Docks Bruxsel kiest voor keramische vloertegels van Cotto d’Este

De uitzonderlijke dikte (14mm) betekent een 200% hogere draagkracht

Project fiche

Eind oktober werd Docks Bruxsel officieel geopend. Rekening houdend met een inloopperiode hoopt dit nieuwe winkel- (en belevingscentrum) jaarlijks zo’n 8 miljoen bezoekers aan te trekken. Tegelspecialist Carimar leverde voor het gelijkvloers meer dan 4.000 m²  keramisch materiaal van Cotto d’Este, kwaliteitsvolle vloerttegels die zich kenmerken door hun uitzonderlijke dikte (14 mm).

Renovatie en nieuwbouw

Het shoppingcenter aan de Van Praetbrug, tussen Laken en Schaarbeek, is het eerste nieuwe Brusselse winkelcomplex in 35 jaar. Docks Bruxsel huist meer dan 120 winkels en horecazaken, 8 bioscoopzalen en een avonturenpark, maar er werd ook ruimte voorzien voor kantoren en vrijetijdsbesteding. Het creëert alvast 2.000 jobs, direct en indirect.

Het nieuwe winkelcentrum bevindt zich op de site van de vroegere kachelfabriek van Godin, één van de oudste fabrieksgebouwen van Brussel. Het oude gebouw werd gerenoveerd en in het winkelcomplex geïntegreerd. Het totaalplaatje werd een winkelcentrum van bijna 60.000 m² aan commerciële oppervlakte, waarvan 44.000 m² voor retailruimte.

DocksBruxsel

Uitzonderlijke dikte

Los van de grote oppervlakte van deze opdracht, kreeg de vloer op het gelijkvloers enkele specifieke voorwaarden. In samenspraak met de Bussels brandweer moest het een vloer worden waar brandweerwagens en andere hulpdienstvoertuigen zonder problemen op konden in geval van nood.

De zoektocht naar een tegel die deze vraag kon beantwoorden leidde al snel naar de keramische tegels van het Italiaanse topmerk Cotto d’Este.Charles Ribant, Carimar

“Waar de meeste tegels tot 10 of 11 mm dik zijn, hebben deze van Cotte d’Este een dikte van 14 mm. Deze specifieke dikte zorgt voor een draagkracht tot 200% hoger dan die van een keramische tegel in 10 mm dik.”

“De extra dikke keramiektegels van Cotto d’Este hebben een uitzonderlijke weerstand en zijn vorstbestendig. In het productieproces worden de tegels onderworpen aan een proces van glasovergang. Dat doet massa en glans perfect samensmelten en zorgt voor een krasvast oppervlak.”

Cotto d’Este X-Beton

Een tweede eis van het project: de vloer op het gelijkvloers mocht geen oneffenheden tonen tussen de verschillende tegels en op de tegels zelf. “Cotto d’Este garandeert een perfect vlak tegeloppervlak, zonder het minste niveauverschil. Ook als het aankomt op de grotere formaten, liggen de tegels er perfect waterpas bij. Voor de uitvoering werden de tegels niet zomaar stuk voor stuk gelegd, maar werden zij geplaatst volgens een uiterst gedetailleerd legplan.”

De specifieke tegels, geplaatst in dit project, zijn de ‘Cotto d’Este X-Beton Dot 50’- en ‘Dot 70’-tegels. “Deze keramische vloertegels met een betonlook zorgen voor een subtiel grijs en donkergrijs kleurenspel. Voor de afwerking werd de naturel-uitvoering gekozen in drie verschillende formaten: 60×60 cm, 60×120 cm en 30×120 cm. Die laatste is geen standaardafmeting maar werd specifiek op vraag van de architect ontwikkeld om een speels vloerpatroon te bekomen.”