Nieuwe showroom Carimar… laat uw licht schijnen!

Keramiek en verlichting: beide sectoren maken een periode door van revolutionaire vernieuwingen. De volledig vernieuwde showroom van Carimar in Eigenbrakel (open sinds oktober 2019) verenigt het beste van beide werelden. De nieuwste keramische creaties van topfabrikanten belicht door de nieuwste led-creaties, eveneens van topfabrikanten. Een geraffineerd lichtconcept verzorgd door het familiebedrijf Hugo Neumann.

Kaleidoscoop aan keramiek

De nieuwe showroom van 1200 m² moest vooral op zijn Marie Kondo’s decluttered zijn, aldus verantwoordelijke Stéphanie Ribant, “om de circulatie meer comfortabel te maken en om de mogelijkheden van keramiek vol tot hun recht te laten komen.”

Tenslotte: “het gaat bij keramiek al lang niet meer om simpele vloerbekleding alleen! Tegels vind je vandaag overal: slaapkamer, salon, dressing… En dat in alsmaar meer innovatieve vormen: warm hout, rijkelijk geschakeerde texturen, elegante marmers, of bruut beton. Je vindt ze aan de muur als origineel behangpapier, ze updaten je werkblad of vergadertafel, ze duiken op in een boekenkast als gesofistikeerde tussenschotten, en je kan je zelfs wagen aan een slim spel met profielen, in de trant van Le Corbusier.”

Verlichting als kunst en wetenschap

Een heuse uitdaging is het, om die kaleidoscoop aan afwerkingen en toepassingen realistisch te presenteren. De Led-revolutie helpt daarbij. Eric Neumann, CEO en Principal Designer van Hugo Neumann, spreekt over zijn lichtleveranciers zoals een agent van keramische topmerken over “zijn” merken: als ambachtslieden, als kunstenaars.

Wat vinden we in Eigenbrakel, bij de decoratieve lichtpunten? “Deense creaties van Louis Poulsen, Italiaanse van Kundalini, en niet te vergeten de altijd zo Italiaanse douce folie van Karman!” Hugo Neumann is, sinds 1929 al, een familiebedrijf met twee duidelijk verschillende maar perfect complementaire métiers: enerzijds exclusieve importeurs van een topselectie aan lichtfabrikanten, en anderzijds lichtconsultants. “Onze eerste zorg is om de aard van het project te begrijpen en de noden en wensen te identificeren. Soms met een onverwachte oplossing!”

Altijd blauwe hemels

Op een dergelijke verrassing stoot je zodra je binnenkomt in Eigenbrakel: de receptieruimte. “Die plek is zó belangrijk, en er wordt zo weinig over nagedacht…”, zucht Eric Neumann.

“De showroom-ploeg van Carimar brengt hier een goed deel van elke dag door. Daarom dachten we: waarom trakteren we hen niet op een blauwe hemel met een stralende zon. Dat het hele jaar door, los van het seizoen! De uitvinder van dit licht, een kunstwerk waardig, is de Italiaanse fabrikant Coelux. Het decoratief hang-element is van het eveneens Italiaanse Kundalini, en bestaat uit handgemaakte Mexicaanse keramiek met een oude bronzen metalen cilinder.”

Licht naar wens

Als er één ding is dat licht in een toonzaal niet behoort te doen, dan is het wel de aandacht op zichzelf vestigen. Overdonderen of verblinden is uit den boze. “In de toonzaal vind je een lineair profiel van Linear dat kan gaan van een zeer warm (2.500K) naar een kouder licht (5.000K).” K staat voor Kelvin, wat hier staat voor de kleurtemperatuur. “Die is heel erg precies te controleren, wat het risico uitsluit op verblindend licht.”

Naast de toonzaal voor het brede publiek heeft Carimar ook twee zones voor zijn professionele klanten: architecten, interieurarchitecten en ontwerpers. Hier worden de mogelijkheden tot controle van het licht tot het uiterste gedreven. In de studio is er een elegant Oval lichtelement, dat naar believen de sfeer kan scheppen van kaarslicht (2.200K) tot middagzon-bij-blauwe-lucht (6500K). “Dit element werd gecreëerd door een heel sterke, jonge, ambitieuze startup uit Nederland: archilumO.”

