Chinese graniet fleurt binnenplein Oostends ziekenhuis op

Van China over Nevele naar Lauwe tot in Oostende

Project fiche

Een opmerkelijke prestatie in de projectmarkt: een natuursteen die een betontegel klopt qua prijs. “Dan is de keuze snel gemaakt, natuurlijk.” Met zijn uitstekende prijs-kwaliteit verhouding is hij de laatste jaren een echte hit op de projectmarkt.

Fusie en centralisatie

AZ Damiaan in Oostende is een project van lange adem: de eerste steen werd gelegd in 2008 en de voltooiing is voorzien voor 2016. Het ziekenhuis ontstond in 1999 uit een fusie tussen Heilig-Hart en Sint-Jozef. “Vroeger werkten we op twee campussen,” zo licht Sigrid Defurne van AZ Damiaan toe, “maar al in 1999 al besliste het bestuur om alles op één site te centraliseren. De gebouwen van campus Heilig Hart maakten in 2008 plaats voor een nieuwbouwziekenhuis. In 2012 werd fase één van het nieuwe ziekenhuis in gebruik genomen. AZ Damiaan deed hiermee niet enkel de werkingskosten dalen, maar investeerde ook in zijn kernactiviteit: goede zorg verlenen. Het gaat niet enkel om een nieuw jasje: ook de inhoud kreeg nieuwe mogelijkheden!”

Licht, comfort en toptechnologie

De nieuwbouw is een realisatie van Boeckx architecten, die de daartoe uitgeschreven wedstrijd wonnen. De artsen zijn zeer te spreken over het architecturale ontwerp dat een verhoogde dienstverlening verzekert. De recentste apparatuur en technologieën ondersteunen de meest moderne medische handelingen en verhogen de veiligheid van de patiënt. En diens welzijn wordt ook bevorderd door lichtrijke en comfortabele kamers met moderne sanitaire cellen, draadloos internet en individuele flatscreen televisies. De meeste kamers zitten aan de zonnekant en kijken uit op de omgeving van het Leopoldpark. De open ontvangsthal met daklicht en panoramische liften loopt over in een onthaalruimte en een groot binnenplein.

Galaxy grey graniet

Dit binnenplein wordt gedomineerd door grijze gevlamde Galaxy Grey 60/60/5 graniettegels, geleverd door het Harelbeekse Beltrami. De groothandelaar raakte bij het project betrokken door een vraag om informatie, eerst van de architect, later van de aannemer. “Oorspronkelijk was een grijze betontegel van zes centimeter dik gevraagd en beschreven,” zo legt senior sales manager projects Pascal Rommel uit. “Er werd ons gevraagd naar een mogelijk alternatief daarvoor, dat equivalent zou moeten zijn zowel qua kleur als qua prijs. En wat bleek uiteindelijk? Dat de Galaxy Grey graniet die we voorstelden zelfs nog goedkoper was dan -met alle respect- een gewone betontegel. De keuze was dus vlug gemaakt, ook op esthetisch vlak.”

De graniet, afkomstig uit de provincie Fujian, is heel hard materiaal met neutrale kleur die zowat overal kan worden toegepast. Met zijn uitstekende prijs-kwaliteit verhouding is hij de laatste jaren een echt hit op de projectmarkt.

Zeer grondig getest

Al moest aanvankelijk hier en daar nog wat wantrouwen worden weggenomen. “We leverden dezelfde steen eerder ook al bijvoorbeeld voor de MG-toren in Gent. Toen werden bijkomende proeven gevraagd door de architect, wat te maken had met een vroegere negatieve ervaring met een bleke graniet die roest verkleurde. De uitgebreide testen hebben aangetoond dat er met onze geselecteerde Galaxy Grey geen enkel probleem was. We hebben intussen voor dezelfde architect en bouwheer met identiek materiaal de AA Tower in Zwijnaarde uitgevoerd. En nu zijn we -opnieuw voor dezelfde architect en bouwheer- met dit materiaal bezig met het project Dulle Griet Gardens op de Gentse Vrijdagmarkt. Bovendien is het zo dat wij alle natuurstenen in ons gamma -dus ook de Aziatische- laten testen volgens de laatste Europese normen, onder meer door het WTCB, om het gebruik ervan in onze regio’s te controleren. Pas nadat we de testen geanalyseerd hebben, beslissen we of een materiaal voor deze of gene toepassing geschikt is en wordt het gelanceerd op de markt.”

