik doe een controle voor de vloerwerken beginnen om te kijken of er iets abnormaals is waar we aandacht moeten aan besteden. Wij kijken in welke ruimte we welke producten moeten gebruiken. Dan doe ik wekelijks een controle op de werf om te checken of ze de werken uitvoeren zoals het in ons advies staat. Eerst en vooral is het belangrijk dat de cementgebonden dekvloer (ondergrond) droog is. Dat wordt getest.”

Waterdichtingsmembraan

Na het cementair uitvlakken van de wanden en het aanbrengen van de cementgebonden dekvloer wordt er in alle natte zones een waterdichtingsmembraan aangebracht met PCI SECCORAL 1K.

Door het aanbrengen van het membraan wordt indringing van vocht in de ondergrond voorkomen.

Daarnaast heeft het ook een ontkoppelingsfunctie, eventuele werking vanuit de ondergrond of spanningen door temperatuurswisselingen worden hiermee opgevangen.

In het geval van PlopsAqua ging het om een golfslagzwembad, een 25-meterbad, een peuterbad, een kleuterbad, een jacuzzi, plages. Het waterdichtingsmembraan is niet alleen belangrijk in binnenbaden maar zeker ook gelet op de ontkoppelingsfunctie voor buiten baden.

Putjes en afvoeren

Naast de wanden en de vloeren zijn er nog tal van andere afdichtingen nodig in en rond de baden.

Denk hierbij aan putjes, afvoer- en doorvoeren, lampunits enzovoort. Alle kunststof en RVS delen werden vooraf geprimerd met PCI EPOXIGRUND RAPID en afgezand met vuurgedroogd PCI QUARTSZAND 0.3-0.8. Al deze geprimerde delen worden afgegoten met epoxy, de vloeibare uitvoering PCI APOTEN op de vloer en PCI DURAPOX voor op de wandafdichting. Op deze afdichting sluit het waterdichtingsmembraan naadloos aan.

Breuksteen

“In de meeste zwembaden wordt een Buchtaltegel gebruikt van 12.5×25, maar hier ging het om breuksteen in alle vormen en maten. We dachten eerst dat het 2 à 3mm niet gekalibreerd ging zijn, maar het bleek uiteindelijk om 7 à 8mm te gaan. Dat betekent dat wij een ander lijm moeten gebruiken waar we die dikteverschillen moeten kunnen overnemen zodat die vloer pas ligt.” De keuze is daarom gemaakt om de breuksteen holtevrij te verlijmen met PCI CARRAMENT. Met deze dikbedlijm kunnen we in een lijmlaagdikte van 5 tot 40 mm tegels verlijmen. De overige keramische tegels op de wand en de vloer zijn verlijmd met PCI FT EXTRA. Alle aansluit- en dilatatievoegen worden natuurlijk vrijgehouden van lijm en voegmortel en zijn flexibel afgedicht met PCI SILCOFUG E, siliconen voegkit speciaal voor toepassing in zwembaden.

Voegen

“Onze epoxy gaat tot 2 cm voegbreedte, maar met breuksteen gingen we naar 3, 4, 5 cm en dus moest er een andere voeg komen die die voegbreedte kon overnemen. Breuksteen heeft een vervorming, je moet dat goed opvullen met een voeg, want mensen mogen op hun blote voeten niet op die randen van die tegel komen. Ze mogen wel de oneffenheid van de tegel voelen, maar zich niet bezeren aan de scherpe kanten. Om te kijken hoe we dat gingen aanpakken hebben we op voorhand een vloer laten leggen van 4 vierkante meter breuksteen om daar de testen op te doen met de epoxyvoegen, wat de wens was van de opdrachtgever.

Met welke type quartszand kon het beste resultaat worden verkregen, fijn of grof quartszand?

Uiteindelijk kon de opdrachtgever zelfs nog een keuze maken uit diverse uitvoeringen, en is gekozen voor een mooie fijne korrel waarmee er een perfecte uitstraling van de voeg werd verkregen.

De PCI DURAPOX NT is zeer makkelijk te verwerken epoxyvoeg, gesloten van cel en kleurvast. En door het gebruik van de PCI DURAPOX FINISH bij de laatste afspons beurt is het achterblijven van de vervelende epoxysluier niet aan de orde.