Van Hulle Bouwservice creëert Vlaanderens Mooiste

dankzij keramische gevelbekleding in grootformaat

Project fiche

De ringlaan in Tielt heeft er een nieuwe blikvanger van formaat bij. Van Hulle Bouwservice stelt via een fonkelnieuwe toonzaal en bijhorende kantoren niet enkel een knap staaltje architectuur ten toon, maar laat bovenal de eindeloze mogelijkheden zien van keramisch plaatmateriaal. Waar het hart van vol is…

Met opgeheven hoofd

Stefaan Van Hulle is als 3e generatie de goedgemutste sturende kracht achter Van Hulle Bouwservice in Tielt. Het bedrijf wist zich in 75 jaar tijd sterk op de kaart te zetten, en die ambitie wordt er niet kleiner op. “We hebben drie units”, vertelt Afgevaardigd Bestuurder Stefaan Van Hulle.

“Bouwmaterialen is onze oorspronkelijke activiteit en bepaalt nog steeds 40% van onze omzet. Daarnaast is er de afdeling ‘Aanneming Vloerwerken’ die opgesplitst is in een groep Residentieel en Niet-Residentieel. Als laatste hebben we de afdeling ‘Aanneming Droogbouw’ waaronder onze Gyproc-activiteiten gehuisvest zijn. Dankzij de dagelijkse drive van 35 bedienden en een 200-tal uitvoerders -al dan niet in onderaanneming- spelen we een belangrijke rol in de bouwmarkt. Onze oude toonzaal was verouderd, dus met de bouw van een nieuwe showroom geven we een duidelijk signaal dat we de toekomst zelfverzekerd in eigen handen wensen te houden.”

De nieuwe toonzaal werd in hoofdzaak gebouwd voor het segment Residentiële Vloerwerken. Van Hulle Bouwservice is met 1.600 vloerprojecten op jaarbasis zeer actief in de markt van projectontwikkeling. Dit wil zeggen dat per dag acht gezinnen hun vloer- en wandtegels komen kiezen in Van Hulle’s toonzaal. “Ik wil dat die mensen ontvangen worden als koningen en alle mogelijkheden te zien krijgen die er bestaan. Maar er is nog behoorlijk wat onontgonnen potentieel binnen dit marktsegment dat verder kan uitgebreid worden. We hebben alles onder één dak, van materialen tot plaatsingsexpertise. Bovendien zijn de medewerkers van Van Hulle omgevormd tot specialisten, elk binnen hun domein: huizen, appartementen en utiliteitsgebouwen. Zo kunnen ze elk voor zich met opgegeven hoofd naar de werven gaan en weet de markt bij wie ze moeten aankloppen.”

(lees verder onder de foto)

bouwservice van hulle tielt

Gevelbekleding in keramische XXL-tegels

Ik geloof rotsvast dat de toekomst aan de keramiek is. De kleurvastheid, de onderhoudsvriendelijkheid, de onbeperkte esthetische mogelijkheden in het gamma,… Keramische toepassingen zijn eindeloosStefaan Van Hulle

De nieuwe showroom is opgedeeld in 1.800 m² toonzaal en 1.400 m² kantoorruimte en vormt met haar grote glaspartijen en uitkragende luifels een ware eyecatcher voor iedereen die de Ringlaan voorbij rijdt. Die grote visibiliteit was een ideale gelegenheid om sterk uit te pakken met het materiaal waar Stefaans hart sneller van gaat slaan: keramiek. “Ik geloof dat de toekomst voor keramiek is weggelegd. De mogelijkheden en toepassingen zijn eindeloos, en dat trachten we ook mee te geven in onze showroom. Toen we in 2016 de plannen aanvatten voor de bouw ervan, stelde de architect bij z’n eerste ontwerp betongevels voor. Ook al oogde dat esthetisch heel mooi, het klopte niet want nergens werd gebruik gemaakt van ons eigen materiaal. De plannen werden aangepast waarbij we achteraan een speciale gevelsteen zouden gebruiken, en vooraan plaatmateriaal uit natuursteen, keramiek of een Eternitpaneel. We gingen samenzitten met onze leveranciers en besloten vrij snel om uit te pakken met keramische grootformaattegels als geveltoepassing.”

Italiaanse Cardoso op West-Vlaamse bodem

Kristof T’Sjoen, Sales Manager bij STONE, vond het zonde om voor een standaard grijze of witte keramische plaat te kiezen, louter om de initiële betonlook te evenaren. Hij liet ter inspiratie tal van karaktervolle gevelprojecten in natuursteen zien alsook keramische platen met uitgesproken aders. “Zo geef je tenminste identiteit aan je gevel én laat je bovendien zien welke kanten je allemaal op kan met keramiek”, aldus Kristof T’Sjoen.