Schoenmaker, blijf bij je leest

Voor het overige gelooft Beltrami in het principe: schoenmaker blijf bij je leest. Pascal Rommel legt uit. “Dit betekent dat men ons alles mag vragen over de natuursteen zelf en het al dan niet geschikt zijn van een bepaalde steen, dikte, afwerking,…, voor deze of die toepassing. Maar de specifieke eigenschappen inzake plaatsing, dat laten we over aan de specialisten: de vloerders en de firma’s die plaatsingsproducten produceren en/of verdelen. Neem nu gevelbekleding: wij kunnen adviseren of een steen al dan niet geschikt is voor gevelbekleding en, afhankelijk van het materiaal en het formaat, welke dikte de panelen moeten hebben. Maar voor de plaatsing en verankering ervan verwijzen we steeds door naar onze klanten, zijnde plaatsers in gevelbekleding die daar met hun jarenlange praktijkervaring in gespecialiseerd zijn.”

Tegels Provijn

De specialist in dit geval was Tegels Provijn uit Nevele. “Wij zijn een familiaal tegelbedrijf sinds 1968, gespecialiseerd in verwerking van alle types tegels”, zo licht zaakvoerder Hans Provijn toe. “We werken zowel voor particulieren als voor grote werven zoals AZ Damiaan. Sinds enkele jaren hebben we een 20-tal plaatsers in dienst.” Het bedrijf had zijn eerste vestiging in Vinkt, maar door voortdurende groei zag het zich al een aantal keren gedwongen van te verkassen: eerst werd een showroom gebouwd in Beernem (1999) terwijl het magazijn in Vinkt bleef, maar meer recent (2011) verhuisde het bedrijf integraal naar Nevele, meer bepaald naar het industrieterrein Ter Mote in Nevele. In dit CO² neutrale industrieterrein liet Tegels Provijn een nieuwe toonzaal optrekken.

Volledig op tegeldragers

Voor de werf in Oostende werd Tegels Provijn gecontacteerd door Algemene Aannemingen Van Laere om een offerte in te dienen. “Ik hoef natuurlijk aan niemand te vertellen dat voor de uitvoering van deze werf, zoals altijd bij projecten van deze omvang, de uitvoeringsprijs veruit het meest doorslaggevende element was!” De betegelingswerken werden uitgevoerd in 2009. “We hebben er met zes man op gewerkt. Dat heeft toch een paar maanden in beslag genomen. Al die tegels voor het binnenplein moesten overigens door Van Laere worden aangereikt met een grote torenkraan. Het hijsen van die meer dan 1.000 kilogram wegende paletten over de nieuwbouw mag wel de grootste uitdaging worden genoemd van dit project.”

Het binnenplein rust overigens volledig op tegeldragers, die werden geleverd door Solidor uit Lauwe. “Een heel robuuste tegeldrager, en aangenaam van prijs, die wij vrij regelmatig gebruiken”, aldus nog Hans Provijn.

Vertrouwen is de sleutel

Voor Beltrami bracht de Oostendse werf geen speciale kopzorgen. “Het materiaal werd voldoende op tijd door ons besteld, waardoor we op het afgesproken tijdstip konden leveren”, zegt Pascal Rommel. “Ook het materiaal zelf was bij controle perfect in orde.” De grote hoeveelheid –zo’n 1.600m2- kon door de groeve vlot worden geleverd. “Op zich speelt volume voor ons geen rol. Of het nu om een kleiner project gaat of een project van enkele duizenden vierkante meters: onze strategie is steeds om een lange-termijnrelatie op te bouwen met leveranciers/groeves. Automatisch groeit dan een vertrouwensband met deze mensen en weten we perfect wat we aan elkaar hebben. Het resultaat is dan ook dat we eender welke hoeveelheid met een gerust hart kunnen toevertrouwen aan deze partners. Met onze Chinese partner werken wij bijvoorbeeld al meer dan 15 jaar samen”.

Finish in zicht

Intussen zijn we alweer een aantal jaren verder en langzaamaan nadert het project de voltooiing. Sigrid Defurne: “Vandaag is AZ Damiaan bezig met de renovatie van een gebouwenblok aan de Konterdamkaai en het bouwen van een laatste stuk nieuwbouw. Deze tweede fase zal eind 2016 aan het nieuwe ziekenhuis worden geschakeld.”
En dan zal het aanvankelijke doel zijn bereikt: één van de allerbeste ziekenhuizen van het land worden, én de referentie voor gezondheidszorg in de kustregio. Met toch een handje hulp van natuursteen.