Natuursteen troef in en rond landelijke nieuwbouwwoning

Bouwheer verkoos echte natuursteen boven keramische imitatie

Project fiche

Voor de binnenbevloering van een landelijke nieuwbouwwoning in Passendale leverde Westvlaams Tegelhuis de Belgische Blauwe Hardsteen. Even zag het ernaar uit dat de bouwheer voor een keramische imitatie zou kiezen, maar na overleg met de architect keerde hij op zijn stappen terug en werd het alsnog ‘the real stuff’. Ook de gevlamde graniet voor de twee buitenterrassen is afkomstig van de specialist uit Roeselare. In een verouderde, ruwe afwerking die het Westvlaams Tegelhuis nooit eerder op een dergelijke manier uitvoerde.

Meer toegevoegde waarde

De bouwheer, die een druk professioneel leven leidt en daarom niet al te veel tijd wilde verliezen bij de materiaalkeuze voor zijn binnenvloer, had in de gigantisch grote toonzaal van Westvlaams Tegelhuis in Rumbeke (Roeselare) al vrij snel zijn oog laten vallen op een mooie keramische imitatie van Belgische Blauwe Hardsteen. Een bestelling die hij -na nauw overleg met zijn architect- op het laatste moment annuleerde en alsnog wijzigde in echte natuursteen. “Omwille van de uitstraling en het karakter van Belgische Blauwe Hardsteen die beter aansluit bij de oude pastorijstijl van de woning”, weet Kurt Dheedene, verkoper bij Westvlaams Tegelhuis. “Wie nu het eindresultaat ziet, kan niet anders dan concluderen dat dit de juiste beslissing is geweest. Zonder afbreuk te willen doen aan de keramische tegel die de bouwheer eerst had gekozen -want die is uiteraard ook heel mooi- maar zeker naar textuur en uitstraling toe biedt een echte natuursteen net dat tikkeltje meer toegevoegde waarde.”

Belgische kwaliteit

Het werd dus Belgische Blauwe Hardsteen, in formaat 50x50cm en met een verouderde afwerking. “Eerlijk gezegd was ik blij dat de bouwheer koos voor de Belgische Blauwe Hardsteen, die ik nog altijd mooier vind dan de varianten uit het Verre Oosten. Leg die Aziatische materialen naast elkaar en je ziet meteen de kleurverschillen.” Aan het woord is Steven Vanhecke, een ervaren tegelzetter uit Rumbeke, die de 120m2 binnenvloer helemaal alleen plaatste. “Het verlijmen van de tegels duurde een vijftal dagen, gemiddeld legde ik zo’n 30 vierkante meter per dag. Maar daarna moet je uiteraard nog de plinten plaatsen en alles netjes opvoegen, wat maakt dat ik op die werf alles bij elkaar een tweetal weken bezig was het betegelen van de vloer binnen.”

“Ik werk graag samen met een vaste chappist, Vandevyvere uit Passendale waarop ook voor deze werf een beroep werd gedaan, omdat ik dan 100% zeker ben dat de dekvloer waarop ik de tegels moet verlijmen perfect vlak is. Op die manier verlies je geen kostbare tijd.”

Uitzettingsvoegen

De gekalibreerde tegels, in 2,1 cm dik, moesten op een vloerverwarming worden geplaatst. “Eerst ben ik tot in detail gaan uitmeten waar de volle tegels kwamen te liggen. Dat is iets wat ik om esthetische redenen steeds vaker doe, nog voor de chape wordt gegoten op de vloerverwarming”, vertelt Steven Vanhecke. “Want het laat je toe om de plaats van de uitzettingsvoegen zorgvuldig uit te kiezen, tussen de verschillende circuits in, waardoor deze bijna niet zichtbaar zijn in de afgewerkte tegelvloer.”

“De natuursteentegels werden verlijmd met een witte flexlijm van Omnicol. Zo’n witte flexlijm is iets duurder maar je bent tenminste zeker dat je achteraf geen vlekvorming krijgt. Zeker bij natuursteen in een grijze kleur moet je daar extra voor opletten. Om 100% zeker te zijn van een goede hechting, is dubbele verlijming vereist. Dat doe ik trouwens ook steeds bij tegelwerken met keramisch materiaal, zowel op vloer als wand.”

