Karakteristieke natuursteen voor bijzonder woonproject

Echte natuursteen blijft absolute meerwaarde voor elk project

Project fiche

Hoe geef je een woning een unieke uitstraling? Met een speciale natuursteen uiteraard. Dat hadden de eigenaars van een moderne woning in Brugge goed begrepen. Samen met hun architecte waren ze op slag verliefd op de Striato Olimpo – een verwijzing naar het unieke lijnenspel. Beltrami Natuursteen, onderdeel van de Brachot-Hermant Group, maakte een specifieke selectie van de marmerplaten en leverde de maattegels.

Aanvankelijk zou de bestaande woning een grondige renovatie ondergaan. De ambitie van zowel bouwheer als architect beslisten anders. De nieuwbouwwoning in Brugge dankt zijn unieke uitstraling aan het creatieve spel van composities en volumes. Binnenin slaan witte tinten de boventoon. De vloer- en trapbekleding in het Turkse marmer Striato Olimpo sluit daarbij aan en trekt meteen ook de aandacht met zijn opvallend lijnenmotief.

Spraakmakende architectuur

Dat het geen doorsnee woonproject is, merk je al aan de buitenzijde van het huis. Waar het onderste bouwvolume stijlvol voor de dag komt door de bekleding met de ruwe grijze graniet – Nero Santiago ­–, springt een zwevend wit bouwblok meteen in het oog door zijn soberheid. De kubus lijkt als een witte wolk boven het gelijkvloers te zweven. Hetzelfde contrast tussen licht en donker is doorgetrokken in het interieur. Net zoals het spelen met lijnen.

Architecte Carmen Lammens licht toe. “Het marmer met zijn dominante adering gaat in dialoog met de zachte uitstraling van de buitenschil. De uitdaging was om het marmer harmonieus te laten samenwerken met de rest van de binneninrichting.” Dat deed de architecte door een sober, wit interieur te kiezen met enkele zwarte accenten. Daardoor wordt de aandacht extra gevestigd op de vloeren en de trap in Striato Olimpo. Wie aandacht heeft voor details vangt van buitenaf al een glimp op van de unieke vloer, via de grote raampartijen.

Liefde op het eerste gezicht

De bouwheer bezocht halfweg 2017 de showroom van Beltrami in Harelbeke en werd op slag verliefd op de realisatiefoto van het project UpSite in Brussel. Daar tilt de Striato Olimpo de uitstraling van de inkomhal naar een hoger niveau. Ook in de lift steelt het marmer de show. De bewoners van het pand in Brugge waren precies naar die unieke uitstraling op zoek. “Ze hadden onmiddellijk een sterke voorkeur voor dit impressionante marmer met zijn strakke belijning”, weet Interior Design & Architecture Advisor Caroline Coppens van Beltrami. “In hun open en lichtrijke woning wilden ze een duidelijk accent creëren met de bevloering in twee kleuren.”

Echte natuursteen blijft een absolute meerwaarde voor elk project

De bouwheer trok met stalen van Beltrami naar architecte Carmen Lammens. Zij maakte een 3D-visualisatie. Daarin bleek het gewenste effect bereikt met deze steenkeuze: de strakke lijnen zorgden voor een speels effect in een verder vrij eenvoudig concept. Caroline Coppens: “De klant had weliswaar een duidelijk beeld voor ogen van hoe ze de steen wilden gebruiken. Ze wilden zo weinig mogelijk donkere belijning. We namen contact op met onze leverancier om een selectie op maat van het project te maken. Ook de afmetingen van de tegels waren trouwens niet standaard. Op ons advies kozen ze voor rechthoekige tegels van 60 op 90 cm. Die maattegels werden verzaagd uit de specifieke platenselectie.”

