“Natuursteen is net een zonsondergang: je kan er naar blijven kijken.”

Project fiche

Architect Patrick Persoons heeft een oude wasserette omgetoverd tot vier lofts. Voor de afwerking koos de architect resoluut voor natuursteen. We brachten een bezoek aan dit hippe woonproject in Sint-Amandsberg.

Als je de woning van Patrick binnenwandelt, valt meteen op hoe de witte kleur zijn woning beheerst. Je voelt vooral charme, eenvoud en rust.

De visie van Patrick is niet voor niets: ‘Eenvoud siert, wooncomfort pleziert, en de ruimtelijkheid animeert’. Hij wilde de sfeer van de oude industriële wasserij graag behouden. Daarom liet hij heel wat ruwe elementen staan, zoals enkele brute bakstenen muren en grijze betonnen balken met grindnesten. Patrick houdt van een ruwe bolster die afgewerkt is met zeer sterke en goede details. De architect koos ervoor om de ruwere elementen af te wisselen met natuursteen, zoals dramatische marmer en warme travertin.

Patrick Persoons vertelt:

“Ik kies bewust voor natuursteen omdat het zo authentiek is. Door materialen in zijn echtheid te gebruiken krijg je veel meer charme en karakter. Ook de lichtinval zorgt altijd voor een ander beeld bij natuursteen. Het is zoals een zonsondergang waarnaar je kan blijven kijken. En iedere keer ben je verbaasd hoe mooi de natuur wel kan zijn. Ieder stukje is anders. Je ziet altijd een andere nuance en raakt er nooit op uitgekeken. Natuursteen is duurzaam en verslijt amper. Het kan er in principe honderden jaren blijven liggen.”

Daarom kies ik resoluut voor echte natuursteen en niet voor keramisch materiaal. In tegenstelling tot wat men beweert is natuursteen gemakkelijk te onderhouden mits een aantal tips die in acht worden genomen. Dan denk ik onder meer aan een goede reiniging en voeding.Architect Patrick Persoons

Pronken met de keuken in Breccia Portoro

Maar laten we nu even kijken welke natuursteen Patrick allemaal gebruikte in zijn woning. Het pronkstuk is ongetwijfeld het kookeiland van 180×180 cm groot. Het is uit één stuk marmer vervaardigd en voorzien van een spoelbak en champagnebak. Patrick koos voor het Chinees marmer Breccia Portoro. Op het zwarte marmer zorgen de koperkleurige nerven voor een fantastisch contrast. Beltrami zorgde voor een mooie gepolijste afwerking, waardoor de kleur en de vele afbeeldingen nog beter tot hun recht komen. Ook de bronskleurige ledverlichting versterkt dat effect. De plaat werd aan de kopse kant wat verdund. “Het kookeiland komt wat zwaar en log over maar door de slankheid aan de kopse kant krijg je weer een fragiel en verfijnder gevoel. Het zorgt ook voor een zwevend effect.”

11-beltrami-foto (7)

De architect koos bewust voor een keukenwerkblad uit marmer.

“Marmer leeft en heeft veel karakter. Er zit beweging en drama in. Dat dramatisch gevoel wordt nog versterkt door de zwarte kleur, die alles chique en toch ook eenvoudig laat aanvoelen. Ook de kopergetinte adering zorgt voor mooie schakeringen in kleur, textuur, drama en spel. Bij de minste lichtinval zie je hoeveel leven er in dit stuk marmer steekt, met telkens andere nuances. Als er vrienden op bezoek komen, blijven ze altijd rond het keukeneiland staan. Het is een gezellig plekje geworden. Een lege vierkante meter is ook een mooie vierkante meter omdat dat rust schept.”

Patrick geeft toe dat marmer minder kras- en zuurbestendig is. Maar een gepast onderhoud en het feit dat marmer snel een patine vormt dat het oppervlak enkel maar mooier maakt, kon hem wel snel overtuigen om toch voor marmer te kiezen.

Gulden snede schept eivormige tafel

Voor de eettafel koos Architect Persoons voor het marmer Sahara Noir uit Tunesië. Deze gepolijste marmeren natuursteen is een heel oude steen die een zeer moderne en exclusieve look heeft: zwart met een fijne goudkleurige adering.

Patrick Persoons wilde heel graag een ronde tafel voor acht personen, maar waaraan je ook met een kleiner aantal comfortabel kan eten.

