Beltrami levert natuursteen voor Plops’Aqua en Plopsaland

735.865 tegels voor het grootste waterpretpark van België

Project fiche

Wickie de Viking blijkt een liefhebber – én grote afnemer – van natuursteen. Kijk maar naar de Griekse Kavalas en Braziliaanse kwartsiet in het nieuwe (rond het animatiefilm-figuurtje gebouwde) subtropische zwembad PlopAqua en in zijn eigen buitenzone Wickieland.

All weather destination

Toerisme is bij uitstek een sector die te kampen heeft met seizoensgebondenheid (volle hotels in de zomer, leeg in de winter). En dat is met name ook het geval bij pretparken. Het is dus zoeken naar remedies. Met de opening van subtropisch zwemparadijs PlopsAqua hebben ze er in De Panne een “all weather destination” bij. PlopsAqua heeft een sportzwembad, drie glijbanen buiten, een familie glijbaan binnen, een golfslagbad, een bioscoopgrot, een lazy river, peuterbaden, een waterspeeltuin, terrassen met ligstoelen, sauna…

Eigen entiteit

PlopsAqua is overigens geen deel van Plopsaland, maar wel een aparte entiteit met eigen werking: eigen openingsuren, eigen personeel,… PlopsAqua is dus een pretpark op zich, en daarmee het eerste waterpark van de Plopsa Groep die voorts nog vijf parken telt: Plopsaland De Panne, PlopsaCoo, Plopsa Indoor Hasselt, Plopsa Indoor Coevorden (Nederland), en Holiday Park in het Duitse Hassloch nabij Mannheim. “Eerst dachten we PlopAqua en Plopsaland samen te kunnen beheren, maar al in de denkfase beseften we dat dit onbegonnen werk was”, zegt Luc van der Biest, hoofd investeringen van de Plopsa Groep. “Plopsaland is in de winter bijvoorbeeld drie maanden gesloten.” PlopsAqua doubleert overigens ook als gemeentelijk zwembad, met speciale tarieven voor inwoners en scholen.

Ultrarigide en superflexibel

Plopsaland is, sinds de groep in 1999 het oude Meli-park overnam, niet alleen een plaats waar pret wordt beleefd. “Elk jaar plant het investeringsteam nieuwe werven en themazone’s die in heel korte periodes worden uitgevoerd”, zegt Luc van der Biest, “dit met een eigen team van ervaren mensen in bouw, techniek en decoratie. De Plopsa-groep is dus ook zijn eigen bouwheer.” Ook in het geval van PlopsaAqua: niet alleen was het zwembad vroeger(!) klaar dan gepland, de capaciteit werd vlak voor het begin van de werken (op 1 oktober 2013) ook nog eens snel verhoogd van 750 naar 900 badgasten. “Waar anderen een jaar voor nodig hebben, doen wij in zes maanden”, zegt Luc van der Biest. “Zodra groen licht is gegeven, beginnen we tegen de klok te werken. En van zodra je met ons in zee gaat, is het ook: samen uit, samen thuis. Plannen kunnen plots wijzigen. We zullen nooit iets afbreken maar zolang een vloer er nog niet ligt, kan er van de ene op de andere dag een andere keuze worden gemaakt.”

Huisleverancier binnenbetegeling

Wie zich uitstekend vinden kan in die aanpak, is Bouwservice Van Hulle uit Tielt. “Met hen werken we al vijf, zes jaar samen en ze mogen zich intussen wel huisleverancier noemen. We zijn uitstekend op elkaar ingespeeld”, zegt Luc van der Biest. Bart Segers (plaatsingsdienst Van Hulle): “Er wordt inderdaad een heel grote flexibiliteit verwacht en de planning dient nageleefd te worden, wat ook logisch is. Als een attractie open moet, kan de datum niet meer uitgesteld worden. Gelukkig beschikken wij over een groot professioneel team dat ons toelaat eventuele problemen in de planning op te vangen!”

Kavalas leisteen

Het eerste werk dat Van Hulle deed voor Plopsa was de inrichting van de bureaus voor Plopsaland-werknemers met bijhorende kleedruimtes. Daarna volgde Majaland (keukeninrichting, sanitair en ontmoetingsklassen), renovaties van diverse sanitaire installaties in het park, het Theater en het FC De Kampioenen-café. “We hebben overigens ook al gewerkt in het Duitse Holiday Park van dezelfde groep (loketten, sanitair, restaurant,…; nvdr)”, voegt Bart Segers eraan toe. “En ook vandaag zijn we weer aan de slag in De Panne, met de vloerwerken in het nieuwe kasteel van Prinsessia. Het belooft een prachtig resultaat te worden!”

In de Wickie-zone hebben we in totaal 150m² Kavalas-leisteen geplaatst, goed voor een ruime week werk met 3 arbeiders. De materialen werden traditioneel in een mortelbed geplaatst, op een zandcementbed van 10cm dik.Bouwservice Van Hulle

Gobi kwartsiet

De Kavalas werd geleverd door natuursteengroothandel Beltrami uit Harelbeke. Pascal Rommel, Manager Projects bij Beltrami: “De Kavalas wordt heel frequent verkocht, ook voor privé-toepassingen zoals terrassen.” Minder courant is de Gobi rose/yellow/white, waarvan Beltrami 1.650 m2 leverde voor het zwembad. “De Gobi is een kwartsiet die meestal wordt gevraagd speciaal voor dit soort van bijzondere toepassingen omdat hij zich daar uitstekend toe leent”, zegt Pascal Rommel. “Het voorstel kwam er van de bouwheer en was gebaseerd op de keuze die Center Parcs ook steeds maakt voor hun parken. In deze vochtige omgeving verkleurt de Gobi niet. Bovendien is hij met zijn natuurruw oppervlak voldoende antislip. De steen werd geplaatst volgens legpatroon Opus Incertum, in scherven dus.” De reden daarvoor is niet ver te zoeken, zegt Luc van der Biest. “Het gaat om een viking-dorp, en vikings die hadden dus geen strak gesneden tegels, vandaar.”

