Duurzaamheid, stijl en degelijkheid gaan hand in hand

Bakers Architecten twijfelde niet lang

Project fiche

Neolith® is hard op weg een milieuvriendelijk bekledingsmateriaal bij uitstek te worden voor commerciële gevelsystemen in heel Europa. Onlangs werd 1700 m2 ‘Strata Argentum Riverwashed 6 mm’ gespecificeerd voor de buitenkant van de Daalsesingel, een kantoorruimte in Utrecht, Nederland.

Op koers

Gevelontwerp heeft de afgelopen tien jaar wereldwijd een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt. De EU-doelstelling Net Zero 2050 betekent dat duurzaamheid nu net zo belangrijk is als stabiliteit, levensduur en uiterlijk.

Architecten zijn voortdurend op zoek naar bouwproducten en -oplossingen die de negatieve klimatologische effecten van overmatige CO2-productie beperken. Het specificeren van milieuvriendelijke gevelbekleding met een lage impact is één manier waarop dit kan worden bereikt.

DSF_3193_DxO_rev_low

Bakers Architecten voelde zich onmiddellijk aangetrokken tot Neolith® oppervlakken, die in een koolstofneutrale omgeving worden vervaardigd uit 100% natuurlijke mineralen.

“De opdrachtgever, ASR, wilde drie belangrijke verbeteringen aan de constructie: meer natuurlijk daglicht integreren, het uiterlijk verbeteren en de constructie zo duurzaam mogelijk maken.” – Bakers Architecten

Sterke performer

Hoewel de aankoop van duurzame oppervlakken belangrijk was, had Bakers Architecten ook een robuust en duurzaam materiaal nodig om de dagelijkse impact van het stadsleven en de meteorologische omstandigheden te weerstaan en de klant waarde op lange termijn te bieden.

DSF_3188_DxO

“Het materiaal ziet er niet alleen veel beter uit, het beantwoordt ook aan onze duurzaamheidsopdracht en helpt ook fijne stofdeeltjes in de lucht te verminderen”, aldus Bakers Architecten.

De inherente eigenschappen maken het zeer slijtvast en de lage porositeit betekent ook dat het gemakkelijk te onderhouden en te reinigen is; dit vermindert de behoefte aan renovatie op een later tijdstip aanzienlijk.

Gezichtswaarde

Bakers Architecten koos voor Neolith’s Silver Travertine-geïnspireerde Strata Argentum voor toepassing op de gehele gevel, aangetrokken door de rijke adering en subtiele grijstinten van het oppervlaktepatroon.

DSF_3153_DxO_rev_

“Strata Argentum Riverwashed, gecombineerd met de gelijkmatig gedetailleerde kozijnen, geeft het gebouw een onderscheidende en stedelijke uitstraling, als aanvulling op de omgeving.”– Bakers Architecten


Project details

  • Naam: Daalsesingel
  • Ontwerp: Bakers Architecten B.V.
  • Plaatsing: ARTE
  • Beelden: Frank Stahl