Marmer als maat aller dingen

Over 'totaal-interieur' en de vergelijking met koken

Project fiche

Op zoek naar een mooie tegel, vielen de eigenaars van een privé-woning in Knokke meteen voor de Temporary Brown van Hullebusch. Sphere Concepts stemde de rest van het interieur af op het donker-licht contrast van deze diep-geaderde marmer.

Geen huisstijl

In de beperking toont zich de meester. Björn Van Tornhaut, sinds vijftien jaar zaakvoerder van interieurontwerp-bureau Sphere Concepts uit Schilde (bij Antwerpen) vertrekt niet vanuit het witte blad en de eindeloze mogelijkheden. Hij denkt concreet: vanuit de locatie, vanuit de wensen van de klant, vanuit de materialen die ze aanbrengen. “Wat wij doen, is niet gewoonweg onze huisstijl uitrollen”, zegt hij. “We hébben eigenlijk ook geen huisstijl, al zeggen mensen wel dat wat we doen herkenbaar is… We proberen elke keer iets nieuws te maken, iets dat bij de mensen past. Ik vergelijk het met koken: je krijgt een aantal ingrediënten en je moet zien er iets lekkers van te maken. De ene keer is dat meer Italiaans, dan weer meer Belgisch…”

Marmer als basis

Sphere Concepts realiseert totaal-interieurs. “Alles wat je kan zien in deze privé-woning in Knokke is door ons bedacht. Het is een totaalproject waarbij alle materialen op elkaar zijn afgestemd: natuursteen, parketvloeren, Inox-trappen, gordijnen, meubels, verlichting,… Opdat het een harmonieus geheel zou vormen.” En natuursteen, daar begon alles mee. “We zoeken altijd naar warme materialen en kiezen daarbij voor natuursteen, eerder dan keramische tegels. In dit geval zijn we onmiddellijk gevallen voor de Temporary Brown. Die werd de basis. Want een natuursteen, die kan je niet veranderen van kleur. Dus als je er eenmaal voor kiest, dan moet je, als je een eenheid wil vormen, zoveel mogelijk de tinten van die specifieke natuursteen, gebruiken doorheen het hele interieur.”

Gelijkvloers: clair-obscur

Van Tornhaut gidst ons doorheen de woning. “In de inkom ligt de Temporary Brown. Zijn helder aspect wordt gereflecteerd in de inox trap, en zijn donkere kant in de deuren en het schrijnwerk in perelaar die in de massa werd gekleurd, waardoor het lijkt alsof het hout zwart-bruin is. Zo wordt de hele woning een spel van licht en donker. Omdat de marmer het wou…”
In de aansluitende eetkamer ligt een gebleekte vloer in Hongaarse punt die doorloopt in de study en de eetkamer, met kasten volledig gekleed in leder en een haard in geblauwd staal. In de keuken opnieuw de Temporary Brown, met opnieuw de licht/donker echo’s in perelaar en in de witte composiet Royal Blanc, ook geleverd door Hullebusch. In de keuken is er een doorgang naar de gezellige orangerie, die volledig is bekleed in Barnwood: gerecycleerd hout uit Canada. “Dit is hout dat al heeft geleefd; het werd gebruikt voor de bouw van schuren. Het is Hemlock-hout: mooi verweerd, maar zal niet verrotten.”

Huis is geen showroom

Het is overduidelijk: natuurlijke, levende materialen hebben de voorkeur bij Sphere Concepts… Zonder daarin dogmatisch te zijn. “Een huis is geen showroom, onze klanten moeten er vrijuit in kunnen leven -in dit concreet geval met twee opgroeiende kinderen- zonder daarin belemmerd te worden door materiaalkeuze. Dus ofwel proberen we de natuursteen maximaal te beschermen, ofwel, zoals hier het geval is, complementeren we hem met materialen die veilig zijn in dagelijks gebruik. Zoals de composiet Royal Blanc voor de werkbladen.”

