Gris Catalan als verbinding tussen nieuw en oud

Natuursteen heeft een textuur en eigenheid die niet te imiteren valt

Project fiche

  • Leverancier natuursteen: Stone

Contrast benadrukken in een woonuitbreiding en toch een duidelijke eenheid creëren door de keuze van materialen en plaatsen. Dat is het opzet van architect Gino Debruyne. Hij zorgde in een renovatieproject voor een krachtig statement: een expressieve toevoeging van nieuwe kamers met een overkoepelende rust. Met dank aan het uniforme gebruik van Gris Catalan-natuursteen.

Nieuw en oud combineren in een hedendaags geheel. Soms mag je voor een renovatie van een woning out of the box denken. Dat is precies wat architect Gino Debruyne deed voor een statige villa in Brugge. Het resultaat is een unieke verzameling van nieuwe kamers met heel wat buitenruimte en een harmonieus geheel.

“De bestaande woning behielden we in zijn schoonheid, maar voor de uitbreiding kozen we voor een duidelijk contrast. De materialen zijn de verbindende factor tussen de twee. Zo vormt het totaalzicht één geheel en is er toch een duidelijke toevoeging”, aldus de Brugse architect.

Continuïteit

De woonuitbreiding is een combinatie van meerdere patio’s en verschillende extra ruimtes. Het nieuwe en bestaande gedeelte van de woning zijn verbonden door een lange muur in een handgevormde gevelsteen en een grote oppervlakte in natuursteentegels. De natuursteen loopt naadloos over in de binnen- en buitenruimtes, met dank aan de grote glaspartijen met verzonken profielen.

“De materialen zorgen voor een continuïteit. De kleuren versterken elkaar en creëren een zekere tonaliteit. Bovendien hou ik van de leesbaarheid van een gebouw. De volumes en vlakken moeten in proportie zijn. Hier zorgen de grote oppervlaktes voor een monolithische aanblik”, vertelt Gino Debruyne.

Unieke textuur

De natuursteen, gekozen bij Stone nv, keert overal terug. Zowel als vloer binnen en buiten, als werkblad in de keuken en zelfs als ondergrond in de badkamer en open douche. “Natuursteen heeft een textuur en eigenheid die niet te imiteren valt. Hier gebruikten we Gris Catalan omdat die een zekere korrel en reliëf heeft. Perfect bruikbaar voor buiten én binnen. Gris Catalan heeft mooie warme grijstinten met natuurlijke witte accenten, wat dan weer perfect past bij de gevelstenen met dunbedmortel.”

Dat is met name zichtbaar in de lange muur die de verschillende volumes verbindt en zorgt voor privacy in de tuin. De speciaal geprofileerde Gris Catalan doet er dienst als deksteen en finishing touch. “De tuinmuur connecteert het perceel met de aanwezige gebouwen”, klinkt het.

Zichtbaar leven

Debruyne nam zowel de architectuur als het interieur voor zijn rekening. Precies zoals hij het graag heeft. “Door mee de techniek, de verlichting en het interieur te bepalen, behoud je als architect het overzicht en een duidelijke totaliteit. Volumes en proporties zijn altijd het vertrekpunt om een rustig, tijdloos beeld te creëren die van buitenaf sereniteit uitstraalt. Tegelijk maakt dat een warme levendigheid binnen mogelijk.”

Een woning is meer dan de som van een aantal kamers, is de basisfilosofie van de architect. “Door een goede oriëntatie en schakering van de buitenruimtes straalt de levendigheid van binnen af op de totale omgeving. De architectuur staat in dienst van de mensen die er wonen en leven. Niet omgekeerd.”


Tekst: febenat – Foto’s: © Valerie Clarysse (Beeldpunt)