Brusselse architectuur profiteert van duurzame natuursteen

Moderne architectuur met veel gevoel voor esthetiek

Project fiche

UP-site, de hoogste woontoren van het land, geeft de Kanaalwijk in Brussel een heel nieuw elan: 140 meter hoog en een staaltje moderne architectuur met veel gevoel voor esthetiek dankzij het gebruik van natuursteen (Twilight verzoet basalt aan de buitengevel en Marmara White in de lobby). Ook de Connector-hal van Brussels Airport werd uitgevoerd in natuursteen: Galaxy Grey Gepolijst.

Paradepaardje aan Tour & Taxis

De kanaalwijk aan de Tour & Taxis zit al langer in de lift bij projectontwikkelaars en kreeg er in 2014 nog een paradepaardje bij: de 140 meter hoge UP-Site. In de residentiële toren vind je appartementen, een wellness-complex met binnenzwembad en zelfs een mini-bioscoop.

copyright Tom Dhaenens

Foto Tom Dhaenens / copyright Atenor

En voor een panoramisch zicht neem je de lift naar het skydeck-terras. Atenor Group en architectenbureaus uit Brussel (A2RC Architects) en Parijs (Ateliers Lion Architectes-Urbanistes) kozen resoluut voor de integratie van natuursteen.

Lobby Marmara White 1-copyright Atenor

copyright Atenor

Majestueuze lobby in Marmara White

Het meest in het oog springend is misschien wel de majestueuze lobby afgewerkt in Marmara White. Marbrerie Saint Jean (Braine L’alleud) betegelde de foyer en vindt dat een goede keuze: “Marmeren vloertegels zijn populairder dan ooit en dat is ook logisch als je kijkt naar de voordelen. Het is een hard en duurzaam gesteente, bestand tegen krassen of groeven en een van de oudste gebruikte materialen. De Grieken en Romeinen – bekend om hun duurzame architectuur – hadden al een voorliefde voor marmer. Kortom, ideaal om een lobby mee af te werken.”

Lobby Marmara White 2-copyright Atenor

copyright Atenor

“Maar het grootste voordeel zit misschien wel in het esthetische. Marmer geeft een stijlvolle uitstraling en je combineert het moeiteloos met andere stijlen, van klassiek tot modern. Marmara White is een steen met wit en grijstinten. De tegels creëren een unieke look die past bij de filosofie van UP-site.”

Mooi contrast dankzij Twilight verzoet

Ook de buitenkant van UP-site werd afgewerkt in natuursteen: Twilight verzoet basalt. De steen is compact en bevat geen poriën. Van ver krijgt hij een vrij homogene kleur, maar dichtbij zie je dat het profiel afgeronde tot ronde mineralen bevat. De Twilight-versie van de UP-sitetoren is uitgesproken grijs en vormt een mooi contrast met de lichtkleurige gevelbekleding. Op die manier blijft het zwart-wit-concept van het interieur ook aan de buitenkant intact. Natuursteen bezorgt UP-site een strakke look, perfect in harmonie met de omgeving van de Brusselse kanaalzone.

Connector-hal Brussels Airport in Galaxy Grey

Anderhalf jaar geleden opende de nieuwe hal Connector, de bovengrondse verbinding tussen de vertrekhal van de luchthaven en de pier A, waar de meeste Europese vluchten vertrekken. De vloer werd gedeeltelijk afgewerkt in natuursteen met een gepolijste Galaxy Grey. Dat is een harde Chinese graniet, vaak gebruikt voor terrassen of vloeren. Dezelfde steen komt uiteindelijk ook terecht in de hallen Rudy en Cathedral.

Architect CTHM (Chapman Taylor Buro Happold Moss) Foto picture@georgesdekinder.com GALAXY GREY 3

Foto: picture@georgesdekinder.com

Grote troef is natuurlijk ook hier de enorme duurzaamheid, want een luchthavenhal krijgt heel wat volk over de vloer. Herstellingen brengen hinder met zich mee, maar daar hoef je dus niet voor te vrezen met natuursteen. Ook esthetisch is het een uitstekende keuze. Het glanzende Galaxy Grey met lichte, donkergrijze stippen contrasteert uitstekend met het warmere hout van de zijkanten en shop-zone.