A. Hugelier verbindt keramiek, natuursteen, composiet én granito

Een nieuwe ziel in een oud huis: héérlijk!

Project fiche

Binnenkijken bij de meesters: hoe interieurarchitect A. Hugelier keramiek, natuursteen, composiet en granito smetteloos met elkaar verbindt binnen zijn eigen bio-ecologische renovatie.

Toen interieurarchitect Alexander Hugelier en architectuurfotografe Valerie Clarysse in 2005 besloten te investeren in een eigen woning, werden ze verliefd op de charmante art deco gevel van een rijwoning uit 1945. Buiten de mooie architectuur en de prachtige beuken art deco trap na, verborg de woning niet zo heel veel bijzondere elementen. De kunst bestond er in het ruimtelijke potentieel te zien en dit te laten rijmen met esthetiek, techniek, functionaliteit en duurzame begrippen zoals levenslang wonen en energiebewust renoveren.

Met de realisatie van hun eigen woning bewees het levendige duo hun vak meester te zijn. De thuis van Valerie, Alexander en hun twee kinderen ademt immers licht en zicht dankzij doordachte passie en eigenzinnige creativiteit.

“Toen we dit huis kochten, hebben we bewust nagedacht over de toekomst. We willen hier immers zo lang mogelijk blijven wonen. Maar ook Beeldpunt, het kantoor dat Valerie en ikzelf runnen, is hier ondergebracht. We werken en leven hier, onze kinderen groeien hier op, en wie weet wat de toekomst brengen zal. Tijdens de renovatie hebben we dan ook zoveel mogelijk schakels proberen inwerken opdat we in een latere levensfase allerlei richtingen kunnen uitgaan”, aldus Alexander Hugelier.

Wonen, werken en leven

Het gelijkvloers telt vandaag een apart kantoor- en privégedeelte, van elkaar gescheiden door een centrale ‘transitzone’ die de technieken en sanitaire ruimte herbergt. Hugelier ging uit van een bio-ecologisch concept en koos voor (nog te plaatsen) zonnepanelen en een zonneboiler van 250 liter, een Duco ventilatiesysteem C, aangevuld met twee regenwaterreservoirs van elk 5000 liter. Dat de gerenoveerde ruimtes in houtskeletbouw zijn opgetrokken, was een logisch vervolg op het duurzame gedachtengoed.

“Onze huidige woning bestaat uit een zuidelijk georiënteerd oud gedeelte langsheen de straatkant, en een nieuw gedeelte achteraan de woning dat aansluit op de tuin. Het achterste, nieuwe gedeelte, is bijna volledig passief. In het oude gedeelte is het echter niet evident om dit op eenzelfde manier te renoveren. Er zijn daar veel koudebruggen aanwezig, dus vonden we het grondplanmatig het meest logisch om de werkzone  op het gelijkvloers en de slaapelementen op de verdieping, vooraan te situeren. De woonzone en dus de leefruimtes bevinden zich achteraan de woning, in het meest geïsoleerde, geventileerde en lichtrijke gedeelte.”

Let there be light

Aan het ‘lichtrijk’ maken van de woning ging heel wat denkwerk vooraf. “We wilden veel natuurlijk licht in ons leefgedeelte laten binnenstromen. Niet gemakkelijk, maar dankzij het integreren van drie aspecten zijn we er zeer goed in geslaagd. Ten eerste zorgde het creëren van een groenblijvende binnentuin tussen het oude en nieuwe gedeelte voor maar liefst acht extra ramen en dus acht keer zoveel lichtinval. Daarnaast hebben we gewerkt met verhoogde plafonds en met lichtstraten. Wat daarenboven een ongelooflijke meerwaarde biedt, is kiezen voor een bleekkleurig terras. Op een grijze dag trekken wij veel licht naar binnen, enkel dankzij de reflectie van onze terrastegels.”

Er werd gekozen voor de ruwe breukstenen Albino light van STONE. De stenen vormen de overgang tussen de structuur van de woning, en de anarchie van de wilde, met sierlijk wuivende grassen begroeide tuin. Op het terras werden ze in een grillig legpatroon geplaatst, en via een slingerend wandelpad banen ze zich losbandig een weg door de bloeiende borders van de opgehoogde tuin. De plaatsing was volgens Alexander vrij intensief doordat de diktes van de stenen variëren en het door de grillige vormen niet altijd even gemakkelijk was om smalle voegen te verkrijgen.

Visgraatparket en keramische marmerimitatie

Naast de doordachte keuze om bio-ecologisch en energiebewust te renoveren, werd heel wat aandacht besteed aan het uitkiezen van de afwerkingsmaterialen. De woning van dit creatieve duo rijmt dan ook perfect oude materialen met nieuwe producten, en esthetiek met functionaliteit.

Zo vinden we in de leefruimte een op vloerverwarming geplaatste visgraatparket in massieve eik terug, gecombineerd met een keukenblok, vloertegel en spatwand in een witte marmerimitatie, de Neolith Estatuario. “Waar we in de leefruimte kozen voor de warme uitstraling van massief hout in een verfijnd legpatroon, was de keuze voor keramische marmerimitatie in de keuken zowel esthetisch als functioneel. De Estatuario is niet alleen prachtig qua tekening, het is daarenboven bijzonder hard en sterk, en hierdoor volledig kids- en partyproof. Als architect schenk ik uiteraard ontzettend veel aandacht aan details en afwerking. Het minutieus laten doorlopen van de tekening was heel belangrijk. Maar ook de plaatsbepaling van de naden, het uitvoeren van de ronde ingewerkte stopcontacten, het inwerken van de ledlijn, verstek op de hoekjes, enz.

