Muschelkalk: de blikvanger in deze 19e eeuwse woonparel

Perfect door zijn imperfectie

Project fiche

Een totale woningrenovatie vraagt heel wat wikken en wegen. Maar de keuze voor natuursteen was voor eigenares Sofie al snel duidelijk. “Ik hou echt van natuurlijke materialen”, vertelt ze. Uiteindelijk viel haar oog op de Muschelkalk, een Duitse kalksteen met een ruw karakter. Imperfect, en daardoor helemaal perfect.

Clash van oud en nieuw

Sofie en haar gezin wonen ondertussen in het huis, dat dateert van 1892. “We leven graag in een woning met karakter en daarom verbouwden we met respect voor het huis. Wat we mooi vonden hebben we zo gehouden. Waar er vernieuwd moest worden, vernieuwden we.” De woonst is een charmante mix geworden van oude en nieuwe elementen, zoals het grote raam waardoor je binnenin een prachtig zicht hebt op de tuin. Architect Kristof Callewaert tekende de plannen uit.

Van sanitair, elektriciteit tot de vloer en een nieuwe keuken: alles werd meteen aangepakt. “We hebben het van de eerste keer goed gedaan”, lacht Sofie. “Ik ben zelfs met mijn job gestopt om me fulltime te kunnen focussen op de verbouwing. Het is heel fijn om te weten waarom je iets verandert, wat er verplaatst is of welke obstakels er waren.”

Van binnen naar buiten

Het terras en de keuken, de vroegere personeelskeuken in een vorig leven, kreeg een totaal nieuwe schwung met tegels in natuursteen. De keuze viel op de Duitse kalksteen Muschelkalk van het Belgische bedrijf Beltrami. Deze uitzonderlijke natuursteen kenmerkt zich door de sterke aanwezigheid van zichtbare schelpjes, kalkrestjes en fossielen.

Sofie wou zowel binnenshuis als in de tuin hetzelfde gevoel creëren. Daarom koos ze ervoor om de Muschelkalk door te trekken van binnen naar buiten. “Dat geeft rust. Als je met heel veel verschillende materialen werkt is dat niet zo. Mijn oog viel op de Muschelkalk Kuaker lichte selectie, omdat de kleurschakering zo rijk en levendig is”, vertelt Sofie. “De achtergevel is grijs, en daarom past deze steen met beige en grijze tinten daar perfect in. Het was een logische keuze.”

“Het handige aan de Muschelkalk is dat je er niet veel vuil op ziet liggen. Door de kleurschakeringen valt een kruimeltje meer of minder niet op. Met een driejarige aan tafel is dat wel een groot voordeel”, lacht Sofie, die vindt dat het onderhoud zeer eenvoudig verloopt met de juiste reinigingsproducten.

Ruw en gladde afwerking

De Muschelkalk voelt en ziet er op het terras en de keuken anders uit door de verschillende afwerkingstypes. Dit merk je bijvoorbeeld aan het verschil in kleur: binnen gaat het om een eerder donkerbruine-grijze kleur terwijl het buiten eerder een grijze betonlook heeft. Buiten koos Sofie voor gezandstraalde tegels, binnen voor de sensato-afwerking. “Door het zandstralen komt er een antisliplaagje op de tegels. Voor binnen is dat natuurlijk niet nodig, en daarom worden de tegels glad afgewerkt”, vertelt Stefaan Vandenberghe van Gedimat Vandenberghe. Hij hielp bij de keuze van de vloer en leverde de tegels van 90 op 60 centimeter, afkomstig van Beltrami in Harelbeke.

“De Muschelkalk ligt in deze privé-woning als vloer voor de keuken en terras, maar er zijn nog veel andere toepassingen mogelijk. Ook in de badkamer, de wasplaats en alle andere ruimtes kan je Muschelkalk gebruiken. We hebben zelfs een klant die Muschelkalktegels aan de buitengevel van zijn woonproject heeft laten plaatsen, dus deze natuursteen kan je echt overal inzetten. Het is gewoon een kwestie van andere plaatsingstechnieken, afwerkingen en -materialen dan”, legt Stefaan uit.