“Uiteindelijk werd voor een keramische tegel gekozen die een imitatie is van de Italiaanse natuursteen Cardoso Grey. Dit design hadden we niet standaard in onze catalogus zitten en hebben we laten produceren door het Spaanse Ascale. Het is een plaat die digitale technologieën combineert met een oppervlaktestructuur en hierdoor de werkelijke natuursteen bijzonder dicht benadert. De Cardoso is redelijk uitgesproken gevlamd en het resultaat mocht niet te repetitief zijn. Dus hebben we speciaal op vraag van Stefaan een aangepast design ontwikkeld met vier verschillende faces die ook nog eens gespiegeld zijn.”

bouwservice van hulle tielt

v.l.n.r. Stefaan Van Hulle, Tom Mauws en Kristof T’Sjoen

Puzzelen doet grenzen verleggen

Keramisch materiaal is een industrieel product en er wordt hard nagedacht over nieuwe contexten waarin dit product, zijnde gesinterd plaatmateriaal, kan toegepast worden. De evoluties van de voorbije tien jaar hebben de weg opengebroken van tegels naar maatwerk en buitentoepassingen. Echte innovatie zit volgens Kristof in het veranderen van de context en niet zozeer in het ontwikkelen van een nieuw product. “Wat we hier bij Van Hulle gedaan hebben is een bestaand product in een andere context, een geveloplossing, gebracht. Je botst dan wel op een aantal technische uitdagingen zoals bv. montage, maar door zoveel mogelijk objectieve parameters op tafel te leggen en alle partijen daarin te betrekken, ga je puzzelen totdat je tot een betrouwbare oplossing komt. Dergelijke uitdagingen maken dat je je grenzen en expertise verlegt.”

In dit geval was het nodig om het verankeringssysteem te vereenvoudigen. In platen van een dergelijk gewicht en in amper 6 mm dikte is voorboren, keilbouten en ankers zetten nauwelijks realistisch. Dus ging men op zoek naar innovaties voortgesproten uit de expertises van gevelbouw in andere materialen. Verlijming in plaats van mechanische verankering op een aluminium draagstructuur bleek de perfecte oplossing te zijn.

Vakmanschap in geveltoepassingen

Wij kunnen alles leveren wat de klant maar wil, maar uiteindelijk staat of valt het met de man die het plaatst. Vakmanschap en beroepsfierheid zijn onbetaalbaarKristof T’Sjoen (STONE)

En zo kwam de uitvoering in handen van Tom Mauws, een vakman met passie en al jarenlang bekend met geveloplossingen in Eternit. “Of je nu een Eternit-, een Trespa- of een keramisch paneel monteert, op zich blijft het systeem erachter min of meer gelijk”, zegt Tom Mauws. “We hebben gebruik gemaakt van een aluminium draagstructuur omdat trekproeven met verlijming op aluminium een betere hechting scoorden dan op hout. Het verschil is dat aluminium uitzet in functie van de weersomstandigheden dus je lijm moet voldoende rekbaar zijn om dat te kunnen opvangen.

(lees verder onder de foto)

bouwservice van hulle tielt

Keramische platen zijn ook zwaarder, waardoor we de aluminium draagprofielen dichter bij elkaar hebben geplaatst, ongeveer om de 30 cm, en voorzien van meer ophangpunten. Vervolgens werden de keramische platen verlijmd tegen de aluminium profielen. Hiervoor werken we zeer nauw samen met lijmfabrikant PRO PART (zie kaderstuk). Zij voerden vooraf de nodige trekproeven uit, waarna zij ons de meest ideale aanpak in zowel primer als lijm adviseerden. Doordat de tegels over een glasvezelwapening beschikten, was primeren noodzakelijk. Dat is misschien duurder maar garandeert wel de juiste hechting.”

Die wapening werkt over het algemeen verstevigend voor de totaliteit van de plaat maar zorgt er vooral voor dat de plaat niet in scherven op de grond valt indien een puntbelasting een breuk zou veroorzaken, weet Kristof T’Sjoen. “Mocht die wapening niet aanwezig zijn geweest, was primeren niet nodig geweest. Maar met 100.000 m² aan gevelbekleding die we jaarlijks plaatsen, wil ik dat risico niet nemen. De platen die op de plafonds werden verlijmd, dienden gedurende 24 uur ondersteund te worden. Hierdoor kon de lijm in 3 mm dikte uitharden, dé garantie op een volledige sterkte ervan. De gekozen lijm van PRO PART heeft met zijn treksterkte van 36 kg/cm² en een flexibiliteit van 450% vrij uitzonderlijke en exclusieve eigenschappen binnen de markt. Eigenschappen die noodzakelijk zijn om XXL keramische panelen te verlijmen op een aluminium regelwerk”, aldus Tom Mauws.