Strakke afwerking

Niet enkel qua materiaalkeuze, maar ook voor de plaatsingstechnieken en afwerking werd over de hele lijn voor hoogstaande kwaliteit gekozen. Een kolfje naar de hand van Vloerwerken Verkinderen uit Beselare, plaatser van dienst. Hij vroeg advies aan Ardex en Gutjahr om het beste resultaat te garanderen. “Binnen werd de Striato Olimpo verlijmd op een Gutjahr ontkoppelingsmat, type Flexbone. Daarbij gebruikten we tegellijm van Ardex”, licht vloerder Wim Verkinderen toe.

Buiten werden de tegels, het Chinese graniet Nero Santiago, verlijmd met drainagemortel op een Gutjahr Aquadrain drainagemat. Die werd geplaatst op een fundering van drainerende beton. Verkinderen: “Met dit systeem konden we de tegels in wildverband plaatsen, zonder enige uitzetvoeg. Alle voegen zijn namelijk opgespoten met Gutjahr Mor Tec soft. Door met dit voegmiddel te werken is iedere voeg ook een uitzetvoeg.”

Persoonlijke opvolging, de wereld rond

Beltrami Natuursteen maakt sinds kort deel uit van de Brachot-Hermant Group. Naast het ontginnen en produceren van natuursteen gaat Brachot-Hermant ook samenwerkingen aan met gerenommeerde natuursteenleveranciers over de hele wereld. “Ons dedicated team reist letterlijk de wereld rond op zoek naar kwalitatieve natuursteen”, legt Caroline Coppens uit. “Daarbij houden we altijd rekening met de trends in materialen, kleuren, structuren, afwerkingen, toepassingen en zo meer. Momenteel zijn bijvoorbeeld aardetinten erg in. Van bruin tot koper- en roesttinten. Groen blijft het verder ook goed doen. In materialen gaat de voorkeur dan weer naar zeer dramatische marmers en travertins.”

Als grote speler zet Beltrami Natuursteen maximaal in op een persoonlijke aanpak. Zo ook bij dit project. Om zeker te zijn dat de maattegels zouden voldoen aan de esthetische wensen van de klant enerzijds en de kwaliteitsnormen van de leverancier anderzijds liet Beltrami een mockup van 25 vierkante meter maken. Na eigen controle legden ze die testbatch voor aan hun klant. Die was tevreden en de samenwerking was een feit.

“Echte natuursteen blijft een absolute meerwaarde voor elk project”, vindt Caroline Coppens. “De uitstraling is niet te evenaren. Akkoord, op vandaag zijn imitaties hoogstaand, maar het blijft een print van ‘the real thing’ . Er gaat niets boven met je blote voeten op echte marmer lopen.” Bovendien zijn er afwerkingsmogelijkheden die de natuursteen naar een hoger niveau tillen. Zoals de verzoete afwerking die de Striato Olimpo hier kreeg. “Die bewerking zorgt voor een minder sterke glans van het oppervlak en geeft de stenen een extra vintage kantje. Enkele jaren geleden investeerden we trouwens in een state-of-the-art machinepark dat ons toelaat nog meer afwerkingen uit te voeren op onze natuursteen.  Kwestie van nog beter op de wensen van onze klanten  in te spelen.”


De totaalsystemen van ARDEX en GUTJAHR

ARDEX en GUTJAHR ontwikkelen samen optimaal op elkaar afgestemde totaalsystemen voor binnen- en buitenbedekkingen die duurzaam schadevrij blijven. Als familiebedrijven staan beide deskundige systeemaanbieders voor innovatie, compromisloze kwaliteit en betrouwbaarheid.

GUTJAHR ontwikkelt effectieve totaaloplossingen met een hoge ontwaterings-, ontkoppelings- en ontluchtingscapaciteit en ARDEX levert de daarop afgestemde bouwchemische producten die snel gelegd kunnen worden en garant staan voor een lange levensduur. De totaalsystemen maken het werk lichter en eenvoudiger.


Foto’s: Beltrami (H+C – Valerie Clarysse / Nick Cannaerts)