Zoals de kleren de man maken, zo bepalen de tegels het gebouw

Nieuw kantoorgebouw is - mede dankzij de tegels - een visitekaartje

Project fiche

Zoals de kleren de man maken, zo bepalen de tegels het gebouw. Dat geldt zeker voor het nieuwe kantoor van bouw- en aannemersbedrijf Van Huele in Oostende. De donkere Floorgres tegel stimuleert de uniformiteit, terwijl de grootformaattegel Magnum Rex voor de kers op de taart zorgt. De tegels waren voor de bouwheer van cruciaal belang en daarom nam hij Cedexsa onder de arm. Zij zorgden ervoor dat de tegels doen wat ze moeten: uitblinken.

Enerzijds doen ze dat onopvallend maar bijzonder comfortabel en onderhoudsvriendelijk wat de vloeren betreft, anderzijds opvallend in accent rond de centrale liftschacht, het baliemeubel en binnenkort ook in een mobiel barelement. Het hedendaagse gebouw, dat baadt in het licht, is klaar voor de toekomst en meteen ook een mooi visitekaartje voor Van Huele.

Multifunctioneel gebouw

Zaakvoerder Xavier speelde al langer met het idee om een nieuw kantoor te bouwen. Enerzijds uit noodzaak – het achterliggende vroegere gebouw werd te klein om te kunnen groeien – maar anderzijds wou hij een minder gedateerd gebouw waarmee hij toekomstig personeel kon overtuigen. Xavier van Huele: “Met Van Huele zijn we actief in de bouw, gevelrenovatie en weg- en waterbouw. We vieren dit jaar ons 110-jarig bestaan en zijn op deze locatie gevestigd sinds 1976. Ik ben de vierde generatie en na de familiale overname vorig jaar, was de tijd eindelijk rijp om met een nieuw project te starten. Ik had alles goed voorbereid, zelfs het plan van de architect en de bouwvergunning lag al op tafel. Ik wou een multifunctioneel gebouw, onderhoudsvriendelijk, open en met veel natuurlijke lichtinval voor de nodige buitenbeleving. Een gebouw dat past binnen de hedendaagse industriebouw en zich ergens situeert tussen het residentiële en de industriebouw in.”

Hij koos voor architect Frederic Vanhoorn vanwege zijn ervaring met industriële panden en zijn kwaliteit om goed naar de klant te luisteren. Xavier: “Ik wist wat ik wou omdat ik ook mijn werknemers heb geconsulteerd. Ieder van hen mocht aangeven wat hij of zij van de nieuwe werkplek verlangde. Frederic is erin geslaagd met dit gebouw tegemoet te komen aan 90% van ieders wensen. Dat is zijn verdienste.”

Vooraan zijn er drie vergaderzalen die omgebouwd kunnen worden naar één grote receptieruimte. Met de nabijheid van de keuken kan die ruimte ook verhuurd worden. Behalve de ruime inkomhal van het gebouw is er verder op de benedenverdieping nog plaats voor de personeelsdienst. De eerste verdieping concentreert zich op alles wat met uitvoering heeft te maken. Daar zitten alle projectleiders samen. Op de tweede verdieping tenslotte zit er een archief, de calculatie-afdeling en de directie. De centrale liftzuil achteraan het gebouw baant zich een weg doorheen alle verdiepingen en is er, dankzij de bekleding met platen in marmerlook die mooi doorlopen, telkens de eyecather.

Bewuste keuze voor keramische tegel

Actief in de bouwsector en met de ervaring van het vorige gebouw op zak, was het voor Xavier heel belangrijk om ditmaal de juiste vloer te kiezen. Hij koos bewust voor de kwaliteiten van keramische tegels. Xavier: “Ik had zeker enige eisen. In het vorige gebouw lag er een combinatie van oude keramische tegeltjes en balaton. Die laatste hebben we in de loop van de tijd ook eens vernieuwd, waardoor er totaal geen eenheid meer was. Bovendien is dat vrij glad en door de vele bouwvakkers die we over de vloer krijgen, was die vloer bijna altijd vuil. Ik wou dus in het nieuwe gebouw meer uniformiteit en een tegel met structuur als antislip maar zonder dat die teveel blinkt want met het overvloedige licht die binnenvalt, is dat ook niet werkbaar. Ik wou bovendien een tijdloze tegel in een vrij groot formaat. Met dit wensenpakket ben ik naar de zaakvoerders van Cedexsa gestapt die me uiteindelijk deze tegel hebben voorgesteld en waar ik heel tevreden over ben. Ook over de kleur. Die mocht vrij donker zijn maar niet zwart want dan riskeer je bij hevige lichtinval dat het te snel opwarmt.”

