Nederlandse tegelzettersfederatie zet schouders onder NITA

Dat de Belgische tegelwereld het de laatste tijd wel heel spannend houdt, zal menig tegelzetter geweten hebben. FECAMO (Nationale Tegelzettersfederatie) vernieuwde onverwacht zijn secretariaat, FEBENAT (Federatie van de Belgische natuursteen) krijgt, net als POLYCARO, nieuwe vrouwelijke wind in de zeilen, Vlaming wordt voorzitter van EITA (European Innovative Tile Academy), en BITA (Belgische Innovatieve Tegelacademie) wordt toonaangevende tegeluniversiteit voor buurland Nederland. BOVATIN-Voorzitter Gerard Reus zag dat het goed was…

NOA en BOVATIN

Nemen tegelzetters de nodige tijd om hun vak bij te benen? Een vraag die zich niet alleen bij ons stelt, maar eerder ook een internationaal karakter heeft. Een van de taken van een tegelzettersvereniging is de vakman stimuleren om zich regelmatig bij te scholen. Investeren in het verdiepen van algemene kennis en opvolgen van nieuwe materialen en producten die de markt gedurig aanbiedt, is van primordiaal belang om te kunnen blijven meedraaien met de carrousel van innovatie. Net als een topsporter moet de vakman regelmatig blijven trainen om zich van zijn concullega’s te kunnen onderscheiden. En dit hebben ze ondertussen ook in Nederland al door. BOVATIN, de Nederlandse tegelzettersfederatie aarzelde geen moment om meteen mee in dit brancheverhaal te stappen en omarmde het project NITA (Nederlandse Innovatieve Tegel Academie) om hun doel meer kracht bij te zetten. Een recent samenwerkingsakkoord met NOA, de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven was dan ook een volgende stap in de goede richting. Betekende meteen dat de locatie voor een eerste trainingssessie gekend was: Veenendaal!

Middagen van NITA

Full house! Dit was het resultaat van een goed marketingbeleid van het Nederlandse bestuur. Met de hulp van verschillende partners en de 100% ondersteuning van BOVATIN kon de eerste tegelzettersopleiding met overtuiging georganiseerd worden. De lesplaats in Veenendaal, met name het praktijkatelier van NOA is immers zeer strategisch gelegen nabij Utrecht en Amsterdam. En neen, verschillend met België gaat de Nederlandse Tegelacademie niet voor avondopleidingen, maar wel voor namiddagcursussen! En of dit daar werkt! Met een vol huis konden de docenten hun keramische XXL-tegeltraining debuteren voor een groep gespecialiseerde vakmensen. Velen van hen waren eerder gewoon aan het volgen van klassieke fabrieksinstructies, maar merkten algauw dat het hier ging om neutrale opleidingen zonder productvoorstelling. Bovendien wordt na elke beknopte technologische PowerPointvoorstelling de koe onmiddellijk bij de horens gevat en de theorie omgezet naar praktijd a.d.h.v. een praktische workshop. Het is immers steeds de bedoeling van het NITA-team om de tegelzetter bijna letterlijk te laten proeven van innovatieve producten, nieuwe materialen en specifieke gereedschappen. Alles kan door de deelnemer zelf uitgeprobeerd worden. Vandaar dat je bij onze Noorderburen vanaf nu de praktische trainingen best volgt in werkoutfit.

Merkonafhankelijkheid

Niettegenstaande financierder BOVATIN sterke fabrikanten als partner koos, klonk de mening van de voorzitter van NITA iets genuanceerder: ”Kwaliteit en goed onderwijs dienen sowieso samen te gaan”, aldus Ton Borrenbergs, voorzitter van NITA. “Zowel onze theoretische intro’s als de praktische trainingen moeten wetenschappelijk en technisch goed onderbouwd zijn. En als we geloofwaardig willen overkomen moet onze deur voor alle fabrikanten uit de tegelbranche wijd blijven open staan zonder neiging tot voorkeursbehandeling!”

We merkten tijdens het bezoek aan de eerste ‘Middag van NITA’, dat men inderdaad zo neutraal mogelijk bleef tijdens de workshop, maar stiekem toch de voorkeur ging naar de partners die hen via sponsor BOVATIN ondersteunen. Je kan immers het logo van het gereedschap waarmee je werkt bijvoorbeeld er niet zomaar afhalen. En eigenlijk maar goed ook want topkwaliteit mag je, wat ons althans betreft, tijdens een tegelzetterstraining best wel even laten zien…


Foto’s: tileXpert