De keukenblok plaatsten we zwevend, waardoor je een ruimtelijk effect krijgt waarbij de vloer optisch doorloopt onder de kasten. Het plaatsen van de keramische vloertegel was best wel een huzarenstukje. We hadden immers geen enkel referentiepunt in de ruimte en daarenboven durft een tegel van 2m40 op 1m10 en met een dikte van 9 mm door te buigen.”

Koude vloeropbouw met terrazzo

Wat nog meer in het oog springt buiten de lichtrijke keuken, aanpalend zonneterras en warme leefruimte, is de gespikkelde terrazzo die de overgang vormt tussen de werkzone en het privégedeelte op het gelijkvloers. Deze kleurrijke partikels leiden je verder via de trap naar boven, waar ze exploderen in de badkamer. Ze bekleden er immers niet enkel de vloer maar ook het bad en de douchewand. Dat terrazzo meer dan ooit terug is van weggeweest, wordt ook in deze woning dusdanig onderstreept. De Bomarbre-tegels Grigio Venato van STONE combineren grotere met kleinere partikels, en zet witte, zwarte en grijs-beige marmerkorrels in de kijker.

“Wij werken in bijna elk project met terrazzo, van kantoorgebouwen tot particuliere projecten. De grote esthetische waarde van deze cementgebonden natuursteencomposiettegels is wat mij het meest aantrekt. Bovendien ademt granito dezelfde tijdsgeest uit als onze woning. Uiteraard moet je opletten met zure producten of bv. azijn. Consequent zijn is de boodschap: na elke douchebeurt kuisen we alles netjes af. Dat houdt niet enkel onze granito in topconditie, maar tevens onze gewrichten! (lacht)”

Bijzonder aan de badkamer is de koude vloeropbouw. Hugelier verduidelijkt: “Onder de badkamervloer bevindt zich geen chape, maar wel vloerverwarming. Concreet ziet de opbouw er als volgt uit: een houten structuur, daarboven OSB en een 3 cm dikke geëxpandeerde polystyreenlaag (isomo) met daarin de verwarmingsbuizen. Daarop komt een staalplaat en twee keer Fermacell beplating van 12,5 mm dikte. Als laatste wordt een ontkoppelingsmat geplaatst waarop dan uiteindelijk wordt gevloerd. Dit is een zeer interessante opbouw omdat het een droge opbouw is. Maar aangezien je niet kan vijzen, dien je wel een vrij zware tegel te hebben. Bouwtechnisch gezien hebben we eerst de volledige vloer gelegd en dan pas de wanden geplaatst, gewoon omdat ik dat het mooiste vind.”

Woning met een ziel

De hele woning ademt fijngevoelige esthetiek en kwaliteit uit: naast merknamen zoals Neolith en Bomarbre, vinden we er eveneens kwartscomposiet van Diresco terug onder de vorm van een Pure White wastafelblad en een spoelbakje in gezoete basalt van STONE. Maar ook hoogwollig tapijt, laminaat in synchroondruk als kastwandbekleding, stopcontacten en kraanelementen in geborstelde messing, geluiddempende wandbekleding in gerecycleerde P.E.T. (BuzziSkin), enz.

Voeg daar nog de door Valerie gerestaureerde vintage bank en stoeltjes bij, het art deco-bed van grootmoeder, oude polaroid fototoestellen en wat kunstwerkjes van de kinderen, en je komt uit op een intrigerende ziel die dit huis begeestert. En dat is exact waar het Valerie en Alexander om te doen is:

“Het verhaal dat achter onze woonst zit, klopt. We hebben heel veel aandacht besteed aan de optimale invulling van de beschikbare ruimte, gecombineerd met aspecten zoals comfort, techniek en esthetiek. Wij willen graag zo bewust mogelijk in het leven staan, en dit huis ademt het allemaal uit. Ook al ben ik een purist en hou ik van details en strakke lijnen, toch moet er in onze woning geleefd, gevierd en gespeeld kunnen worden. Onze kinderen groeien hier op, wij werken hier, hopelijk worden we hier ook oud. We wonen dichtbij het dorpscentrum van Berchem in het mooie Kluisbergen en bevinden ons op wandelafstand van alle noodzakelijke faciliteiten. Er is een speelpleintje vlak voor de deur waar alle talen, culturen en leeftijden samen komen, en we zijn omringd door een prachtige groene omgeving. Er zijn zoveel aspecten die deel uitmaken van het ‘zich thuis voelen’. Ons huis is echt onze leef- en werkruimte, en het is het verlengde van wie we zijn. De vreugde die wij ontvangen door te investeren in een mooi ogende, technisch doordachte en ecologisch bewuste renovatie, is onbetaalbaar. Het voelt gewoonweg fantastisch om een oud huis op te waarderen en het opnieuw te vullen met een ziel.”

www.beeldpunt.com

Foto’s: Valerie Clarysse, Beeldpunt