Hilton Hotel Milaan baadt in luxe dankzij Neolith Calacatta Gold

Een duurzaam alternatief voor echte marmer

Project fiche

Milaan is zonder enige twijfel dé designhoofdstad van Italië: cool, elegant, eigentijds maar tegelijk zeer klassiek. Het is dan ook geen verrassing dat het vernieuwde interieur van het Hilton hotel, gelegen in het hart van Centro Direzionale, de typisch Milanese esthetiek uitstraalt. De interieurvormgevers van The Hickson Design Partnership (THDP) kozen voor Neolith Calacatta Gold omdat dit materiaal het best voldeed aan de hoge eisen van de klant en men er een sfeer mee kon creëren waardoor de hotelgasten zich in een chique Milanese residentie wanen.

Calacatta-marmer

De interieurarchitecten vonden hun inspiratie in Villa Necchi Campiglio, een gebouw uit de jaren 1930 dat is ontworpen door architect Pietro Portaluppi. In schril contrast met de buitenkant die heel vrij streng en rationalistisch oogt, is het interieur juist rijk en overdadig. Neolith Calacatta Gold past perfect bij die sfeer, aangezien Calacatta-marmer synoniem staat voor luxe.

Calacatta Gold (Classtone Collection)

In vergelijking met de originele natuursteen biedt de Neolith-variant met zijn compacte gesinterde oppervlak een bijkomend voordeel: het materiaal combineert het exclusieve en verfijnde design van marmer afkomstig uit Carrara met de hightech eigenschappen die inherent zijn aan gesinterde steen. Door gebruik te maken van Neolith Digital Design (NDD), een baanbrekende digitale decoratietechniek, biedt Calacatta Gold een zeer natuurgetrouwe marmerlook, inclusief geprononceerde adering, en met een lichte goudglans wat voor een extra verfijnde toets zorgt.

Duurzaam alternatief

Kunstmatige (door de mens gemaakte) versus natuurlijke materialen, het is een ecologisch dilemma waar ook de interieurarchitecten van dit prestigieuze renovatieproject mee worstelden. Groot was de opluchting toen ze een duurzaam alternatief voor echte marmer hadden gevonden. De marmerontginning in Italië verandert en verstoort de natuurlijke omgeving, daar waar THDP met Neolith Calacatta Gold perfect in staat was de authentieke look van luxueuze marmer te creëren zonder de problemen rond duurzaamheid, beschikbaarheid, onderhoud en kosten die de ‘real stuff’ wél vaak met zich meebrengt. Bovendien is het zo dat echte marmer, door zijn grilligheid, voor architecten en designers een minder praktisch materiaal kan zijn om mee te werken tijdens renovatieprojecten. Neolith daarentegen is licht, makkelijk te manipuleren en bovendien heel eenvoudig aan te brengen op bestaande oppervlakken.

Naadloos effect

Andere troeven van Neolith Calacatta Gold zijn de extreme compactheid en lange levensduur. Het materiaal is bestand tegen krassen, schokbelasting, slijtage, vorst, hoge temperaturen en uv-straling. Het is daardoor ook geschikt voor ruimtes waar veel mensen komen, zoals hotels. Voor de bekleding van het receptiemeubilair in de hotellobby en van de centrale haardzone werd Neolith Calacatta Gold met spiegeleffect (‘Bookmatch’) gebruikt. Om een naadloos effect te bekomen, werden de randen in verstek geplaatst, in een hoek van 45 graden. Met als eindresultaat een geavanceerd design dat pure luxe uitstraalt en de perfecte aanvulling is op het kleurenpalet in messing en bronzen afwerking die de interieurvormgevers kozen voor de lobby van het hotel.
Calacatta Gold_Endmatch and Bookmatch

Nieuwigheden 2017

Naast de lancering van vijf nieuwe decors (gaande van enkele nieuwe marmerimitaties tot een bruinachtige betonlook) en een nieuwe hoogglans afwerking (NanoTech Polished) pakt het Spaanse moederbedrijf van Neolith dit jaar uit met nog twee opmerkelijke innovaties. TheSize is de eerste fabtikant die met zijn eigen sintertechnologie platen van 20mm dik van de productieband laat rollen. Voorlopig zal deze innovatieve dikte enkel voor een beperkt aantal decors verkrijgbaar zijn: Basalt Black Satin, Arctic White Silk, Cement Satin, Beton Silk en Pierre Bleue Silk. Vermelden we ook nog het nieuwe formaat 3200×1600 mm.

(Tekst: The Think Tank / Foto’s: TheSize)