Opus Incertum is een oeroude Romeinse techniek, maar vandaag wat in onbruik geraakt. Om die te laten plaatsen, moet je dus op zoek naar een echte specialist.Pascal Rommel, Beltrami

Specialist uit Nederland

Die werd gevonden in het Nederlandse Erp, halfweg Eindhoven en Nijmegen, bij Van Geffen Tegels en Natuursteen. “Plopsa heeft ons benaderd”, zegt zaakvoerder Hans Van Geffen. “Ze hebben informatie ingewonnen bij andere zwembaden en zijn op die manier bij ons terecht gekomen. In eerste instantie zijn we gaan kijken, samen met Plopsa, naar de zwembaden die we gecreëerd hebben voor Center Parks. Zo zijn we uiteindelijk betrokken geraakt bij dit project.” Van Geffen is al 50 jaar lang specialist in Opus Incertum én in zwembaden.

Zwembaden: letten op details

“Zwembaden is natuurlijk een wat speciale sector van betegeling”, merkt Hans Van Geffen op. “Het verschil zit hem vooral in de detaillering: verlichting, inspuiters, skimmers, waterdichting, enzovoort. Buiten het normale tegelwerk moeten we in een zwembad extra goed nadenken over wat we doen, waarom we het doen en hoe we het in de praktijk gaan brengen. Want je moet verder denken dan alleen het esthetische. Het gaat vooral om de techniek die onder de tegels zit, immers heeft zo’n zwembad heeft veel meer invloeden van buitenaf waar het tegen moet kunnen: chemicaliën, hoge druk, constante waterbelasting,… En we willen niet dat het over een paar jaar gaat lekken!”

Mozaïek aan technieken

In PlopsAqua paste Van Geffen diverse technieken toe. “We plaatsten glasmozaïek, natuursteenmozaïek, traditionele zwembadtegels, diverse natuurstenen in breuk,…. Deze laatste kunnen we niet zomaar verlijmen, dus die zijn in de chape verwerkt. Alle delen onder water zijn gevoegd met een twee componenten epoxy en alle delen boven water met een zeer hoogwaardige hydraulische afbindende mortel. De mozaïeken zijn geplaatst op een waterdicht membraan met een epoxy lijm, en ofwel ook met een 2 componenten epoxy ofwel ook met een hele hoogwaardige titaanvoeg opgevoegd. Iedere keer kijken we: wat voor tegel is het? Wat is de ondergrond? Wat wordt de functie later? Moet er wel of geen membraan onder? In het geval van Plopsa zit er overal één onder. En dan moet je ook rekening houden met zettingen van bouw en/of door temperatuursverschillen.”

Al doende leert men

“In Plopsa zit eigenlijk alles. We hebben traditioneel zetwerk gedaan, de vloer van het zwembad in de chape gezet op een waterdicht membraan en de Gobi breuksteen wand in het zwembad is in de dikbedlijm gezet eveneens op een waterdicht membraam. Voor tegelzetters ook een speciale en arbeidsintensieve methode.” Hoe leidt Hans Van Geffen zijn mensen op tot dit soort bijzondere opdrachten? “We hebben veel tegelzetters in dienst die al lang voor ons werken, zeg maar 30 jaar. Die zijn allemaal op jeugdige leeftijd bij ons gestart, als tegelzetter-leerlingen. En die hebben we binnen ons bedrijf opgeleid voor dit soort speciaal tegelwerk. Want het is niet zo dat er een school voor bestaat. Dit specifieke werk moet je in de praktijk leren. Daar investeren wij in en we hebben dan ook het geluk dat ze lang bij ons blijven. Voor een tegelzetter is het natuurlijk ook mooi werk: je kan er telkens weer trots op zijn.”
De samenwerking met het Plopsa team is bijzonder prettig verlopen, ondanks de strakke planning. Een gevoel dat wederzijds was, zegt Luc van der Biest: “We kozen voor Van Geffen omdat Center Parks lovend over hem sprak, en ook bij ons heeft hij zich uitstekend in het team gespeeld!”

PlopsAqua: eentje is geentje?

Plopsaqua: wat beter om de all-weather ambities van de Plopsa-groep te symboliseren dan een subtropisch viking-sneeuwdorp? Blijft het hierbij of mogen we nog zwembaden verwachten? Zeker niet bij andere parken, zegt Van der Biest: “De andere parken in dit land zijn te klein. Als er ergens één bijkomt (en niets is zeker) dan zal het in Hassloch zijn.” Wat niet wil zeggen dat de gemeente De Panne de enige zal blijven die samen met de Plopsa Groep een subtropisch zwemparadijs uitbaat: “Er zijn een heel pak gemeenten die al gevraagd hebben of we geen PlopAaqua kunnen bouwen, met hen, of een Aquapark. Gesprekken zijn gaande.” Wait and see…