Passport, het kantoor van morgen

Vloer- en trapbekleding in 'het gezicht van Brussel' door Beltrami

Project fiche

De nationale luchthaven is voor ons land in vele opzichten hét visitekaartje. Het is voor de meeste bezoekers het eerste contact met België en voor landgenoten die vertrekken de laatste herinnering die ze meenemen. Het spreekt voor zich dat mee vorm mogen geven aan het gezicht van Brussels Airport heel dankbaar is voor bedrijven actief in de bouwsector.

Eén van die prestigeprojecten is zonder twijfel Passport, waar vandaag onder meer KPMG en Microsoft in resideren. Een belangrijk aandeel in het interieur, met name de vloer- en trapbekleding, werd vertolkt door de Egyptische kalksteen Sinai Pearl van Beltrami Natuursteen uit Harelbeke.

Het gebouw, een ontwerp van Jaspers-Eyers Architects, viel zelfs in de prijzen tijdens de European Property Awards 2017 in de categorie Office Architecture Belgium.

Gedurfde toparchitectuur met hoogstaande materialen

Want dat is het in de eerste plaats, een kantoorgebouw op een unieke locatie, namelijk de site van de oude luchthaventerminal. En niemand die beter weet hoe het kantoor van de toekomst eruit moet zien dan projectontwikkelaar CODIC. Met vijftig jaar ervaring waren zij voor onze luchthaven dan ook de aangewezen partner om op deze site kantoren te ontwikkelen. Nadat ze succesvol hadden samengewerkt aan het eerste project Gateway, besloten beide partijen om het door te trekken naar een tweede gebouw, Passport.

Passport mag je zeker het paradepaardje van onze groep noemen. Een uniek kantoorgebouw dat een signatuur is in het landschapChristophe Jacobs, Algemeen Directeur CODIC

En CODIC legde de lat nog iets hoger door resoluut voor het topsegment te kiezen.

In tegenstelling tot Gateway is Passport wel volledig nieuw en wilden ze uiteraard alles uit de kast halen om er een mooi visitekaartje van te maken. De situatie zoals ze was, was nochtans niet rooskleurig met een leegstandsgraad van 30% in de periferie en bijgevolg heel lage huurprijzen. Maar ze waren overtuigd door wat ze op andere luchthavens in de buurlanden hadden gezien waar ze er wel in slaagden een hoge bezetting en dito huurprijzen te krijgen. En ze waren bereid het risico te nemen om dat model op Brussel over te brengen. Er was één belangrijke voorwaarde.

Beltrami zaventem

Christophe Jacobs, Algemeen Directeur CODIC: “Als je dat wil bereiken, moet je topkwaliteit aanbieden. Gedurfde toparchitectuur met hoogstaande materialen. Jaspers-Eyers had ons in Gateway al aangenaam verrast en we besloten opnieuw met hen in zee te gaan. We wilden immers dat Passport zou aansluiten bij Gateway en dat bepaalde lijnen, materialen en architectuur aangehouden bleven zodat het geheel rust creëert op de luchthaven. Samen met hen hebben we een uitdagend concept uitgewerkt. En dat sloeg blijkbaar aan want alle kantoren waren verhuurd nog voor het gebouw helemaal af was. Dat topbedrijven als KPMG en Microsoft hier hun hoofdkantoor willen vestigen én dat met huurcontracten op lange termijn, bewijst bovendien nog iets anders waar we heel fier op zijn: KPMG en Microsoft hebben voor ons project gekozen omwille van het prestige en door de aanwezigheid van openbaar vervoer, maar andere huurders zoals Etex en Redevco hebben we van het centrum van de stad naar de luchthaven gehaald. Die wordt nu in de markt als een centrumlocatie gezien en de negatieve connotatie die vroeger aan de periferie verbonden was, is verdwenen. Passport mag je dus zeker het paradepaardje van onze groep noemen. Een uniek kantoorgebouw dat een signatuur is in het landschap.”

Technisch vernuft

Dit artikel verscheen in Polycaro 66

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

Ook voor Jaspers-Eyers is Passport een belangrijke referentie geworden. Het is dan ook een echte architecturale parel met verschillende troeven. Vooral de integratie van het ruime atrium die het gebouw diagonaal doorsnijdt, zorgt voor veel lichtinval en comfort. Stefaan Van Acker, senior architect en partner bij Jaspers-Eyers Architects: “Dit atrium verbindt airside en landside want aan de ene kant heb je de vliegtuigen op de tarmac en aan de andere kant het einde van de luchthaven. De gebouwen staan er haaks op waardoor je een interessante spanning krijgt tussen het diagonale en orthogonale en waardoor er leuke doorzichten ontstaan.”