Extra stevige plaatsing

Dieter Holvoet van Holdiet BV Vloerwerken ontfermde zich over de plaatsing. “Sofie en haar gezin koos voor vloerverwarming. Dus kwam daar een ontkoppelingsmat op. Daarna kwam er lijm op en chape. Daarna terug lijm en de natuursteentegels als laatste laag. “Met een gelijmde mat voorkom je barsten omwille van de temperatuurverschillen. Zeker bij grootformaattegels moet je letten op krimpbezetting en is een dubbele verlijming nodig.”

Dieter bracht de lijm aan met een kam op de mat, en aan de achterkant van de tegels. “Dat maakt het extra stevig. Ik zweer bij de Flex Plus S1-lijm van Compaktuna. Al jarenlang werk ik ermee omdat het gemakkelijk verwerkbaar is. Het is een universele lijm die temperatuurschommelingen aankan. Zowel voor binnen als buiten heb ik die gebruikt.” Voor de voegsels gebruikte hij 3 delen wit zand en 1 deel grijze cement Diamur van Fossel.

Waterpas terras

Speciaal was de plaatsing van het terras. “Die is perfect waterpas gelegd, en komt daardoor visueel heel mooi tot zijn recht. Natuurlijk moesten we op voorhand al bekijken hoe we dat precies gingen aanpakken, want dit is geen standaardwerk. Normaal zit er een helling in het terras voor een goede waterafloop. Als er een stortbui is, mag er geen water in het huis binnendringen.” Dat euvel loste Dieter op door inline goten van 2 centimeter, die onder de tegels geplaatst werden. “Bij de bekisting hebben we om de 3 à 4 rijen een watergeul voorzien omdat we dus geen helling hebben.”

“Buiten goot ik eerst gestabiliseerd zand op de plaats waar het terras kwam, en maakte daarna een mortelbed aan. Ik maakte mortel aan met grijze cement en de Flex-lijm om zo de kleefkracht te vergroten. Zo voorkomen we dat de tegels losbreken door de vrieskou.”

De tegels liggen in een halfsteensverband. “Geschranste tegels leggen is al even een trend.” De Muschelkalk is iets moeilijker te slijpen. “En daardoor ook heel slijtvast, wat wel een pluspunt is voor de eindklant. Om deze natuursteen te slijpen gebruik je best een diamantzaagblad”, geeft Dieter nog mee als tip.

Hang naar Europese natuursteen

De Muschelkalk Kuaker is als Duitse kalksteen een op en top Europees product en vind je bij Beltrami. “Europese natuursteen hebben we altijd al gepromoot, en we merken dat er steeds meer vraag naar komt. Brachot, de groep waartoe Beltrami behoort, zet hier sterk op in”, vertelt Laurence Roelens als marketing manager van Beltrami. Sinds 2017 is Beltrami een Brachot Family Member. Brachot is een wereldspeler op vlak van ontginning, productie en distributie van natuursteen en blended materials (samengestelde materialen als keramiek, composiet en terrazzo). Brachot telt 19 groeves, 8 productie-units en 16 depots verspreid over Europa, Afrika en Indië.

“Brachot nam recent 4 Zuid-Franse granietgroeves Tarn over en opende recent een eerste distributiecenter in Italië. Ook de optimalisatie in ontginning en productie als de commercialisatie van natuursteen uit eigen Europese groeves toont aan dat hier sterk op wordt ingezet”, geeft Laurence aan. “Specifiek gaat het om de Ierse Blauwe Hardsteen, de Noorse Labrador, de Franse Tarn en Rose de la Clarté en de Portugese Blanc Perlé.”