Rust en harmonie

Zeer belangrijk voor het levenscomfort is ook rust en harmonie. “Daarom hebben we in dit huis geprobeerd zoveel mogelijk assen te creëren; zichtlijnen. Zo kan je vanuit de keuken de haard zien branden in de woonkamer.” Voor rust zorgt ook het doorgetrokken materiaalgebruik. Zo zijn in heel het huis maar drie materialen gebruikt voor gordijnen. En op de eerste verdieping vind je dezelfde bekledingsmaterialen als beneden. De Royal Blanc vinden we terug als wastafels in de ensuite badkamers van de kinderkamers (die bekleed zijn in witte mortex). En de Temporary Brown vinden we terug in de op maat gemaakte wastafels van de ouder-badkamer en de omkleding van het bad, naast mortex in bijpassend chocolade-bruin. De perelaar duikt opnieuw op in de dressing. En het spel met licht en donker vertaalt zich op deze verdieping op grotere schaal: er zijn volledig lichte zones (de slaapkamers) en volledig donkere zones (de badkamers). Ook op tweede verdieping (een logeerunit en een speelkamer) vinden we dezelfde materialen, hetzelfde clair-obscur.

Totaalconcept

Dat ook wordt doorgetrokken naar buiten. “Hier hebben we samengewerkt met buitenarchitect Vierkante Meter uit Olsene. Zij hebben gespeeld met dezelfde contrasten als binnen: een lichte kiezel met een donkere strip tegen de muur en zwart stalen tuinmeubilair.”
Om die absolute eenvoud en harmonie te garanderen, is zijn coördinerende functie noodzakelijk, zo klinkt het bij Sphere Concepts. “Het is belangrijk dat het allemaal in één hand zit. Dat er één stel mensen over heeft nagedacht, wij en de eindklant. Stel er komt een elektricien en die levert materiaal van Niko. Dan zeggen we goed: we gaan samen kijken in het gamma wat er best past. Individuele mensen gaan zeker dezelfde kwaliteit leveren maar weten niet welke kleur er best past. Een antraciet schakelaar op een witte muur, dat steekt erg af. Wij coördineren dat allemaal.”

Inlevingsoefening

Elke keer is het weer een inlevingsoefening, en ieder project is anders. “Om goed werk te leveren, moet je de klanten echt wel een beetje leren kennen. Je werkt in de privé-sfeer van mensen. Het is elke keer uniek. Een landelijke boerderij, een appartement op de zeedijk.,.. We deden net een strakke moderne villa in Limburg en werken nu in Zuid-Spanje in een totaal andere stijl. En de combinatie die er nu staat in Knokke, hebben we nog nooit gedaan, en ik zie het ook niet onmiddellijk terugkomen”, vertelt Björn Van Tornhaut.

Top-partners

Om elke keer weer voortreffelijkheid te bereiken, werkt Sphere Concepts samen met top-partners. Kijk naar de karaktervolle luchter in de hal beneden van Roll & Hill (New York); of die in de hal boven van Antwerpenaar Jan Pauwels van Random Light (100% led), naar de badkamerkranen van Zucchetti (bij de kinderen) en van Vola (bij de ouders); de bureaustoel van Giorgetti; het zitmeubilair in de woonkamer van Meridiani en van Van Hamme, de Interni tafel in de orangerie… Allemaal echt áf.
En de geprefereerde partner voor natuursteen is Hullebusch. “We werken bijna voor ieder project met hen samen. Omdat ze in hun gamma alles hebben wat we nodig hebben: zowel de natuurstenen als de complementerende materialen zoals Royal Blanc.” En nog belangrijker: de unieke Hullebusch-afwerkingen. “Door hun behandelingswijzen ziet hun natuursteen er vaak erg anders uit dan bij de concullega’s. Door hameren en zandstralen krijgt een steen soms een heel andere look, wat hem ook breder inzetbaar maakt.”

Gepolijste marmer kan je inzetten in een badkamer, maar daarbuiten is het moeilijker. Als hij gezandstraald is, dan zien mensen hem ook graag in een orangerie of een keuken

Steeds vroeger betrokken

Bij Sphere Concepts stellen ze vast dat er stijgende vraag is naar hun coördinerende aanpak: “We merken dat we er steeds vroeger bij worden gevraagd. Soms vraagt een klant ons al om advies, alvorens hij beslist een huis al dan niet te kopen. En ook bij nieuwbouw worden we al betrokken in de tekenfase… Onze inbreng kan zo breed opgevat worden als de klant zelf wenst. Nu, wij van onze kant bemoeien ons graag met alles, voor ons geen probleem (lacht). Maar het is uiteindelijk zoeken naar een modus operandi waarbij iedereen zich goed voelt.”

Foto’s: copyright cafeine.be