Expert aan het woord: natuursteenplaatsing op terras loopt fout

Het terrassenseizoen voor de tegelzetter is begonnen. Vanaf het moment dat het zonnetje zich laat zien, gaat het belletje letterlijk en figuurlijk rinkelen. Vooral de aanvragen om een tuinterras te bouwen of te renoveren lopen als een sneltrein binnen. Maar als de vloerlegger geen tijd heeft, dan zal de tuinman het wel doen.

Je kon het al raden, maar deze situatie heeft al meer dan eens tot een foutieve plaatsing van een terras in natuursteen of keramische tegels geleid. Het plaatsen van een terras in natuursteen is geen taak ‘die je er even tussen kunt nemen’. Het vereist een degelijke kennis van het vak en er moet rekening gehouden worden met heel wat voorschriften.

Polycaro volgt in dit artikel een expertise van een foutief geplaatst terras in natuursteen en geeft je aan het einde een handige en complete checklist voor de aandachtspunten bij het plaatsen van een terras in natuursteen. En zoals wel vaker het geval: details maken een (wereld van) verschil!

Dit artikel is enkel volledig beschikbaar voor leden van Polycaro. Log in of maak jouw gratis account aan!

Terrassen, beknopt samengevat

Buitenbevloeringen kunnen in drie groepen onderverdeeld worden:

  • Balkonterrassen: steken uit de gevel en worden beveiligd door een leuning of balustrade.
  • Dakterrassen: kunnen dienen als plat dak of creatieve ontspanningszones.
  • Tuinterrassen (ook soms “openveldterrassen” genoemd),  starten vanuit volle grond en worden opgebouwd in verschillende lagen.

Er zijn 5 plaatsingstechnieken voor het realiseren van een recreatieve buitenterrasvloer:

1) De bij ons minder voorkomende methode is de droge (“losse”) plaatsing op kift, kiezel of split.

2) De ‘nat-in-nat’-methode, waarbij een mortelpap op de op niveau getrokken verse dekvloer wordt opengesmeerd, waarin de tegels rechtstreeks in geklopt of vastgetrild worden. Deze methode is eerder af te raden bij de plaatsing van poreuze natuursteen.

De rest van het artikel is enkel beschikbaar voor leden.