Donau Arena Boedapest: tegelen als topsport

Deze plek is zoveel méér dan een zwembad. Het is een meesterwerk.

Project fiche

In juli van dit jaar vonden de wereldkampioenschappen zwemsport plaats in de voor die gelegenheid in ijltempo klaargestoomde Donau Arena van Budapest. Agrob-Buchtal leverde de tegels voor baden, boorden en kleedkamers.

Wie het gebouw langs de buitenkant ziet, krijgt een subtiele toespeling op wat zich binnen afspeelt. Zodanig subtiel dat we het best meteen verraden: het water binnenin het zwembad wordt verzinnebeeld in de golfachtige structuur van de gevel die uitgeeft op de Donau. Maar focussen we ons op de binnenzijde; daar gebeurt het tenslotte. Daar moeten de prestaties geleverd worden. Een zwemmer heeft haast geen andere uitrusting dan zijn bassin en dit moet dan ook 100% perfect in orde zijn.

Tegelen voor topsport

De voorschriften van de internationale zwemfederatie FINA voor zwembaden zijn immers zeer streng. Wordt er niet aan voldaan, dan kunnen eventuele records niet worden gehomologeerd. Zo koos men voor de randen van alle zwembaden voor het moderne System Finland van Agrob Buchtal, omdat het afhellende, op een strand gelijkende rand de terugslag van het water verhindert. Zoniet zouden de zwemmers in de buitenste banen benadeeld zijn. Samen met de constante diepte van drie meter (eerder dan de gebruikelijke 2.20) worden zo ideale condities geschapen voor de atleten.

Pure concentratie

Agrob Buchtal is trots op de kleurenrijkdom van zijn ChromaPlural-serie: de vijftig in elkaar overvloeiende tinten geven architecten vele kansen. De tegels in de zwembaden zelf zijn opzettelijk pretentieloos in koel en klassiek witblauw, om de topsporters niet af te leiden. Ze zijn als de umpire in het tennis en zijn silence please

agrob buchtal donau arena tegels

Hetzelfde geldt voor de gangen van het zwembad. Het wit van de “Quantum” serie is fris en neutraal, maar geeft warmte en voorkomt vervelende reflecties dankzij zijn velvety afwerking.

Hydrophilic Tiles

Rondom de zwembaden liggen antislip-tegels met roosterprofiel. De uitbaters van de Donau Arena benadrukken overigens dat het roosterprofiel niet alleen slipveilig is, maar ook zeer vlot te reinigen. De twee gaan niet altijd zo goed samen… De reden daarvoor is de Agrob Buchtal’s Hydophilic Tile technologie.

Deze vertraagt de groei van schimmels, bacteriën en andere micro-organismen en vereenvoudigt het schoonmaken van het tegeloppervlak, doordat het de schadelijke stoffen in de lucht afbreekt.

Dit door een ingenieus proces met een eenvoudige motor: licht. Tijdens het productieproces brandt Agrob Buchtal bij hoge temperatuur titaanoxyde permanent de tegel in. Wanneer de tegel eenmaal is geplaatst en telkens hij in aanraking komt met licht, ontstaat een reactie van zuurstof en vocht uit de lucht, beter bekend als foto-katalyse. De zuurstof doodt micro-organismen als bacteriën, schimmels en kiemen aan het oppervlak van de tegel. En door het vocht in de lucht (of door water zelf) ontstaat een waterfilm die ervoor zorgt dat minieme vuildeeltjes loskomen van het oppervlak van de tegel. Zelfs moeilijk te verwijderen resten zoals vetten komen hierdoor los. En dat bespaart tijd én geld en spaart het milieu.

agrob buchtal donau arena tegels

Ook onaangename geurtjes en toxische stoffen als formaldehyde verdwijnen. Resultaat is een fris aanvoelende, schone ruimte. Waar, of, je zoals hier, al eens een recordtijd kan zwemmen.

Een plotse spurt

Eigenlijk was voorzien dat Budapest pas in 2021 gastheer zou zijn voor de wereldkampioenschappen zwemmen. Maar de oorspronkelijk aangewezen organisator voor 2017, het Mexicaanse Guadelajara, trok er in de lente van 2015 plots de stekker uit. Even paniek in de gelederen bij de internationale zwemfederatie FINA. Waarop ze Budapest polsten: konden zij het niet overnemen? Hoewel zelfs de grondwerken nog niet waren gestart, maakten de Hongaren de borst nat en doken erin. De race tegen de klok werd gewonnen; alles werd netjes op tijd opgeleverd.

Dit artikel verscheen in Polycaro 60

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

En dit tot grote grote vreugde van de afgevaardigde bestuurder van FINA, Cornel Marculescu, toen hij in de lente van 2017 de faciliteiten kwam inspecteren: “Iets dergelijks heb ik nog nooit meegemaakt, om een dergelijk bouwwerk op te leveren binnen zulke korte termijn. Om de waarheid te vertellen: als ik hier ben, voel ik me niet in een zwembad. Deze plek is zoveel méér dan een zwembad. Het is een meesterwerk, dé perfecte setting voor de Wereldkampioenschappen zwemsport.”

Na het WK werd één sectie opengesteld voor het publiek, terwijl het andere deel verder professioneel gebruikt werd voor competitiesport en het ontwikkelen van jong talent.


De Donau Arena in cijfers

  • 6000+ toeschouwers: de Donau Arena, ontworpen door het Budapestste architectenbureau Napur Architect, biedt ruimte aan 6,000 toeschouwers. Tenminste op een doordeweekse dag. Als de arena in “Championship Mode” gaat, zoals het dat deed tijdens de wereldkampioenschappen, dan komen daar nog eens 6 à 7000 plaatsen bij.
  • 4 binnen- en 2 buitenbaden: in de binnenzijde van het gebouw vind je een competitiebad (50 x 25 x 3), een opwarmingsbad (50 x 25 x 2.20) een duikbad (25 x 22 x 5 m) en een beginnersbad (12.5 x 8 x 0.8). In de buitenzone heb je nog eens een overdekt bad (50 x 25 x 2.25) en eentje voor short course wedstrijden en training (25 x 21 x 2.20)
  • 8.000 m² tegels buiten de baden zelf: daarbij leverde Agrob Buchtal ook nog eens zo’n 2,000 m² van de serie series ChromaPlural voor de muren van de kleedkamers en de gangen en zo’n 6000m² van de serie Quantum met antislip-profiel voor de boorden van de baden.

Bedrijfsfiche: Agrob Buchtal

Schwimmbadkeramik von Profis für Profis”

Agrob Buchtal ontstond in 1992 door de merger tussen Deutsche Steinzeug Cremer & Breuer AG en AGROB Wessel Servais AG; maar de geschiedenis ervan gaat veel verder terug, zelfs tot in de 18e eeuw. Het productassortiment, dat bekroond is met meer dan twintig gerenommeerde designprijzen, stelt voor ieder nieuw ontwikkeld product hoge normen in kwaliteit. Met name in zwembaden staat de firma sinds tientallen jaren sterk; zowel in de functionele en technische vereisten als qua inspirerende looks. In Boedapest werd alles strak gehouden, maar dat hoeft niet. Agrob-Buchtal bekijkt het geval per geval en heeft ook oplossingen voor zwembaden voor therapie of ontspanning; in hotels of privé…


Foto’s: Agrob-Buchtal