Geert Maes van Tyles: “Deze Floorgres volkeramische tegel is heel slijtvast, en bovendien vorstvrij waardoor je die zowel binnen als buiten kan leggen. De tegel is eveneens krasvast wat maakt dat je er, zelfs bij veelvuldig gebruik, niets aan zal zien. Bijkomend voordeel is dat die weinig onderhoud vereist vanwege bijna geen porositeit. Vlekken bijvoorbeeld kunnen makkelijk verwijderd worden. De kleur, grijs antraciet, heeft in dit geval als voordeel dat je niet snel vuil waarneemt. De 1.200 m2 aan Floorgres vloer zorgt voor een mooie uniformiteit doorheen het gebouw en is een eerste keuzemateriaal dat perfect is qua maatvoering.”

Klaarheid en transparantie dankzij Magnum Rex

In latere instantie kwam de vraag van de lift erbij. Oorspronkelijk was het idee om de liftzuil te bekleden in dezelfde betonnen panelen als de buitengevel. Maar de uitstraling van de zichtbeton binnen was niet wat Xavier voor ogen had. Te donker en verschillend op elke verdieping, dus zocht hij naar een lichtere bekleding voor de zuil die wel referentiewaarde had. Dat vond hij opnieuw bij Cedexsa bij de Superlarge platen omdat die rankheid en klasse aan de zuil en het gebouw toevoegen. Xavier: “De Carrara marmerlook is perfect en bovendien kon het dun worden geplaatst. In deze Magnum van Rex vond ik zowel klaarheid als transparantie terug, en wit en (in mindere mate) zwart zijn ook de kleuren van ons logo. De combinatie met de grijze tegel vind ik eveneens geslaagd. Het is een eyecather in de ruimte, zeker door de herhaling in het baliemeubel.”

Geert: “Onze Superlarge panelen zijn heel populair. We hebben ze in betonlook, cementlook, natuursteenlook en de marmerlook zoals hier. Het voordeel van alle vier is dat je ze veel gemakkelijker kan onderhouden dan het originele product. Natuursteen bijvoorbeeld, zeker in het geval van de witsteen, heeft een heel hoge porositeit en ook cement en beton hebben een bepaalde porositeit waardoor het onderhoud meer aandacht vereist. Onze XXL-platen zijn bovendien kleurvast en vorstvrij. Zo worden ze meer en meer ingezet als buitengevelbekleding, niettegenstaande ze maar 6 mm dik zijn. Afhankelijk van de fabrikant hebben wij in dit gamma platen vanaf 3,5 mm dik. 6 mm is doorgaans de meest gebruikte maar binnenkort hebben we er ook van 12 mm dik, speciaal voor werkbladen en keukentafels.

Al onze fabrikanten van de grootformaatplaten komen, net als ons assortiment keramische tegels, uit Italië. Vaak zijn het zelfs dezelfde fabrikanten die ze maken. Grootformaat tegels is volgens mij dan ook een tendens die zal blijven, de omzet stijgt nog elk jaar. En hoe meer vraag er komt, hoe goedkoper en diverser het aanbod zal worden. Wij merken nu al een toenemende belangstelling in de toonzaal voor toepassingen in de badkamer. Bij grote platen heb je immers minder voegen en bijgevolg minder problemen met water. Het is ook een mooie naadloze oplossing en in het geval van onze Magnum komt dit volledig tot zijn recht in deze omgeving.”