Van wagon naar locomotief

Twee keer per jaar organiseren we een opleiding in verlijming opdat al onze plaatsers steeds up-to-date blijvenTom Mauws

Het bronmateriaal meet 3m20x1m60 op 6mm dikte en weegt om en bij de 15kg per m². Teneinde verzaging op de werf tot een minimum te herleiden werden de maatwerkstukken vooraf verzaagd en op maat aangeleverd door STONE. Het is één van de voorbeelden die te danken zijn aan een goede werfvoorbereiding. En laat dat nu net volgens Stefaan Van Hulle het geheim zijn achter de korte bouwtijd van het hele complex.

“Tussen de eerste spadesteek en de in gebruik name van het gebouw, liggen amper 18 maanden. Straf toch? Ik heb daar zo mijn eigen idee over dat ik graag even met de hele bouwsector deel. Wij zijn vanuit onze functie als Van Hulle onderaannemer: enerzijds aannemer in vloerwerken en anderzijds in droogbouw. Dit wil zeggen dat we meestal in onderaanneming van een overkoepelende aannemer werken, waarboven zich nog een architect en een bouwheer bevinden die alle beslissingen nemen. Maar in het geval van onze eigen bouw, zaten wij voor een keertje in de andere positie, met name in de locomotief van de trein in plaats van in één van de zovele wagonnetjes die erachter hangen. Als die locomotief goed voorbereid is en weet wat ie wilt, dan kan hij de juiste mensen aanspreken en gaat die trein vooruit in een gezonde snelheid.

Voordat de eerste spade in de grond werd gestoken wisten wij al waar de glazen wanden, deuren, gordijnen en spots zouden komen. We hebben als bouwheer een jaar de tijd genomen om samen met de architect alles tot in de puntjes voor te bereiden. Eens alles op punt stond, was het een plezier om te bouwen met een grote tevredenheid van mezelf en iedere partij rondom me tot gevolg. Dit is wat ik gedroomd had om te realiseren: Vlaanderens Mooiste (lacht). En? Wat denk je? Zijn we erin geslaagd?”


PRO PART: specialist in het verlijmen van gevelpanelen

pro part internationalPRO PART is een merk van chemische producten specifiek ontwikkeld voor de bouw- en industriesector. Ze fabriceren en verdelen zowel producten alsook gespecialiseerde systemen die een alternatief bieden voor de vaak verouderde traditionele methodes. Het bedrijf Van Hulle koos ervoor om de gevelpanelen te verlijmen in plaats van het traditionele vastschroeven. Een esthetische en vooral duurzame keuze waarvan het resultaat het absolute bewijs is.

Persoonlijke begeleiding

Filip Vansteenhuyse, verlijmingsspecialist bij PRO PART, was betrokken bij het project vanaf de keuze van de panelen tot het einde van de verlijming. Naast het laten uitvoeren van de nodige testen zorgt Filip ook voor een doorgedreven opleiding van de verschillende betrokkenen in een dergelijk project. Een werf wordt steeds mee opgestart om toe te zien dat het aanbrengen van de primers en de verlijming op de juiste manier verloopt vanaf de aanvang van het project. De afgelopen jaren werden de plaatsers, werfleiders, magazijniers en de calculators van plaatsingsbedrijf Tom Mauws alsook vele andere bedrijven reeds opgeleid en gecertificeerd om allerlei soorten gevelpanelen te kunnen verlijmen. “Kwalitatieve producten in combinatie met de juiste kennis, technieken en ondersteuning zijn de sleutel tot succes”, aldus Filip Vansteenhuyse.

Oplossingen voor de hele bouw- en installatiesector

Naast het KOMO-gecertificeerde lijmsysteem heeft PRO PART ook nog heel wat sector-specifieke oplossingen te bieden. Het elastisch afdichtingssysteem is daar één van. Hiermee kan je alle voegen en naden van zwembaden, terrassen, vloeren, sanitair,… verdichten en ben je verzekerd van een lange levensduur en esthetische oplossing. Daarnaast zet PRO PART ook in op eenvoud. Een voorbeeld hiervan is het verspuitbaar verdichtingssysteem dat zorgt voor een gemakkelijker en kwalitatiever alternatief voor de traditionele verdichtingsdoeken. Inloopdouches worden in een mum van tijd waterdicht gespoten en de afwerking achteraf kan sneller en eenvoudiger aangebracht worden.

Meer info: www.propart-international.com | info@pro-part.be


Over ASCALE

ascaleASCALE maakt deel uit van de Spaanse Pamesa Group, gekend voor de productie van hoogwaardige keramische vloer- en wandbekleding.

De keramische platen van ASCALE bieden een onweerstaanbare toegevoegde waarde dankzij hun veelzijdigheid in zowel toepassing, als in look & feel.

De ultragrote slabs worden vervaardigd in formaat 320×160 cm, zijn beschikbaar in 3 diktes: 6, 12 en 20 mm, en in 2 afwerkingen: mat en gepolijst.

Meer info via www.ascale.es of via de agentuur: Info@TilesForArchitects.be


Tekst: Lies Paelinck – Foto’s: Van Hulle Bouwservice / Stone (© fotografie Valerie Clarysse)