Die overgang tussen binnen en buiten komt ook tot uiting in de materialisatie met de bleke natuursteen voor de gevel en de beige getinte kalksteen Sinai Pearl binnenin. Het atrium is daarbij opgevat als een plein, vandaar de banken en de bomen op elk eiland. Deze ruimte wordt door de huurders ook intensief gebruikt voor events. De metalen trap fungeert in het atrium als een soort sculptuur. Die werd opgehangen aan het dak om steunpilaren te vermijden en werd per halve schijf gemonteerd tot beneden. Ook de staalstructuur die het atrium overdekt en de deels opgehangen gevels waren technische uitdagingen, maar Jaspers-Eyers introduceert wel vaker technisch vernuft in hun projecten en kantoorgebouwen zijn één van hun specialiteiten.

Sinai Pearl

Na de KBC-toren in Gent is dit het tweede prestigeproject waarvoor ze een beroep op de Harelbeekse natuursteengroothandel Beltrami hebben gedaan en op Opus Marble voor de uitvoering.

De Sinai Pearl, getypeerd door lichtgrijze fossielen en subtiele kleurnuanceringen, heeft een lichtgele tint die warmer aanvoelt dan andere beige stenenDaniel Di Rocco, bedrijfsleider Opus Marble

“We hebben voor de Sinai Pearl, zowel in de verzoete als in de sabbiatino afwerking, gekozen omdat we op zoek waren naar een bleke steen die in het kleurengamma zat van de bleke natuursteen die we voor de gevel hebben gebruikt. We wilden eenvoudige materiaalkleuren omdat er al genoeg gebeurt in de ruimte. Met de trap die opgehangen wordt in het atrium en de eilanden is het al complex genoeg. Opus Marble heeft ons dan enkele stenen voorgesteld waaruit we samen, ook in overleg met CODIC, de Sinai Pearl hebben geselecteerd nadat we hem bij wijze van test op een oppervlakte van 5 op 5 in wildverband hadden laten plaatsen. De twee afwerkingen, verzoet en sabbiatino, hebben we gekozen om extra steun te geven aan de eilandjes in de ruimte waar banken en bomen in staan. En om de eenvormigheid van materialen door te trekken en rust te creëren, hebben we beslist om ook de trap te bekleden met deze natuursteen.”

Vakmanschap

De hoge kwaliteitseisen van dergelijk project vereisen vakmanschap bij elke partner die er aan meewerkt. En voor de plaatsing van de Sinai Pearl werd dus beroep gedaan op Opus Marble uit Nijvel. Maar ook de gevelstenen en de rest van het gebouw hebben zij gedaan. Opus Marble heeft ervaring met grote projecten en op het gebied van plaatsing vormde dit project niet echt een groot probleem. Ze moesten enkel rekening houden met de vloerverwarming die er op de gelijkvloerse verdieping onder lag.

Daniel Di Rocco, bedrijfsleider Opus Marble: “Je moet de regels van goed vakmanschap volgen. Inzake vloerverwarming wil dat dus zeggen dat je met vakken werkt van 6 op 6 meter die vrij kunnen uitzetten en je mag niet in halfsteensverband werken wil je geen barsten in de tegel krijgen. Speciaal hier is dat ze geplaatst werden op een massieve ondergrond in beton opdat je er met zware onderhoudsmachines op zou kunnen rijden. Vandaar is er gewerkt met dubbele verlijming. Daarbij komt zowel lijm op de tegel als speciale mortellijm op de ondergrond, in dit geval de chape. Deze mortellijm heeft een specifieke thermische samenstelling waardoor die de mogelijke beweging van de chape opvangt.

