Mozaïekartieste redt Parochiekerk van De Heilige Geest in Arezzo

Parochiekerk van De Heilige Geest in Indicatore krijgt tweede leven

Project fiche

Dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn, werd bevestigd in Arrezzo, niet zo ver van het beroemde Italiaanse Firenze. Via de facebookgroepen ‘TegelzettersAtelier’ en ‘Le coin des Carreleurs’ ontdekte een bekende Vlaamse tegelzetter een kunstenares die op z’n minst platina verdient. Hoe de vork daar juist in de steel zit, is een lang en boeiend historisch verhaal dat we in deze ‘mozaïekspecial’ heel even kort maar krachtig aan u willen vertellen. Er was eens…

The beginning of success

Andreina Giorgia Carpenito werd geboren in Sursee, Zwitserland, en was als zestienjarige reeds gefascineerd door juweelontwerp, speciale kledij, interieurdesign, het tekenen en schilderen van gigantische grote figuren, enz. Enkele jaren later volgde ze haar kunstenaarsroeping, en wel aan de ‘Accademia delle belle Arti di Firenze’ in Italië, aangevuld door het Staatsinstituut voor Kunst in Arezzo.
Het was daar, in Arezzo, dat Pastoor Don Santi Chioccioli de hulp inriep van Andreina Carpenito om de verweerde en vervallen gedeelten van de Parochiekerk van De Heilige Geest in Indicatore te verfraaien met haar kunstzinnige brein. Ze schilderde kerkvensterramen boven het predella in zeer kleurrijke figuren en friste het altaar op. Een lang ‘gevecht’ met de autoriteiten die het kerkgebouw eigenlijk liever wensten te slopen, ging daarop van start. En… werd gewonnen. Het kerkgebouw kreeg, dankzij Andreina’s kunst, een tweede kans en Andreina werd gevraagd om ook de binnenkant van het gebouw helemaal opnieuw in te richten.

De kracht van het succes van de mozaïek van Andreina schuilt in het enthousiasme, de passie, de liefde en het geduld dat de kunstenares voor haar doel blijft uitstralen.Andreina Carpenito

Het idee van de mozaïekartieste kreeg vorm en groeide dankzij de invloed van Spaanse ontwerpers uit tot een multidimensionaal mozaïekproject dat zowel de binnenkant als de buitenzijde van het kerkgebouw, zitbanken, verlichtingspalen, ‘bomen’ en het aanpalende kerkplein zou bedekken onder een kleurrijk mozaïektapijt.

Het project kon binnen de ‘wereld der kunsten’ op heel wat bijval rekenen. Artiesten en tal van andere hulpvaardige sympathisanten zakten van over de hele wereld af naar het kleine Italiaanse kerkje in Indicatore om hun mozaïeksteentje bij te dragen aan de realisatie van dit gewaagde project. Gedreven door passie en liefde en dankzij de vele tegelrestjes uit terracotta, marmer, glas en porselein die de kunstenares kreeg toegestopt van dorpelingen en omliggende bouwbedrijven, kreeg dit project vorm en werd bovendien een internationaal netwerk uitgebouwd dat vandaag niet meer weg te cijferen is.

Il Mosaico di Andreina

De parochiekerk van Indicatore groeide dankzij het kunstproject van Andreina uit tot één van de meest gekende hedendaagse mozaïeksites van Europa. “Het duurde drie jaar om het project te realiseren. Gelukkig kreeg ik veel hulp uit tal van (vaak onverwachtse) hoeken. Collectieve oefeningen met mozaïek geven een sociaal en rustgevend effect waardoor het project een magneet werd voor tal van groeperingen, scholen en sociale activiteiten. We beseffen het soms niet op het moment zelf, maar kunst en emoties gaan best wel samen. De ervaringen binnen het artisanale gebeuren kan ook van psychotherapeutische en didactische aard zijn”, aldus Andreina Carpenito.

Het opzet van Andreina Carpenito is uitgegroeid tot een wereldberoemd therapeutisch centrum waar kinderen, gehandicapten, gewezen alcohol- en drugsverslaafden, delinquenten en personen met psychische stoornissen de draad opnieuw kunnen oppikken

De site van Andreina groeide uit tot de grootste hedendaagse mozaïeksite van Europa, en bovendien tot een heel aparte kunstacademie, meerbepaald een therapeutisch centrum waar kinderen, mindervaliden, gewezen alcohol- en drugsverslaafden, delinquenten en personen met psychische problemen dankzij kunst en creativiteit de draad terug kunnen oppikken. Ze leren er te werken met mozaïek en kunnen er schilderen, tekenen, zingen, muziek maken, socializen, enz.

Op 23 oktober 2016 vond de officiële inhuldiging van haar project plaats. Dit bijzondere verhaal, dat vooraf niet had voorzien dat het zou uitgroeien tot iets groots, is eindelijk werkelijkheid geworden.

Knokken voor de brokken

Tijdens ons bezoek (met o.a. voorzitter van BITA, Bert Uittenhove) op zondag 3 maart 2019 aan deze prachtige, voor ons, tweede Gaudi-site, stelden we inderdaad vast dat collectieve oefeningen met mozaïek een heel sociaal en rustgevend gevoel overbrengen op degene die ermee werkt. De kracht van het succes van de mozaïek van Andreina schuilt in het enthousiasme, de passie, de liefde en het geduld die de kunstenares voor haar doel blijft uitstralen.

Ter promotie van deze speciale plek organiseert Andreina tal van evenementen, tentoonstellingen, workshops en meetings om wat ‘zaad’ in het bakje te krijgen. Financiële middelen om dit project te ondersteunen zijn immers zeer schaars, en subsidies al helemaal niet beschikbaar. Dankzij vrijwilligers en vrijgevige bedrijven die materiaal ter beschikking stellen, alsmede dankzij talrijke sponsors, blijft het verdere bestaan van dit groteske project behouden.

Wanneer we omringd zijn door schoonheid creëren we de mooiste gedachtenAndreina Carpenito

Ook BITA verbroederde in maart 2019 met dit kunstzinnige en maatschappelijke project, en werd spontaan één van de fanatieke donateurs. Toen we terug huiswaarts keerden van deze fabuleuze, of eerder miraculeuze plaats, zwaaide Andreina Giorgia Carpentino ons uit met volgende woorden: “Wanneer we omringd zijn door schoonheid creëren we de mooiste gedachten…”

Bij deze mag het begrip ‘Il mosaico di Andreina’ ook bij ons in de Benelux een maatschappelijk voorbeeld zijn.

 

Het hele project is te volgen op de facebookpagina ‘Il Mosaico di Andreina’.