Snijwerk

De werkzaamheden in Passendale verliepen vlot, zonder noemenswaardige problemen, weet de vloerder van dienst te vertellen. “Er kwam uiteraard wel wat snijwerk aan te pas, maar dat is de normale gang van zaken. Bij keramische tegels gaat dat iets makkelijker, die versnijd je met een eenvoudige tegelzaag, maar voor natuursteen heb je daarvoor al een watertafelzaag nodig.”

Na plaatsing van de tegels werd de volledige vloer door een gespecialiseerde firma (Ynazo Stone) behandeld met een vlekstopper waardoor die een extra beschermlaag kreeg. De bouwheer zag dat het goed was en is naar eigen zeggen heel tevreden met het eindresultaat.

Buitenterrassen

Ook voor de aanleg van de twee buitenterrassen rondom het huis leverde Westvlaams Tegelhuis de natuursteen. “De tuinarchitect had eerst een blauwsteen voorgesteld, maar dat zag ik niet zitten omwille van de vlekgevoeligheid”, vertelt de bouwheer. “Aan onze vorige woning lag een terras in dat materiaal. Meermaals hebben we mogen ervaren dat zo’n tegel in blauwe steen heel snel vuil wordt. Daarom ben ik bij Westvlaams Tegelhuis op zoek gegaan naar een beter alternatief.”

Frederick Vansteenkiste, verkoper bij Westvlaams Tegelhuis doet het verhaal: “In zijn zoektocht naar een geschikt materiaal was de klant meteen gecharmeerd door een gevlamde graniet uit India, Ocean Blue genaamd, die in onze toonzaal op zeer grote oppervlakte gepresenteerd wordt. Dat zijn tegels met recht gezaagde kanten, terwijl de klant liever een verouderde, wat ruwere uitstraling wou. Dus liet ik in onze zagerij een staal van die steen zandstralen. Het resultaat was dat de stukjes aan de zijkant eraf sprongen en de steen de gewenste look kreeg. Toen ik dit aan de klant liet zien, reageerde die heel enthousiast. Voor ons was dit een interessante test, want op die manier hadden we het zelf nooit eerder gedaan. Het grote voordeel is dat we deze geslaagde afwerking nu ook bij andere klanten kunnen aanprijzen.”

Carte blanche

Voor de aanleg van de buitenverharding (twee terrassen in getrommelde graniet en looppaden in kleiklinkers) werd een beroep gedaan op de diensten van Stijn Phlypo Tuindesign. Zaakvoerder Stijn Phlypo zette twee man van zijn vloerdersteam aan het werk.

Er werd voor dit project niet geopteerd voor één formaat, want de tegels -allemaal in 40cm breed- werden geplaatst in vrije lengte, met formaten van 40x40cm tot 40x80cm. “De klant had ons daarvoor carte blanche gegeven”, aldus zaakvoerder Stijn Phlypo. “Het geheel oogt veel dynamischer dan wanneer je voor één specifiek formaat zou kiezen.”

Keramische terrastegels

“Zeker de laatste tijd werken we zeer regelmatig samen met Westvlaams Tegelhuis, waardoor een soort van vertrouwensband ontstaat”, gaat de tuinaannemer verder. “Wij weten dat we enkel kwaliteitsmaterialen in onze handen krijgen en de leverancier kan er gerust in zijn dat wij hun producten steeds volgens de regels van de kunst plaatsen.” De tuinpaden die langs het terras lopen, werden aangelegd met kleiklinkers, weliswaar niet afkomstig van Westvlaams Tegelhuis.

Het is algemeen geweten dat de keramische tegels van 2cm dik als buitentoepassing aan populariteit winnen. Een tendens die ook Stijn Phlypo niet is ontgaan, al kijkt die liever eerst nog wat de kat uit de boom. “Ik kan niet ontkennen dat er veel vraag is naar die keramische buitentegels maar het is en blijft een nieuw product, waardoor je nu niet weet of deze er binnen zoveel jaar nog even mooi gaan bij liggen. Wij plaatsen vooral veel Belgische blauwsteen en graniet. Materialen die door de jaren heen hun deugdelijkheid al hebben bewezen.”