“Daarom kozen we voor een tafel met twee cirkels. De kleinste cirkel heeft een diameter van 1,2 meter, de grote 1,5 meter. We brachten beide cirkels samen op basis van de gulden snede waardoor we een eivormige tafel kregen. Wanneer we maar met vier personen zijn, zitten we aan de ene kant van de tafel. Zijn we met acht, dan wordt het volledige tafeloppervlak benut. Een ronde tafel geeft meer connectie met de mensen rondom jou. Er is altijd oogcontact en het is bovendien veel gezelliger zitten. De belijning werd nog eens versterkt door een zwarte MDF-plaat en een strak potenstel. Zo krijg je een heel mondriaan-aandoend en vierkant effect met zwart, wit en roestkleuren. Ook hier werd de kopse kant afgewerkt met een afschuining, zodat je een zwevend resultaat krijgt. Ik vreesde aanvankelijk dat het marmer een koud gevoel zou geven, maar die angst bleek helemaal onterecht.”

Travertino Oceano op vloerverwarming

Het marmeren keukenblad en de tafel moesten ook een mooie harmonie te vormen met de vloeren van de living, de hal, de slaapkamer en de douche. Patrick ging voor een Travertino Oceano uit Italië. Hij koos voor grote tegels op maat met een lengte van 55×110 cm. Ook de wanden van de douche werden met deze natuursteen bekleed.

11-beltrami-foto (23)

“Deze travertin bevat tekeningen die heel nadrukkelijk aanwezig zijn, alsook een mooie flow van warme beige- en grijstinten. Het is een heel charmante vloer die veel karakter heeft, maar tegelijkertijd ook rust geeft. We hebben deze natuursteen eerst geschuurd en daarna geborsteld waardoor hij een Scandinavisch effect kreeg. Mocht deze steen gepolierd zijn, dan was het effect helemaal anders geweest. Dan hadden er zich blauwachtige strepen vertoond. De Travertino Oceano is veel fragieler dan de meeste natuurstenen. Het is een poreuze steen en hierdoor iets moeilijker in onderhoud. Mits het aanbrengen van het gepaste product (vlekstop) wordt hij minder doordringbaar. De tegels werden opgevoegd met een beigekleurig voegsel. De voegen open laten was evenzeer een optie, maar dan nestelt zich daar op termijn behoorlijk wat stof in.”

De vloer is ook voorzien van vloerverwarming, wat een uitdaging was voor de tegelzetter.

“Bij vloerverwarming moet je heel precies werken. De ontkoppelingsmat en de tegel moeten beginnen of stoppen aan de uitzettingsvoeg, anders loop je het risico dat de tegel barst.”

Granieten kinderkopjes voor een ultieme tuinsfeer

Op het terras koos Architect Persoons voor de Portugese graniet Granja in natuurruwe afwerking. Al kan er bij Beltrami ook voor een gekloven afwerking gekozen worden.

Lees verder onder de foto

11-beltrami-foto (14)

“De kleine ‘kinderkopjes’ zorgen voor veel charme. Het ziet er wat warrig uit maar toch is er veel structuur door de rechtlijnigheid. Te veel mensen gebruiken te grote tegels voor hun tuin, maar die geven naar mijn mening te weinig tuinsfeer. We hebben de Portugese graniet opgevoegd met een stabilisé met heel weinig cement waardoor het kan gebeuren dat er wat water op blijft staan. Dan oogt de steen wat grijzer. Als de zon erop schijnt is hij weer witter. Portugees graniet is zeer robuust materiaal. Het is beenhard, stootvast, vorstbestendig en zeer ongevoelig naar vlekken toe.”

Beltrami

Patrick Persoons kocht zijn tegels en platen aan bij natuursteenhandel Beltrami, waar hij al 30 jaar klant is. Beltrami biedt maattegels aan, waarbij ook niet-standaard formaten mogelijk zijn. De volledige platenvoorraad uit de Stone Gallery biedt een zeer grote vrijheid wat materiaalkeuze betreft. De diverse afwerkingsmogelijkheden zorgen dan weer voor een creatief spel. Zowel tegels, werkblad als spatwand kunnen eventueel uit dezelfde blok vervaardigd worden wat voor een ultieme harmonie zorgt. De uitvoering hiervan loopt steeds via een lokale marmerbewerker die bij Beltrami terecht kan om de platen aan te kopen.


Foto’s: Nick Cannaerts ©