Natuursteen en Belgisch topdesign: een tijdloze combinatie

Dat natuursteen meer doelen dient dan enkel het aankleden van vloeren, wanden of gevels, bewijzen deze zes topontwerpers van Belgische bodem. Met hun subtiele creaties zetten ze het veelzijdige karakter van natuursteen tijdloos in de kijker.

Polycaro verlaat al eens graag de platgetreden paden, daarom verdienen deze zes pareltjes een ereplaats in deze eindejaareditie. Inspiratie voor een stijlvol geschenk misschien?

1/ Lunair – Filip Janssens

Lunair is een uniek lichtobject gemaakt van gerecycleerd materiaal uit reststromen van essenhout of natuursteen. De staande muurlamp in koraalrode travertijn geeft een zacht indirect licht en zet door het ontwerp de schoonheid van de imperfecties van afvalmateriaal in de kijker. Ondertussen hebben de objecten hun weg gevonden naar de Londense galerie Mint en ontwikkelde Filip Janssens tevens een kleinere hangversie in Carrara marmer.

Lunair is een Henry van de Velde Award Winner 2020 en kandidaat om de Henry van de Velde Public Gold Awards te winnen (bekendmaking 22 januari 2020 in BOZAR).

Materiaal:

  • Staande muurlamp: Travertino Rosso Coral in samenwerking met Van Den Weghe
  • Hangversie: Carrara marmer in samenwerking met Van Den Weghe

Meer informatie vind je op www.filipjanssens.be

lunair

2/ ℗ PAARL Handmade Handbags

Modeontwerpster Pearl-Lisa De Buck ontwerpt en vervaardigt eigenhandig unieke kalfslederen handtassen, afgewerkt met een flinterdun plaatje marmer. Dit werd gemonteerd op aluminium en gecreëerd door Potier Stone.

Afgebeelde handtassen:

  • Prisma (geel/groen)
  • Papillio Clutch (de iets kleinere versie)

De unieke handtassen zijn enkel (op aanvraag) te koop in de boetiek en atelier van maakster Pearl De Buck: www.paarl.be

paarl handbags

3/ Japanese bench – Atelier Alexandre Lowie en Lenz Vermeulen

Een architecturaal stuk tijdloos design dat Japanse invloeden uit de jaren ’60 evoceert, maar ook het universum van Charlotte Perriand laat doorschemeren. Deze driezit is met de hand vervaardigd uit nobel eikenhout en Italiaanse leisteen; een sober ontwerp dat ruimte biedt aan puur vakmanschap. Het zijn de details die dit bijzondere ontwerp zijn finesse verlenen: de zacht hellende hoek van de ruggensteun, de zorgvuldig afgeronde latten en de voet uit één stuk die onderaan een delicate geometrische uitsparing kreeg. Het resultaat is een tijdloze pièce de résistance die lijkt te zweven in de ruimte, compromisloos en verfijnd.

Materialen

  • Eik, afgewerkt met gekookte lijnolie
  • Italiaanse leisteen
  • Kussens met afneembare hoes in wollen meubelstof van Brüder

De zitbank ‘Japanese Bench’ is verkrijgbaar via Atelier Alexandre Lowie: www.alexandrelowie.be

alexandre lowie japanese bench

4/ Gemini

Exclusieve parelarmbanden voor de modebewuste man

Het Belgische Gemini is opgericht in 2013 en groeide ondertussen uit tot één van de snelst groeiende sociale business-projecten in België. Gemini vervaardigt hoge kwaliteitsarmbanden met natuurstenen parels, specifiek gericht op de modebewuste man.

Recent zette zaakvoerder Arne Schelkens ook Gemini Exclusive in de markt: exclusieve parelarmbanden vervaardigd uit vijf kostbare en zeldzame steensoorten, afkomstig van Madagascar tot Myanmar of Arizona.

Iedere armband is uniek en wordt met uiterste zorg samengesteld in drie Belgische sociale ateliers.

In 2018 werd Gemini officieel het label ‘Handmade in Belgium’ opgespeld door Unizo. Iets waar dit Lintse bedrijf bijzonder trots op is.

Gemini Bracelets zijn te koop via uw juwelier of online via www.gemini-bracelets.com.

gemini armbanden

5/ InHale – Ben Storms

InHale is een monumentale salontafel, vervaardigd uit een enorm stuk marmer dat ‘drijft’ op een opgeblazen metalen kussen van lucht. Ontwerper Ben Storms vindt dat gewicht relatief is. Met InHale lijkt het dan ook alsof hij de zwaartekracht tart.

Elk stuk is uniek en kan op maat en in functie van persoonlijke voorkeuren worden vervaardigd.

Materialen:

  • Tafeloppervlak: verkrijgbaar in de Belgische marmers Noir de Mazy, Rouge Royal, Gris des Ardennes, St. Anne de Belgique, en de Franse marmer Grand Antique.
  • Kussens: in hoogglans gepolijst roestvast staal of koper
  • Lucht

Atelier Ben Storms: www.benstorms.be

Inhale Ben Storms

6/ UKIYO van NIYONA

De laatste inspiratie zochten we bij Nina Bodenhorst en Jonathan Wieme van Fine leather atelier & Design Studio ‘NIYONA’. Deze onafhankelijke studio is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van hoogwaardige lederwaren waarbij een geduchte expertise wordt gecombineerd met een voorliefde voor het ongewone. De objectenverzameling “UKIYO” is zowel decoratief als functioneel en bevat 4 families van elk 3 conische afmetingen en vormen: spiegels, kandelaars, dienbladen en koepels.

Voor het materiaal van deze collectie werd gekozen voor volnerfleder, plantaardig gelooid rund- of frans geitenleer en een voering in fluweelleer. Dit werd subtiel gecombineerd met handgemaakte natuurlijke messingaccenten en traditionele Romeinse travertijn of Noir Saint Laurent marmer van Eggermont uit Deinze.

www.niyona.be

ukiyo