Oude douchebak transformeert in moderne inloopdouche

Er bestaan ontzettend veel verschillende varianten van douches maar allemaal moeten ze aan één zelfde voorwaarde voldoen en dat is: waterdicht zijn!

Projectbeschrijving

Een douchekamer in een privéwoning onderging onverwacht een ware metamorfose. Alles begon met het idee om de bestaande douchebak te vervangen door een groter formaat met hogedruk massage sproeisysteem. Uiteraard moest die eerst uitgebroken worden, maar hierdoor zouden de wandtegeltjes onvermijdelijk beschadigd geraken. De bouwheer besloot dan maar om ook de ouwerwetse faience te vervangen door een innovatief tegelwerk. Daar de douche zich op de benedenverdieping bevond en het risico op onderliggende waterschade onbestaande was, stelde de tegelzetter voor om een moderne inloopdouche te creëren. Er werd tevens beslist om het resterende vierkante meter vloeroppervlak dan ook maar meteen in een nieuw kleedje te stoppen. En zo geschiedde. De oude douchebak transformeerde in een inloopdouche, de kleine oude wandtegeltjes veranderden in keramische grootformaattegels (50×100 cm), en ook de geglazuurde vloertegeltjes verdwenen.

Voorbereiding

Aangezien het huis tijdens de renovatie bewoond bleef, was het zaak om de stofontwikkeling tot een absoluut minimum te beperken en de werken te laten opschieten. Een aantal controlecriteria dienen door de tegelzetter in acht te worden genomen bij het bepalen van de meest efficiënte plaatsingsmethode:

 • De stabiliteit van de ondergrond in zijn geheel;
 • Willekeurige testen om na te gaan of de bestaande faience en vloertegels hol klinken en of er mogelijks losse delen aanwezig zijn (dit kan gaan van één tegeltje tot een plaatselijk groot oppervlak). Bij dit laatste dienen, indien bezonning mogelijk is, ook de spanningsvelden gecontroleerd te worden (vroegere dilatatievoorzieningen met betrekking tot eventuele visuele scheurvorming);
 • Controle op de vlakheid, loodrechtheid en haaksheid van de bestaande vlakken.

Daarnaast is het niet oninteressant om intussen nota te nemen van de beschikbare afmetingen in functie van de te kiezen voorkeurtegels van de bouwheer ( en het berekenen van mogelijk symmetrisch afval).

Planning

Na de keuze voor de meest voor de hand liggende plaatsingstechniek, met name de tegel-op-tegel-plaatsing, werd in samenspraak met de sanitair installateur naar planning toe de gebruikelijke procedure gevolgd:

 • Afbraakwerken douchebak en oude leidingen door de loodgieter, alsook de montage van nieuwe afvoerbuizen en waterleidingen.
 • Voor de tegelzetter, in logische volgorde:
  • het zetten van een geschikte primer op de bestaande keramiektegeltjes (droogtijd respecteren!)
  • Uitvoeren nieuwe douchedekvloer, rekening houdende met de montagepositie van een brede douchegoot aangekocht door de eigenaar zelf, maar waar de tegelzetter zelf eigenlijk niet zo gelukkig mee was omdat het model zonder waterdichtingslip geleverd was.
  • Realiseren van een waterdicht systeem (hier werd een naadloze pasta gebruikt met extra hoekversterking).
  • Plaatsen nieuwe wand- en vloertegels, bestaande uit dun keramisch materiaal.
  • Voeg- en siliconewerken
 • Na het respecteren van een week droogtijd, aansluiten van leidingen en accessoires door de loodgieter.