Zwembad Oudenaarde in sneltempo klaar dankzij waterexpert Ceresit

5 maanden voor op schema dankzij een geoliede machine

Project fiche

Bij de bouw van zwembaden gelden strenge technische normen. Toch ging het nieuwe gemeentelijke zwembad van Oudenaarde 5 maanden vroeger dan gepland open. Zoiets is alleen mogelijk met een team van goed op elkaar ingespeelde specialisten. Daarbij onder meer Ceresit, fabrikant van tegellijm voor zwembaden en Tegelbedrijf Daelemans uit Kontich. Een relaas van dit uitdagende project.

Vervroegde opening, hoe kan dit?

In het nieuwe gemeentelijke zwembad van Oudenaarde vinden we 3.500m² wandtegels en 2.000m² vloertegels, verspreid over groot bad van 20,5 bij 25 meter met acht banen, een recreatie-bad met onder meer een waterkreek, bubbelbad, bruisbult, nek- en massagedouches, peuterzone met speeltuigen en een wellness-gedeelte met Finse sauna, bio-sauna en hamman. De opening was oorspronkelijk voorzien oktober van dit jaar, maar na overleg met de diverse partijen werd 1 juli als haalbaar gezien. “Dat maakt een groot verschil, want door het zwembad te openen op 1 juli kunnen we het in 2017 ook al de hele zomer ter beschikking stellen van het publiek”, becommentarieerde sportschepen Peter Simoens toen. Uiteindelijk was de opening zelfs op 28 april. Hoe kan dit?

Zero foutenmarge

We vroegen het aan Philip Daelemans van Tegelbedrijf Daelemans uit Kontich dat de tegelwerken voor dit nieuwbouwproject uitvoerde. Welgeteld 26 jaar geleden kwam hij in de zaak van zijn ouders, die al bestaat sinds begin jaren zeventig en toen ook al gespecialiseerd was in het betegelen van zwembaden.

“Eerlijk gezegd kan ik me enkel zwembaden herinneren”, lacht hij. “Sinds meer dan 10 jaar werken we daarvoor samen met twee vaste partners: Ceresit en Agrob Buchtal. Ik ben weliswaar niet getrouwd met een fabrikant, wel met het resultaat. En deze twee kunnen mij een perfect eindresultaat garanderen.”

ceresit tegellijm voor zwembad

Uiteraard is dat altijd belangrijk, maar in een zwembad des te meer.

In zwembadbouw heb je geen grijze zone. Het is goed of het is niet goed. Op technisch vlak is het inbouwen van foutenmarge volledig uit den boze!Philip Daelemans, Tegelbedrijf Daelemans

De kuiptegels moeten een superieure hechting krijgen, je kan ze niet vergelijken met een wandtegel zoals in een toilet of douche. Ook de waterdruk heeft zijn invloed. En een sportbad van 25 meter, dat moet tussen 25,00m en 25,03m zijn. Dat zijn toleranties die worden gemeten op de waterlijn. En dat moet telkens kloppen, anders krijg je geen Fina-goedkeuring (FINA is de internationale zwembond Fédération Internationale de Natation, nvdr).”

Specialistenwerk door oudstrijders

Dit artikel verscheen in Polycaro 58

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

Deze specifieke en strenge vereisten maken zwembaden specialistenwerk. “De tegels kunnen anders zijn”, legt Daelemans uit, “maar de basisprincipes zijn telkens dezelfde. De doorvoer in kuipen, de niveaus van het beton, de hellingsgraden, de positie van de afvoerputten en ga zo maar door: het moet allemaal kloppen en vooraf heel goed worden doorgesproken. Want water liegt niet.”

Het zwembad van Oudenaarde werd dan ook gebouwd door een team van oudstrijders. Te beginnen met de bouwheer-exploitant: niet de stad Oudenaarde zelf maar NV Sportoase, een grote speler in de sector, als concessiehouder van zwembaden in Leuven, Brasschaat, Tongeren, Beringen, Brain-le-Comte, Antwerpen en Knokke-Heist. De firma deed daarbij een beroep op aannemer Groep Van Roey. “Sportoase en Van Roey weten heel goed hoe ze een zwembad moeten bouwen”, zegt Philip Daelemans.

“En wanneer alle partners en toeleveranciers goed op elkaar zijn ingespeeld, zoals in Oudenaarde het geval was, kan je een probleem aanpakken voor het zich stelt. Dat alles resulteert in een vlotte werfuitvoering, waar je dus eerder klaar kan zijn dan voorzien.”

ceresit tegellijm voor zwembad

Werfopvolging door Ceresit

Voor de waterdichting werd nog een andere specialist ingeschakeld: Ceresit, de vroegere bouwdivisie van Henkel die sinds begin van dit jaar in West-Europa ressorteert onder BASF en werd geïntegreerd met de PCI-groep. De honneurs werden in Oudenaarde waargenomen door technisch adviseur Pieter Dutré. En niet voor het eerst: “Samen met firma Daelemans alleen al verzorgden we de waterdichting van zo’n 35 gemeentelijke zwembaden.”