Dan is er nog Favo, een lichtsysteem met bijenraatstructuur van de Duitse fabrikant Sattler. “Dit maakt een compleet nieuwe aanpak van belichting mogelijk. Met de drie afzonderlijk te bedienen individuele lichtpunten van FAVO kan je diverse belichtingsscènes creëren, afhankelijk van je behoeften. Of je nu sterk of zwak licht wil, diffuus of dramatisch: je hebt het allemaal in eigen handen via een draadloze schakelaar of, nog handiger, je smartphone. Je kan in een oogwenk, voor je presentatie van die dag de juiste lichtsetting creëren!”

Wonder van de fysica

Een wonder van techniek bevindt zich ook in de rails in de Studio en het Atelier. “Om reliëf te brengen, om te differentiëren tussen matte of glanzende, heldere of donkere stalen, hebben we een dubbele verlichtingsrail van onze Duitse partner Bruck onzichtbaar aangebracht. Deze rail is voorzien van projectoren waar in een wonder van lichttechnologie zit. Namelijk een creatie van één van de uitvinders van Led, de Japanse professor Shuji Nakamura, winnaar van de Nobelprijs voor fysica 2014. Het gaat hier om de Soraa-lamp met zijn Snap-filters, die, zoals de schilder en zijn kleurenpalet, aan alle lichtdesigners de vrijheid schenkt om creatief te spelen met licht; en dat met één enkele lichtbron!”

De optimale presentatie van de nieuwste generatie aan keramische materialen, in al hun diversiteit: het is een uitdaging voor allen. In heel de sector is een upgrade aan de gang; vaak hoor je spreken over de nood aan een meer “museale” presentatie. De nieuwe toonzaal van Carimar wekt ons op om het aspect belichting zeker niet te vergeten. En samen met Hugo Neumann – een firma die niet toevallig ook ruime ervaring heeft in galerijen en musea – levert Carimar meteen ook een navolgenswaardig voorbeeld af.


Dermul: specialist in tegeldisplays

De meubelen voor de nieuwe showroom van Carimar werden geleverd door Dermul Showrooms & Displays uit Lokeren, dit in nauwe samenwerking met de architect van de showroom, Sébastien Nicolino. Dermul produceert displays voor tegels, natuursteen en parket en creëert complete showrooms.

Zaakvoerder Bart Dermul: “De uitdaging in dit geval school in het oude, industriële gebouw met weinig rechte wanden en vloeren en een laag plafond. De klant wou meer openheid in de showroom en nieuwe meubelen om de actuele tegelformaten te tonen. De meubelen zijn in de combinatie zwartgelakt staal en zwart laminaat en sluiten hierdoor mooi aan bij de industriële stijl van het gebouw. Het resultaat is een showroom met meer openheid, uniformiteit, veel sfeer en een high-end uitstraling.”


Nieuw! Ductile

Sinds 1970 werkt familiebedrijf Carimar met Spaanse en Italiaanse topmerken als Cotto d’Este, Inalco, Living Ceramics, Gigacer, Wow, Kronos… die er elke keer weer in slagen naar buiten te komen met opmerkelijke nieuwigheden. Zo gelooft Carimar vandaag sterk in de nieuwe collectie Ductile® van het Spaanse Living Ceramics. Ductile® is wel degelijk “ductiel”, of anders gezegd, het materiaal is plastisch vervormbaar en kan buigen zonder te breken.

carimar showroom

Stéphanie Ribant: “Wendbaarheid en gebruiksgemak zijn dé twee troeven van de Ductile®. Het gaat hier om een nieuw type keramisch materiaal (6mm dikte) met heel bijzondere kenmerken, waardoor het bekleden van binnenmuren een veel vlottere klus wordt. De chemische samenstelling maakt verzagen en perforeren heel simpel. Je gebruikt gewoon standaard boren en schijven. En de ductiliteit van de platen verzekert een vlotte installatie, zonder complexe lijmen met een hogere kost. Zo vermijdt Living Ceramics ook hoge emissies tijdens productie en transport.”


Foto’s: Carimar