Natuursteen en onderhoud: eenvoudige en milievriendelijke tips

Natuursteen in huis is tijdloos. Maar gaat je klant niet op de juiste manier om met zijn natuursteen in de keuken, badkamer of als vloer, dan krijgt de tijd toch vat op de steen. Raad hen dus aan om natuursteen op de juiste manier te onderhouden. Enkele eenvoudige onderhoudsmanieren zijn vaak ook de meest milieuvriendelijke.

Preventief onderhoud

Regelmatig preventief onderhoud zorgt ervoor dat stof en vuil zich niet ophopen op het oppervlak van de steen en op de omliggende materialen. Het voorkomt ook dat de steen lelijker wordt en de afwerking dof.

De klant zorgt er best voor dat er zo weinig mogelijk vuil naar binnenkomt, door vloermatten aan de buitendeuren te leggen of een overgangszone te creëren voor vuile kleding, schoenen of huisdieren. Dit voorkomt dat vuil, zand, steentjes of chemicaliën in contact komen met de natuursteen. Hoe vuiler je de natuursteen laat worden, hoe meer werk je nadien hebt om de toestand weer recht te trekken.

Verander gewoontes

Soms hebben kleine gewoontes een grote impact. Raad klanten daarom aan om bijvoorbeeld altijd onderzetjes te gebruiken zodat er geen druppels van licht zure dranken zoals cola of wijn op de natuursteen komen. Of om geen hete pannen direct op het stenen oppervlak te zetten. Morsen is natuurlijk nooit helemaal te vermijden. In dat geval is het aan te raden om meteen te reinigen met een mild afwasmiddel of plantaardige zeep en heet water.

Regelmatig reinigen

Het is beter dat klanten regelmatig eens een zachte microvezeldoek over de natuursteen vegen, zodat kleine zandkorreltjes of andere minuscule stofdeeltjes verwijderd worden. Je ziet ze niet, maar ze zorgen er wel voor dat het oppervlakte afgeschuurd wordt. Wijs er zeker ook op om overtollig water uit douchecabines, gootstenen en wastafels te houden om schimmel te voorkomen.

Gebruik natuurlijke producten

Een pH-neutraal reinigingsmiddel beschadigt het steenoppervlak niet. Kleine krasjes en watervlekken kunnen heel voorzichtig worden weggepoetst met een staalwolpad (nr00).

Check de labels

Klanten checken best altijd de labels van onderhoudsproducten om te zien of ze wel geschikt zijn voor het gebruik op natuursteen. Zure reinigingsmiddelen zoals azijn en citroensap zullen het oppervlak van kalkhoudende stenen zoals marmer en kalksteen schenden. Ammoniak kan ook de afwerking van bepaalde stenen dof maken en wordt ook in verband gebracht met ademhalingsmoeilijkheden.

Milieuvriendelijke producten

Milieuvriendelijke schoonmaakproducten zijn getest om ervoor te zorgen dat ze veilig en gezond zijn voor binnenomgevingen. Ze hebben ook lage of geen chemische emissies, waardoor ze de impact van de chemicaliën die in onze afvalstromen en watersystemen terechtkomen, vermijnderen.

Deze producten hebben de volgende kenmerken:

  • Op waterbasis
  • Bevat geen agressieve chemicaliën
  • Produceert geen giftige dampen
  • Bevat geen vluchtige organische stoffen (VOS)
  • Biologisch afbreekbaar
  • De verpakking is minimaal en recyclebaar

Wie een milieuvriendelijke keuze wil maken, kijkt best naar het aanbod aan reinigingsproducten met een certificeringslabel van een vertrouwde en gerespecteerde keurmerkorganisatie voor groene producten. Dit zorgt ervoor dat de ingrediënten in de producten voldoen aan strikte eisen en normen voor binnenlucht- en waterkwaliteit en geen agressieve chemicaliën bevatten.


Bron: usenaturalstone.org