City House Brussel: Renovatie is showcase voor Neolith

Lichte, neutrale bekleding als basis, kleur door decoratie en meubels

Project fiche

Neolith keuken-werkbladen, die kent intussen iedereen. De wereld duidelijk maken dat de gesinterde steenplaten veel méér kunnen (wanden! vloeren! meubels!) is de job van Miguel-Angel Perez Lavandera, de sales representative voor de Benelux. Daarom liet hij zijn huis volledig in Neolith renoveren door Michel Penneman, interieurontwerper met renommée én Neolith-habitué.

Small is challenging

Het verhaal begint wanneer Miguel-Angel Perez Lavandera zich wilde vestigen in de levendige wijk rondom het Flagey-plein in Elsene. Hij kocht er een woning met een relatief beperkte oppervlakte: 180m2, kelder inbegrepen.

Maar niet zozeer de oppervlakte was een probleem, wel de indeling ervan, zegt Michel Pennenman:

“Het was hier zodanig kaduuk en krap, echt een donker huis met lage plafonds. De uitdaging was om ruimte te creëren en daglicht binnen te brengen.” Een type opdracht die hem wel ligt: “Ik werk eigenlijk het liefst op kleinere oppervlakten. Daarin zit de ware uitdaging: telkens weer een creatieve oplossing vinden, in elk afzonderlijk geval het evenwicht vinden tussen ruimte, esthetiek en budget. Die complexiteit, daar hou ik van.” Michel Penneman ging dus aan de slag. “Eerst hebben we het huis ontkleed om de structuur ervan goed te doorgronden; vervolgens hebben we een gedetailleerd schema opgesteld van de functies van elke kamer. Op het gelijkvloers was mijn idee om de tussenmuren uit te breken en er een soort loft van te maken. Volledig open dus, met de keuken in complete communicatie met de eet- en zitkamer. En licht van alle kanten.”

Ik werk het liefst in kleine ruimtes: daar zit de ware uitdaging. Bij aankoop was het claustrofobisch, nu lijkt het haast groot.

De uitdaging: 100% Neolith

Vervolgens kon begonnen worden met aankleding. Miguel-Angel Perez Lavandera koos er dus voor om alles in Neolith te doen. Niet evident, toch, al ben je dan sales rep voor de Benelux? Hij lacht:

“Natuurlijk niet, en ik was ook niet verplicht om het te doen of zo. Maar ik ben dol op het product. Ik werk er elke dag mee en ik ken de karakteristieken. Dus ik dacht dat dit een mooie uitdaging zou zijn. Kijken wat de mogelijkheden zijn van het product en eventueel ook de limieten. Kan je een 100% Neolith huis maken, zoals je er één kan maken in marmer of hout? Zo kan ik ook aan architecten en plaatsers tonen dat Neolith een veelzijdig materiaal is, dat met succes kan worden toegepaste in een traditionele woning.”

Cleane kleuren als basis

Op de volledige benedenverdieping koos Penneman voor een lichte marmerimitatie.

“In die delen van het huis waar je woont en relaxt,” zo legt hij uit, “werk ik in eerste instantie met cleane, neutrale kleuren. Daarna breng ik kleur via decoratie, kunstwerken en meubels; dingen die makkelijk kunnen vervangen worden als smaken evolueren.” Penneman apprecieert de grote dimensie van de Neolithplaten en hun gering gewicht. “De platen kunnen enorm zijn, maar toch altijd vlot gedragen worden door twee personen. En zo kan je ook echt grote mono-blokken maken. Je denkt dat je een grote betonnen vloer hebt, terwijl het eigenlijk zes platen naast elkaar zijn. Dat geeft een heel bijzonder resultaat.”

“Neolith produceert alleen grote formaten,” zo verduidelijkt Miguel-Angel Perez Lavandera. In dit geval werd alles hier ter plekke versneden, maar dat kan evengoed in onze fabriek of in een steenverwerkend bedrijf.

Contrastwerking

In leefruimten kiest Michel Penneman duidelijk voor neutrale kleuren. Maar daarbuiten is veel mogelijk: “In kamers waar mensen overdag niet zo veel tijd doorbrengen, is er niet zo’n sterke nood aan heldere, neutrale tonen. Dat geeft me de gelegenheid om in de rest van het huis een andere sfeer te creëren. De grootste badkamer is nog in het wit van Arctic White en Blanco Carrera. Maar de relatief kleine tweede badkamer op de derde verdieping vormt een sterk contrast met de rest van het huis. “Hier heb ik gewerkt met black & white: Arctic White en Nero Marquina, een zeer dramatisch zwart met zijn karakteristieke witte nerven.” De eigenaar apprecieert vooral ook het ontbreken van voegen: ”De inloopdouche in imitatiemarmer is in één plaat — voor een badkamer is dat natuurlijk schitterend.”