Hoe gaat Ceresit concreet te werk? In een 4-tal grote stappen, met het controle-document als leidraad

“Eerst maken we een projectadvies op, op maat gemaakt voor een uniek zwembad. Daarin staat welke producten op welke plek moeten gebruikt worden. Voor de plaatsing gebeurt, zal ik als technisch adviseur van Ceresit een controle uitvoeren. Wat is de situatie, wat is de werf, op welke punten moeten we letten? En dan plaatsen we een vochtafdichting in alle zwembaden en douches.”

“De Ceresit CL 50 moet een totale dikte hebben van 2mm. Ik kom dat meten. Is dat zo, dan kunnen we overgegaan tot een watertest. Dan zetten we de zwembadkuip volledig onder water, zonder betegeling, gedurende een à twee weken.”

“Vervolgens laten we het water eruit, en doen we een controle. Als na deze test alles even droog is als voordien, dan kunnen de tegelwerken beginnen. We doen ook controle op lichtarmaturen, doorvoeren, pvc, roestvast staal of andere messing-materialen. We kijken hoe we de aansluiting kunnen verzekeren met onze vochtafdichting.”

“Ik volg de zaken ook nauw op met de werfleider; op afgesproken tijdstippen kom ik controles uitvoeren op de vochtafdichting. Telkens als ik op een werf kom, krijgt de tegelzetter ook een controle-document: in welke ruimtes ik geweest ben, waar ik controles heb gedaan… Zo houden we het hele project in de gaten.”

ceresit tegellijm voor zwembad

Ceresit heeft altijd een oplossing

En zo verrees het nieuwe gemeentelijke zwembad van Oudenaarde. De ruwbouw was klaar eind 2015. De tegelwerken startten in mei 2016 en werden eind januari 2017 afgerond. “We werken daarbij met een eigen ploeg”, zegt Philip Daelemans. “In totaal kunnen we 20 man inzetten, 15 daarvan met ervaring in zwembaden. Voeg daarbij onze vaste onderaannemers, die samen ook een twintig man sterk zijn. Een standaard-job mogen we het zeker niet noemen”, beklemtoont Philip Daelemans.

Een standaardzwembad bestaat niet. Als je een 'standaardzwembad' neer moet zetten, dan is dát net de moeilijkheid, en moet je daarvoor een oplossing zoeken en de juiste expertise inzetten. Die expertise is zeker en vast aanwezig bij Tegelbedrijf Daelemans, maar onze fabrikanten moeten die ook hebben.Philip Daelemans, Tegelbedrijf Daelemans

En vanzelfsprekend de juiste producten om die expertise mee in de praktijk om te zetten, anders ben je er natuurlijk niet veel mee. En van mijn twee vaste partners, onder wie dus Ceresit, krijg ik altijd het juiste advies. Als je hen een vraag stelt, krijg je nooit als antwoord: ‘dat kunnen we niet’ of ‘dat hebben we niet’. Ze kunnen altijd en overal een oplossing aanreiken!”

Gebruikte producten

Philip Daelemans laat weten dat Tegelbedrijf Daelemans altijd dezelfde producten gebruikt. “Omdat die qua duurzaamheid al jaren hun efficiëntie bewezen hebben. Waarom zouden we dan afstappen van een succesverhaal?”

Pieter Dutré licht het pakket Ceresit-producten toe.

  • – Ceresit CN 94. “Deze voorstrijk gebruiken we als hechtgrond.”
  • – Ceresit CL 50 Flexibele Vochtafdichting. “Dit is de vochtafdichting die we altijd specifiek voor zwembaden toepassen. Hij is flexibel en zorgt dus voor een soort van ontkoppeling om de krimp op te vangen.”
  • – Ceresit CM 18 EasyFlex Tegellijm voor zwembaden. “Overal gebruiken we dezelfde lijm: in de kuipen, en in de natte en de droge zones, binnen en buiten. Dat maakt het makkelijk voor iedereen.”
  • – “We gebruiken wel verschillende voegmaterialen. In de droge zones is dat Ceresit CM 33 Speciaalvoeg, in alle baden CM 74 Ultrapox Fix (grijs) of CE 79 Epoxyvoeg (natuurwit). En in de vloeren van de perrons kiezen we voor CE 46 UltraDur.”

Foto’s: Sportoase