XXL zit letterlijk in de lift

Het plaatsen van grootformaattegels gaat, in tegenstelling tot wat je zou denken, minder snel dan de kleinere formaten. Ze zijn minder handelbaar, er is meer personeel voor nodig, het bijsnijden is niet eenvoudig en het vinden van een biljartvlakke ondergrond is ook niet evident. Dat bevestigt ook Vanderougstraete, die zowel de Floorgres tegels als de Magnum platen in dit project plaatste. Ruben: “De XXL platen zijn een beetje onze specialiteit, wij werken er al mee van zodra ze op de markt kwamen, nu een goede vijftien jaar geleden. Het juist verzagen en het boren van de gaten vergt toch enige expertise. Zit je er een centimeter naast, dan is je muur kapot en heb je een plaat te weinig. En het is geen goedkoop materiaal. Ze zijn ook moeilijk te behandelen, je moet toch snel met een man of drie, vier zijn om ze te plaatsen en vaak is het zenuwslopend werk.

We hebben geopteerd om niet in verstek te werken omdat je daarbij moet opkitten. Bij een liftkoker in een nieuwbouw dat zich nog wat moet zetten, riskeer je dan scheuren. Vooraleer we de XXL-platen hebben geplaatst, brachten we eerst een goede ondergrond met Wedi bouwplaten aan. Het is een delicate materie en dan is het belangrijk dat je ondergrond 100% vlak is. Met dergelijke smalle platen is de voorbereiding alles, zoniet kom je nooit goed uit. Met iets dikkere platen kan je met siliconelijm werken en ga je sneller vooruit, maar dat was hier geen optie.

De XXL-platen liggen goed in de markt. Zo zijn we momenteel bezig er een aantal badkamers van luxesuites mee uit te rusten in een luxehotel in Kortrijk. Het grote verschil zit in het onderhoudsgemak en de gunstige prijs in vergelijking met natuursteen. Het plaatsen van de vloeren ging gelukkig iets vlotter. De Floorgres tegel hebben we dubbel verlijmd. Het is een mooi gebouw en door de tegels, zeker door de XXL-platen met marmerlook, oogt het nog indrukwekkender.”

Het nieuwe kantoor van Van Huele is duidelijk klaar voor de toekomst en ook voor het oude gebouw en de leegstaande loods heeft zaakvoerder Xavier intussen een oplossing: een opleidingscentrum. Sint-Pieters & Paulus afdeling Bouw zal er huizen gedurende 3 jaar. Mogelijk toekomstige werknemers zullen er heel specifieke opleidingen kunnen volgen die nergens op school aangeboden worden zoals gevelvernieuwer, hardhoutbewerker en prefabbekister. En wie weet in de toekomst ook die voor bewerker van XXL-platen…

Projectfiche

  • VLOER: Floorgres Buildtech GG Coal Strutturato Rettificato 60/60/1
  • WAND: Rex Magnum I Classici Statuario Soft 160×320 cm

Unieke samenwerking Cedexsa en Florim groep

Zowel Floorgres als Rex zijn merken die behoren tot de Florim groep. Deze Italiaanse groep, met meer dan vijftig jaar ervaring op de teller, stelt wereldwijd ruim 1.400 werknemers tewerk en is goed voor een omzet van ruim 400 miljoen euro. Cedexsa werkte voor het eerst met hen samen in 1995, bijna 25 jaar geleden dus. Het begon met het merk Floorgres dat Cedexsa destijds, samen met Carobel en Daldecor, via hun toenmalige aankoopvereniging CEDACA in België verdeelde. Door diverse ontwikkelingen nadien in de markt is Cedexsa als enige distributeur overgebleven en vertoeft ze al jaren in de top 20 van het klantenbestand van deze wereldspeler. Vandaag de dag verdeelt Cedexsa alle merken van de Florim groep met naast Floorgres en Rex ook nog Casa dolce Casa, Cerim, Cedit en Florim Magnum.

De populariteit van de grootformaat tegels scheert tegenwoordig hoge toppen. Ook in dit segment hebben Florim en Cedexsa een zeer sterk partnership uitgebouwd. Zo hebben zij in Zellik, in de nieuwe belevingsshowroom van Cedexsa, als enige in Europa alle grootformaatplaten op ware grootte staan. Sinds januari levert Cedexsa trouwens ook al het maatwerk voor deze tegels en zijn Floorgres, Casa dolce Casa, Rex en Cedit preferred partners van Tyles Zellik geworden. Aan deze unieke samenwerking, bijna een kwarteeuw, tussen Cedexsa en de Florim groep komt dus nog lang geen eind. Integendeel, beide partners kijken samen reikhalzend uit naar de toekomst.


Foto’s: ©TOOPE