Beltrami zaventem

Verder was het geen gecompliceerde werf, met uitzondering van de fijne afwerking rond de ellipsvormige eilanden. De stenen dienden daar mooi de beweging die de architect vooropstelde met de eilanden te volgen, net als dat de tekening met de twee afwerkingen gerespecteerd diende te worden. De continuïteit van de voegen moest dus overal gegarandeerd blijven. Bovendien hebben we met fijne voegen van amper 3mm gewerkt. Daar komt dus opnieuw het nodige vakmanschap aan te pas. De Sinai Pearl, getypeerd door lichtgrijze fossielen en subtiele kleurnuanceringen, is een aangename steen om mee te werken en droeg in dit project ook mijn voorkeur weg omdat die, in het gamma van beige stenen, een lichtgele tint heeft die warmer aanvoelt dan de rest. Een eigenschap die ook de architect en opdrachtgever overtuigd heeft.”

Combinatie van afwerkingen

De Sinai Pearl van Beltrami werd dus zowel door de architect als door Opus Marble het meest geschikt vonden voor dit project. Deze kalksteen sluit naadloos aan bij de bleke natuursteen die voor de gevel werd gekozen en zorgt op die manier mee voor de uniformiteit en eenvoud in materialen die het concept vooropstelde. Beltrami was met Passport allerminst aan haar proefstuk toe in Brussels Airport. De groothandel leverde de voorbije jaren immers ook de Chinese graniet Galaxy Grey in gepolijste afwerking voor de vloerbekleding van de Connector Hall (via Nijssen Group en Atrio, ongeveer 1322 m2), de aankomsthal Ruby (eveneens via Nijssen Group, 2080 m2)  en de controle hall Cathedral (Nijssen Group, 1300 m2). Maar voor Passport vinden ze ook bij Beltrami zelf dat de Sinai Pearl een uitstekende keuze is.

Beltrami zaventem

Pascal Rommel, Senior Project Manager: “Niet alleen de prijs-kwaliteitverhouding zit goed, in de klasse van kalkstenen behoort de Sinai Pearl tot de hardere steensoorten. Daardoor is die ook geschikt voor buitentoepassingen en als gevelsteen. De zachtere zoals de Franse Boisvillon of de Portugese Mirabelle zouden hier minder geschikt zijn en zouden wij in deze toepassing nooit voorstellen. Voor een druk belopen oppervlak als in dit kantoorgebouw en in deze beige kleurstelling is de hardere Sinai Pearl de beste keuze. Ook het feit dat ze twee afwerkingen, verzoet en sabbiatino, en verschillende afmetingen hebben gecombineerd, heeft een mooi effect en laat zien welke richtingen je er allemaal mee uit kan.

De klassieke afwerking verzoet is een vlakke afwerking die mat gepolijst wordt. Het zorgt voor een licht blinkend effect, maar zeker niet hoogglanzend. Sabbiatino daarentegen is geen vlakke afwerking. Deze afwerking hebben we zelf ontwikkeld op basis van diverse oppervlaktebewerkingen. Deze afwerking geeft een bijzonder aangenaam gevoel bij aanraking. Kleine oneffenheden in het oppervlak typeren deze afwerking. Ook de sabbiatino kan zowel binnen als buiten geplaatst worden en is nog gemakkelijker in onderhoud. Door beide afwerkingen hier te combineren en die combinatie door te trekken zowel in de vloer als in de trap laat je de troeven van het gebouw nog meer tot uiting komen. De plaatsing door Opus Marble is ook van een hoge kwaliteit. Ik denk dat het voor zich spreekt dat dit een prestigeproject is dat mag gezien worden en waar wij als Beltrami fier op mogen zijn dat onze steen mee het interieur vormgeeft.”


Tekst: Sam Paret – Foto’s: Beltrami (©Philippe van Gelooven)


Passport: Beltrami’s Sinai Pearl in cijfers:

  • Sinai Pearl sabbiatino – 60/60/2 cm: 58.68m²
  • Sinai Pearl sabbiatino- 40/40/2 cm: 37.92m²
  • Sinai Pearl sabbiatino – 60/20/2 cm: 18.48m²
  • Sinai Pearl verzoet – 60/60/2 cm: 929.52m²
  • Sinai Pearl verzoet – 60/40/2 cm: 496.56m²
  • Sinai Pearl verzoet – 60/20/2 cm: 243.48m²
  • Sinai pearl verzoet – 60/60/1.5 cm: 60m² + 12.60m²
  • Sinai Pearl verzoet – 60/40/1.5 c: 40m² + 8.40 m²
  • Sinai Pearl verzoet – 60/20/1.5 cm: 3.6m² + 3.6m²
  • Sinai Pearl verzoet – trapafwerking – trede/tegentrede 3cm: 67,34 lopende meters