Penneman koos opnieuw voor zwarte toetsen in de slaapkamer: “Hier heb ik een volledig zwart hoofdbord ontworpen met een Neolith oppervlak genaamd Krater Riverwashed, met iriserend effect, om visuele diepte te brengen in het vertrek. De erg lage zolder, ingericht als gastenkamer, is dan weer helemaal wit: “Hier moest opnieuw ruimte gecreëerd worden,” aldus Penneman.

Eiken trap

Op één punt wilde Penneman graag afwijken van het 100% Neolith principe: doorheen het huis loop een lichte trap uit eik. “Neolith maakt ook wel imitatie-eik”, aldus de Brusselse interieurontwerper uit, “maar ik dacht dat echte eik toch een andere sfeer zou brengen, samen met de warme lichten.” Miguel-Angel Perez Lavandera was graag bereid tot deze toegeving: “De idee was ook om een mengeling te maken, met de decoratie, het felle tapijt (niet in de foto’s, nvdr) en dus de eiken trap. Om te tonen dat dit alles heel goed samengaat met Neolith.”


Michel Penneman, Neolith-Habitué

In de keuken.

“Ik gebruik al lang Neolith, want het is heel erg licht, zodanig dat je er deuren mee kan bekleden. En niet alleen dun, maar vooral onverwoestbaar. Echte natuursteen is fragiel, moeilijk te onderhouden en vraagt om een speciale beschermende laag.” Natuurlijk gebruikt hij hem in de keuken. “Neolith is niet-poreus en dus compleet hygiënisch. Zelfs als je er om één of andere rare reden met een mes in zou snijden, krijg je het nog niet beschadigd. Wat je niet kan zeggen van hout, inox of andere materialen. Er zijn ook al grote chefs die Neolith gebruiken in hun keuken, zoals Albert Adria in zijn Barcelonese sterrenrestaurant Enigma.”

Voor renovaties.

Maar Michel Penneman heeft niet gewacht op City House om breder te gaan. “Neolith is ideaal voor renovaties, zoals hier, of zoals in een ander project dat ik lopen heb, de renovatie van Novotel Grote Markt in Brussel. Eerder dan alles eruit te breken en een nieuwe chape te leggen, bedekken we de oude vloer gewoon met 6mm Neolith. Kan perfect, zolang het maar goed gelijmd is door ervaren installateurs.”

Neolith blijft.

“Andere materialen zijn na een paar jaar verkleurd. Gesinterde steen, daarentegen, is geweldig makkelijk te onderhouden. Zelfs een heel eind in de toekomst zal dit City House er nog hetzelfde uitzien als nu. De kleuren van Neolith zijn overigens echt verbazingwekkend, je merkt totaal geen verschil met echt marmer.


Neolith, technisch

  • Sintering Technology. Neolith, op de markt sinds 2011, wordt geproduceerd in Castellón, Spanje, door TheSize (est. 2009) Neolith is 100 percent natuurlijk en bestaat uit ruw materiaal (klei, veldspaat, silica en natuurlijke minerale oxiden) en is recycleerbaar. Het wordt gecreëerd door de gepatenteerde Sintering Technology, die de materialen samenvoegt onder extreem hoge druk (400 bar) en even extreme temperaturen (meer dan 1200°C) Het geeft Neolith ongeëvenaarde mechanische eigenschappen.
  • Neolith Digital Design. Vervolgens ontvangt de plaat via de NDD-technologie (Neolith Digital Design) een opdruk met rijke details. Deze techniek is revolutionair en verhoogt de designmogelijkheden. Door deze rijke details zijn de platen verrassend realistisch. Ook goed om te weten is dat Neolith gebruik maakt van de Full Body-technologie. Deze techniek zorgt ervoor dat de plaat door-en-door dezelfde kleur heeft.
  • Vier diktes. Zeer interessant voor renovaties, wegens de diverse diktes: 3mm voor meubilair, 6mm voor vloeren en muren, 12&20mm voor werkbladen.

Uit de keuken

Uit de keuken komen en de rest van het huis inpalmen: dat is de opdracht van Neolith in de komende jaren, en City House in Elsene bewijst dat het perfect kan. Quod Erat Demonstrandum. Vooral ook dankzij Michel Penneman, die er met plezier op terugkijkt: “On s’est bien amusé. Het is een klein project, dat me aangenaam verrast heeft. Bij aankoop was dit huis echt claustrofobisch. En nu krijg je de indruk dat het bijna groot is.”


Foto’s: Neolith