Nieuw Covid ziekenhuis kiest voor Neolith Sintered Stone

Duurzame architectuur met een harmonieuze uitstraling

Project fiche

De crisis heeft als gevolg van de uitbraak van de COVID-19-pandemie  de capaciteit van de gezondheidsinfrastructuur over de hele wereld op de proef gesteld, met nieuwe gezondheidsfaciliteiten die zijn opgezet om in te spelen op de nieuwe en toekomstige behoeften.

Dit is het geval met het ziekenhuis Sant Joan Despí Moisès Broggi in Barcelona (Spanje). Het nieuwe multispecialiteitengebouw dat aan de achterzijde van het reeds bestaande gebouw is opgetrokken, is uitsluitend bestemd voor patiënten van COVID-19.

Het project, bekend onder de naam Moisès Broggi Multi-Specialty Hospital , is ontworpen door Lluis Moran van moranARQ. Hij is een architect die gespecialiseerd is in openbare werken en, meer specifiek, gezondheidszorgarchitectuur met een breed scala aan openbare gezondheidscentra, dokterspraktijken en ziekenhuisprojecten in zijn portefeuille.

Het Moisès Broggi ziekenhuis in Sant Joan Despí is een project met een oppervlakte van meer dan 4.500 vierkante meter en was een echte uitdaging omdat het in een recordtijd van 21 weken werd gebouwd.

Het idee achter de bouw was een minimaal gebruik van materialen, die allemaal zeer resistent en duurzaam zouden zijn.

“We besloten te kiezen voor Neolith Sintered Stone, waarbij we de naden tot een minimum beperkten met platen van zeer groot formaat en het formaat optimaliseerden voor betere materiaalprestaties in het hele ziekenhuis.” – Lluis Moran van moranARQ.

Onberispelijke hygiëne

Dankzij zijn uitstekende eigenschappen was Neolith® het perfecte materiaal om te voldoen aan de behoeften en verwachtingen van dit innovatieve gezondheidszorgproject, dat de hoogste kwaliteits- en hygiëneniveaus in de gebruikte materialen vereiste.

De weerstand en bijna-nul poreusheid van Neolith®, betekent dat het in perfecte omstandigheden schoon en hygiënisch blijft. Het grote formaat vermindert ook het aantal naden en helpt zo het verschijnen van schadelijke bacteriën en de verspreiding van onzuiverheden te voorkomen. Dit is een essentieel aspect, vooral in Intensive Care Units (ICU’s) met meer dan honderd bedden, waar de hygiëne absoluut moet zijn om een kiemvrije omgeving te garanderen.

Een harmonieuze uitstraling

Neolith® werd uitgebreid gebruikt voor het interieur en de buitenkant van het Moisès Broggi ziekenhuis. Aan de binnenzijde bekleedt het model Just White de wanden van de verschillende kamers en ICU’s. Het matte wit brengt het gevoel van zuiverheid en reinheid over dat nodig is in een medische omgeving, met een gladde afwerking die gemakkelijk kan worden gereinigd.

“We kozen voor dit materiaal in gebroken wit voor de benedenverdiepingen en de IC’s omwille van zijn eigenschappen, vooral in de UCI waar er veel verkeer is en een zeer hoog hygiëneniveau vereist is.” – Lluis Moran van moranARQ.

De gevel van het gebouw vereiste ook bestendig materiaal met minimaal onderhoud zoals Neolith®. Daarom werd gekozen voor het model Aspen Grey, vanwege de grijstint en matte afwerking met een textuur die lijkt op die van echte steen.

Vriendelijke, duurzame architectuur

De gevel van het gebouw werd gepland met een modulair schroef-montagesysteem om een gebouw van vier verdiepingen te creëren met een volledig open derde verdieping. Het is een multifunctionele ruimte die in de loop der tijd kan worden aangepast aan de toekomstige behoeften op een bepaald moment.

Bij het overwegen van verschillende alternatieven om de materialen tot een minimum te beperken, ontstond het idee om een plint te ontwerpen die zowel een bouwkundig als esthetisch doel zou dienen. Vanuit het oogpunt van de constructie waren er materialen nodig die bestand waren tegen guur weer en die bovendien continue isolatie zouden bieden.

“Neolith is een eeuwige steen met een reeks kenmerken die volgens ons ideaal zijn voor de constructie van dit gebouw.” – Lluis Moran van moranARQ.

Neolith® is bestand tegen temperatuurschommelingen en blijft intact met het verstrijken van de tijd omdat het wordt geproduceerd met 100% natuurlijke grondstoffen en bovendien UV-stralingsbestendig is. Bovendien blokkeert het directe zonnestraling, wat een aanzienlijke energiebesparing oplevert.

Vanuit esthetisch oogpunt moest het onderste deel van de gevel ook een aantrekkelijk oppervlak hebben, aangezien dat het eerste is wat mensen zien. We besloten ook om ditzelfde materiaal binnen in het ziekenhuis te gebruiken om de materialiteit van het gebouw volledig af te maken.

Het is een ontwerp gericht op het welzijn van de patiënt dat aansluit bij het medisch personeel en de omgeving, waarbij het gebruik van efficiënte, veilige en bestendige materialen de sleutel is geweest tot het garanderen van de naleving van de bouw- en gezondheidsdoelstellingen die aanvankelijk waren vastgesteld.


Architect: Lluis Moran van moranARQ.
Aannemer: Ute Construcciones Rubau, Sa-dominion Industry & Infrastructures, SL.
Fotografie: Adrià Goula / Dámaso Pérez, Fototec.
Bron: Neolith