2019 wordt jaar van de doorbraak voor Dekton gevelbekleding

Meer dan 1000 m² gevelpanelen in 60 verschillende formaten

Project fiche

Dekton® by Cosentino is een nieuw oppervlaktemateriaal in een nieuwe productcategorie: ultracompact oppervlak. Het is geen steen, geen composiet en geen keramiek, maar een totaal nieuw materiaal met vooruitstrevende eigenschappen voor binnen- en buitentoepassingen. Na zijn lancering in 2013 is Dekton als hittebestendig werkblad heel snel gegroeid en stilaan onmisbaar geworden in de keuken. Inmiddels is het aan een sterke opmars bezig als geventileerde gevelbekleding.

We bespreken de eigenschappen en voordelen van Dekton® als bekledingsmateriaal voor geventileerde gevels aan de hand van het project Stassart 35 in Brussel

Wat is Dekton® eigenlijk?

Het productieproces van Dekton® is een versnelde versie van de natuurlijke vorming van natuursteen. Minerale grondstoffen worden geperst onder extreme druk van 25.000 ton. Aansluitend worden de grondstoffen ‘gesinterd’ zodat ze samensmelten en op deze manier hun interne structuur verandert. Er ontstaat een nieuwe massa die onder hoge temperaturen en extreme druk ultracompact wordt gemaakt.

Dankzij zijn eigenschappen is Dekton® uniek en levert het de allerhoogste kwaliteit en technische prestaties in vergelijking met andere bestaande oppervlakken.

Wat zijn de voordelen van Dekton®?

Zo heeft het materiaal een hoge vlekbestendigheid, is sterk bestand tegen krassen, vorst en dooi én is bestand tegen zilte lucht en Uv-stralen. Daarbij is de kleurstabiliteit, dimensionale stabiliteit en de drukweerstand hoog. Zelfs graffiti kan eenvoudig verwijderd worden! Dankzij de brandreactieklasse (A2,s1-d0) kan Dekton zelfs voor hoge gebouwen gebruikt worden!

Dankzij het grote formaat van Dekton® (maximale paneelafmeting 3150 x 1400mm) en de mogelijkheid om modulaire gevelplaten te produceren, zijn de ontwerpmogelijkheden eindeloos.

Diverse formaten en kleuren beschikbaar

Dekton® gevelpanelen  kunnen toegepast worden in 2 diktes (8 en 12 mm) afhankelijk van de locatie en het gekozen bevestigingssysteem en zijn met een gewicht van respectievelijk 21 en 32 kg/m² veel lichter dan natuursteen gevelpanelen. Dekton® by Cosentino heeft de European Technical Assessment (ETA) 14/0413 evaluatie en het 1220-CPR-1459 certificaat voor CE-markering verkregen als bekleding voor geventileerde gevels en kan onzichtbaar worden bevestigd op een achterliggende aluminium draagconstructie.

Het Dekton® kleuren gamma is beschikbaar in meer dan 40 verschillende afwerkingen en beantwoorden aan de natuurlijke kenmerken van het materiaal. Egale kleuren in effen wit of zwart, grijstinten, natuursteen, leisteen, beton, cortenstaal en generfde structuur zijn enkele van de mogelijke kleuren en afwerkingen van Dekton®.

Dekton® XGloss, winnaar van de Red Dot Award: Product Design 2016, is de nieuwe serie van gepolijste oppervlakken die een stralende kristalglans combineert met uitzonderlijke presentaties.


Project “Stassart 36” Brussel

In het residentiële project “Stassart 36” van Capital Construct te Brussel, gelegen in de Louizawijk vlakbij winkelgalerij Toison D’or koos Jorge Slautsky Architects voor de witte kleur “Zenith”. Iets meer dan 1000 m² gevelpanelen werden in 60 verschillende formaten in horizontale en verticale richting gecombineerd. Omdat de panelen met een dikte van slechts 8 mm volledig in de massa gekleurd zijn werden de kolommen met rechte randen zichtbaar afgewerkt. Een leuk detail zijn de geperforeerde openingen voor de ventilatie.

Meer inormatie over het project Stassart 36 vindt u hier >>


Op naar 2019!

Na eerdere realisaties door o.a. Simoni architecten (nu architectencollectief UAU) en Stéphane Beel Architects (Canal Wharf te Brussel) starten er inmiddels nieuwe projecten in samenwerking Luc Spits Architecture, Stramien en Gevelinzicht.

2019 wordt alvast zonder twijfel het jaar van de doorbraak voor Dekton geventileerde gevelbekleding!

Dekton® wordt in België verdeeld door Cosentino.

Bekijk de bedrijfsfiche >