Omnicol: meer dan de beste poedertegellijm

Familiebedrijf Omnicol is gespecialiseerd in verschillende domeinen: ruwbouwmortels om gevelstenen te verlijmen, alle tegeltechniekbenodigdheden, egalisatiemortels om perfect gladde wanden en vloeren te verkrijgen en, de nieuwste divisie, Omnicol Flooring; zijnde cementgebonden gietmortels die een vloer nog sneller voorbereiden op de afwerking.

“Niet alleen gaat het machinaal aanbrengen van een cementgebonden gietmortel veel sneller en is de droogtijd beduidend korter, maar de verwerking van het product is tevens minder belastend voor knieën en rug van de plaatser”, verduidelijkt Felix de Bever, sinds 1985 algemeen directeur/gedelegeerd bestuurder van Omnicol en al 15 jaar voorzitter van Beroepsfederatie Femo. “Wat aantoont dat Omnicol, als lokale fabrikant, niet alleen aan producttoepassingen denkt, maar ook aan het welzijn van haar klanten.”

Spack

De oorsprong van het Belgische Omnicol ligt in Nederland. Na WO II lag Nederland, net zoals België, in puin. Het was dan ook één van de uitdagingen om aan (bouw)materialen te geraken voor de wederopbouw. Een aantal aardappelboeren uit Groningen (NL) kwam in 1956 op het idee om uit aardappelzetmeel een goede (bouw)lijm te maken. Dat product werd Omnicol genoemd; een succesvolle lijm die ‘alles’ lijmen kan.

Terwijl half Europa nog traditioneel metselde, verkregen de broers Ad en Thieu De Bever uit Brabant de exclusiviteit op het verlijmen van cellenbeton Durox met het Omnicol product GK60 omnifix. Doorgedreven research leidde daarna tot de ontwikkeling van de revolutionaire pastategellijm TP 2, nog steeds een begrip in Nederland. Omnicol werd meer en meer dé specialist in producten voor het verlijmen en invoegen van tegels. Na Nederland werd ook de Belgische markt gaandeweg ingepalmd. Nu telt de Omnicol groep meer dan 70 medewerkers in België en Nederland en is het één van de grootste lijmleveranciers van De Lage Landen. Het groene karakter van Omnicol vertaalt zich niet alleen in de herkenbare kleur, Omnicol hanteert ook een uiterst duurzame bedrijfsvoering met oog voor mens en maatschappij. Dicht bij de klanten produceren is daarbij een doorslaggevende factor. Sinds 1972 gebeurt de productie vanuit Weelde (B).

Nieuwe site

In juni 2019 verhuisde Omnicol Belgium naar een nieuwe site in Ham. “De vorige locatie, in het centrum van diezelfde gemeente, barstte uit zijn voegen”, zegt Bruno Roten, sinds 1993 bij Omnicol en nu verantwoordelijk voor het commercieel beleid in België en Luxemburg en voorzitter van de commissie kleefmortels bij Beroepsfederatie Femo. “Gelukkig was er de opportuniteit om op een bedrijvenzone in Ham een gloednieuw distributiecentrum met verkoopkantoren te bouwen. De productiefaciliteit bevindt zich in Weelde, bij Turnhout. In het Nederlandse Hedel situeert zich dan weer het verkoopkantoor voor Nederland. Daardoor kunnen we al onze klanten heel snel beleveren.”

Omnicol

“Het feit dat Omnicol een familiebedrijf is, helpt daar heel goed bij want met onze competenties moet je snel kunnen schakelen”, aldus de Bever. “Dat lukt ons aardig in de bestaande structuur en daardoor staan we erg dicht bij onze klanten.”

Bouwsnelheid vereist

De producten van Omnicol zijn een vaste waarde in de Benelux. Gelijmde gevelstenen, een ontwikkeling van Omnicol, is niet meer weg te denken uit het hedendaags straatbeeld.

PL85 omnicem is een begrip in de bouwwereld. Die tegellijm werd door de jaren heen verder verfijnd en is terecht de best verkopende tegellijm. Enkele jaren geleden introduceerde Omnicol de PL200 omnicem, een zeer hoog flexibele S2-poedertegellijm, die het ook heel goed doet door zijn vele toepassingsmogelijkheden, o.a. als vervanging van een ontkoppelingsmat bij het plaatsen van keramisch parket.

Omnicol

“Op het gebied van voegmortels was er een toonaangevende innovatie met WD FLEX R omnifill, dat erg sterk presteert op het vlak van chemische resistentie tegen tal van chemische producten”, stelt Roten, “terwijl de epoxyvoegmortel PROF 123 omnifill bekend staat omwille van zijn gebruiksgemak en 24 kleuren assortiment.”

Omnicol stelt vast dat het opschalen in snelheid en conceptueel bouwen de grootste uitdagingen zijn voor de komende decennia. Het neusje van de zalm in die context zijn daarom de cementgebonden gietvloeren van Omnicol. “Hiermee kan, bij wijze van spreken, een oppervlakte van 1000 m² in een paar uur spiegelvlak geëgaliseerd worden in een bereik van 5 tot 50 mm om reeds de dag nadien van tegels te worden voorzien. Op dergelijke snel verwerkbare producten zet Omnicol sterk in. Zo hebben we veel ervaring met het renoveren van badkamers in 24 uur.”

Net omwille van die vereiste snelheid, nemen ook informatie en advies aan belang toe. “Het pakket rondom de verschillende producten wordt steeds ingewikkelder”, weet de Bever. “Wat betekenen immers EPD, LCA, enz. waarmee vaklui om de oren worden geslagen? Gelukkig zijn er onze Omnicol-experten die hen ook daarbij volledig informeren en assisteren. Het feit dat Omnicol een familiebedrijf is met een uiterst beperkt personeelsverloop, zorgt ervoor dat onze medewerkers enorm veel kennis en expertise hebben, wat vertrouwen genereert bij de klant.”

Omdat die expertise nog verder verspreiden één van de speerpunten is, investeert Omnicol op dit moment in een nieuw kennis -en expertisecentrum in Weelde om volgend jaar te openen.


Meer informatie via www.omnicol.eu/be

Tekst: Wouter Peeters – Foto’s: ©Omnicol