Dekton® van Cosentino siert zuidgevel ’t Hooghe Huys

Belgische primeur & grandeur

Project fiche

Wie vandaag De Singel (R10) richting Antwerpen Zuid neemt, kan er niet naast kijken. De grondig gerenoveerde zuidgevel maakt van residentie ’t Hooghe Huys opnieuw een eyecatcher dankzij 1.000 m² Dekton® Danae gevelpanelen van Cosentino, toonaangevend producent van unieke en innovatieve oppervlakken. In opdracht van VME Brederodestraat 184 kwam het project in handen van het Antwerpse bureau Stramien architecten, dat gedurende het hele project werd bijgestaan door ingenieursbureau Gevelinzicht. “Het is een absolute primeur voor ons land dat dit materiaal in een project van deze omvang werd gebruikt”, klinkt het.

De zuidelijke geschiedenis

’t Hooghe Huys kende een lange historiek van problemen aan haar zuidkant op vlak van waterdichting en isolatie. “De oude gevel uit de jaren ’70 had het uiterlijk van natuursteen, maar het was een betongevelpaneel dat aangestort en verlijmd was tegen de ruwbouw”, zegt Tine Durnez, ingenieurarchitect bij Stramien. Het duurde niet lang voordat de eerste problemen opdoken en het ging ieder jaar van kwaad naar erger. Stramien kreeg daarom de vraag om het gebouw volledig te ontmantelen tot ruwbouw en een nieuw gevelpakket met goede waterdichting en voldoende isolatie te plaatsen.

cosentino gevelbekleding

Zoektocht naar hoogwaardig materiaal

De oude gevel uit de jaren '70 had het uiterlijk van natuursteen, maar het was een betongevelpaneel dat aangestort en verlijmd was tegen de ruwbouw

Het werd een zoektocht naar een hoogwaardig materiaal met een steenachtige look, maar tevens met de juiste technische kwaliteiten die nodig zijn voor vochtvastheid, geventileerde gevelbouw, open voegen en de hoogte van het gebouw. Na grondig onderzoek bleek Dekton® van Cosentino het ideale materiaal voor dit project, vertelt Joni Staljanssens van Gevelinzicht. “Voor België is het een absolute primeur dat dit materiaal voor deze toepassing in een project van zo’n grote omvang werd gebruikt.”

De flexibiliteit van Dekton® gevelpanelen schuilt in het plaatsingsgemak. Er kon niet aan de ruwbouw verankerd worden, maar het relatief lichte Dekton® laat toe om met een volledig nieuwe aluminium onderstructuur op maat te werken. “Zo konden we een zeer efficiënte opbouw realiseren met 18 centimeter isolatie en een bijkomend regenscherm dat amper geperforeerd werd.”

cosentino gevelbekleding

1.000 m²

Ieder Dekton® paneel behield haar eigen natuurlijke print en de kleur ‘Danae’ leunt heel dicht aan tegen de natuurlijke kleur van steen

Het resultaat is met haar 1.000 m² Dekton® Danae niet alleen technisch, maar ook esthetisch hoogstaand. Ieder Dekton® paneel behield haar eigen natuurlijke print en de kleur ‘Danae’ leunt heel dicht aan tegen de natuurlijke kleur van steen. De architecten kozen er ook voor om verschillende paneelafmetingen te hanteren met als uitkomst een tot de verbeelding sprekende gevel met open voegen. “De gevel past perfect in de omgeving en heeft een zekere grandeur, zonder schreeuwerig te zijn”, vertelt Joni Staljanssens.

“De open voegen zijn een grote meerwaarde, maar geen evidentie voor een VME. Gesloten voegen zijn in principe erg handig om fouten en problemen in een gevel te detecteren, maar dat weegt niet op tegen de meerwaarde van de open voegen met een geventileerde gevel die voor een drukegalisatie zorgt die het Dekton® gevelpaneel toelaat. De afmeting van de open voegen is zo voorzien dat de panelen probleemloos verwijderd en vervangen kunnen worden bij beschadigingen of eventuele problemen. Niet alleen de uitvoerders, ook de gebruikers zijn erg tevreden over de nieuwe gevel.”


Over Dekton

Dekton® van Cosentino is een innovatief en ultracompact materiaal voor de architectuur- en designsector. Het bestaat uit een geavanceerde mix van grondstoffen die ook gebruikt worden om glas, porselein van de nieuwste generatie en kwartsoppervlakken te produceren. Dekton® wordt vervaardigd met behulp van de exclusieve Sinterized Particle Technology (TSP), een innovatief ultracompactieproces.

meer info via www.dekton.com


Auteur + Foto’s: Oriana Gomez-Zerpa