Al die natuursteen vind je uiteraard allemaal terug in het gamma van Beltrami. En natuurlijk ook de Muschelkalk met al haar varianten. “De Muschelkalk type Kuaker, die in deze realisatie werd gebruikt, is al enkele jaren opgenomen in het Beltrami BSpecial tegelgamma. Het is een tijdloze natuursteen die een tikkeltje gewaagd is”, legt Laurence uit. “In 2019 voegden we nieuwe varianten toe, zoals de Muschelkalk Blaubank. In 2020 kwamen ook de varianten Eibelstädter en Mooser bij.”

De trend naar Europese natuursteen heeft voordelen voor zowel de leveranciers, plaatsers als eindklanten. Omdat de groeves dichter bij huis liggen, minimaliseren de transportkosten en levertermijnen aanzienlijk én blijft de kwaliteit gegarandeerd.

Je kan de Muschelkalk en haar varianten verkrijgen in standaardtegels en in maattegels verzaagd uit platen. Maak bovendien een keuze uit verschillende afwerkingen als antico, brossato, sensato, arenado, sabantico, etc.. Handig bij het kiezen is de Beltrami showroom met aangelegd tuinpark in Harelbeke, waardoor je een goed beeld krijgt van de natuursteen in verschillende omgevingen. “Ook Sofie kwam hier langs voor persoonlijk advies toen ze de tegels voor haar huis en tuin uitzocht”, vertelt Laurence. “We hebben in Deinze ook een grootse Stone Gallery, waar je volle platen natuursteen kan bekijken.”

Beide showrooms kan je op afspraak bezichtigen, samen met een expert die je advies geeft. Van elk type natuursteen bestaat er ook een technische fiche, met uitleg over de plaatsing, het onderhoud en de typische eigenschappen. De fiches kan je vrij downloaden op de website van Beltrami.

Terug naar de natuur

Een andere trend die Beltrami opvalt is de drang naar imperfectie en eenheid naar de natuur.

De hedendaagse mens wil volgens hen stilte, rust en een veilige cocon die hen terugbrengt naar onze herkomst: de natuur. Die is perfect in haar onvolmaaktheid en schept innerlijke stilte. Daarom vormen rustscheppende kleurtinten zoals beige, poederroze en nude dé interieurtrendkleuren. “We vullen dit aan met diepwarme aardetinten zoals bruin, roest of oranje. Materialen met een doorleefd karakter maken het plaatje helemaal compleet. De Muschelkalks met hun roestkleurige partikels horen dus heel erg thuis in dit rijtje”, zegt Laurence.

“Fossiele natuurstenen met een iets drukkere print zitten in de lift”, merkt ook Stefaan op. “15 jaar geleden koos de modale Vlaming voor zwart, maar nu is die keuze genuanceerder. Particulieren en architecten durven sneller een drukkere steen te laten plaatsen.” Zelf is Stefaan ook dol op natuursteen. “In onze eigen woonprojecten hebben we ook altijd natuursteen gelegd. De reden? Tien jaar later is de tegel nog steeds even mooi. Natuursteen is tijdloos en het authentieke karakter is niet te evenaren.”

Jarenlange ervaring

Met meer dan 30 jaar ervaring, is Beltrami dé innovator in natuursteentegels. Via de groeves van Brachot als via het internationaal netwerk aan natuursteenleveranciers biedt Beltrami  een ruim gamma van kwalitatieve natuursteentegels voor binnen en buiten aan. Dat vertaalt zich in de meest uiteenlopende toepassingen: oprit- en terrastegels, vloeren, wand- trap- en gevelbekleding, binnen- en buitenafwerking.

Stefaan Vandenberghe werkt al 25 jaar samen met Beltrami. “In die periode veranderde er veel op de markt en gebeurden er overnames, maar wat constant bleef is hun goede service. Klachten worden snel opgelost en ze geven ook deskundig advies voor de plaatsing en levering. Dat spreekt ons aan in een samenwerking”, legt Stefaan uit, die houdt van kwaliteit.


Foto’s: Beltrami (copyright: Klaas Verdru)