Marmeren aanrechtblad of niet? Vijf voordelen op een rij!

Wie is er niet verknocht aan het prachtige uiterlijk van echte marmer? Toch hebben veel mensen twijfels omwille van de mogelijke zorg en het onderhoud die gepaard gaat met een marmeren keukenblad. Begrijpelijk, maar daarom niet terecht. Voor zij die keuzestress hebben, geven we vijf krachtige argumenten mee waarom een aanrecht in echte marmer een verbluffend goed idee is.

Vergeleken met andere natuursteen zoals graniet en kwartsiet, is marmer een relatief zacht gesteente. Hierdoor is marmer gevoeliger voor zuurvlekken waardoor het oppervlak kan aangetast worden wanneer een gemorst product niet onmiddellijk wordt verwijderd. Marmer ontwikkelt bovendien een natuurlijk patina en verandert onder invloed van oxidatie van kleur doorheen de tijd. Dit vormen de belangrijkste redenen waarom fabrikanten van keramisch materiaal graag uitpakken met kwaliteitsvolle marmerimitaties in keramiek die “net echt” zijn en bovendien onderhoudsarm.

Toch is er voor de liefhebbers geen enkel alternatief goed genoeg en is marmer ontegensprekelijk ‘the real thing’. Een keukenblad in marmer is een goed idee en wel om deze vijf redenen:

1) Geïmpregneerde marmer is vlekken te slim af

De grootste zorg die klanten hebben bij het kiezen voor marmer als keukenwerkblad, is de mogelijkheid op vlekvorming. Hoewel marmer gevoeliger kan zijn voor vlekken van zure voedingsmiddelen en dranken (zoals rode wijn, citroen of tomatensaus) kan men goede voorzorgsmaatregelen nemen. Zo zal het impregneren van het steenoppervlak met een vlekwerende sealer (vlekkenstop) de poriën net onder het oppervlak van de steen vullen waardoor de absorptie van vloeistoffen wordt vertraagd. Hierdoor is er meer tijd om gemorste vloeistoffen tijdig te verwijderen en hebben zuren veel minder kans om doffe plekken na te laten. Impregnering zal zuuraantasting niet voorkomen maar wel vertragen, en beschermt de natuursteen tegen olie- en andere vlekken. Bovendien ontwikkelt marmer na verloop van tijd ook een mooi patina waardoor het na enige tijd automatisch minder gevoelig wordt aan zuur- en vlekvorming.

Uw leverancier van onderhoudsproducten voorziet u van gepast advies en van het juiste product dat marmer beschermt tegen vlekken zonder het uiterlijk van de steen te veranderen. Hij zal u tevens kunnen vertellen of dit product levenslange bescherming biedt of dat men de behandeling van de steen periodiek dient te herhalen voor een blijvend mooi resultaat.

2) Verzoete marmer is net zo mooi als gepolijste marmer maar laat zuurvlekken minder opvallen

Verzoete marmer heeft door zijn satijnen afwerking een meer mat-glanzende look daar waar gepolijste marmer meer een spiegeleffect creëert. Dit maakt dat een schijfje citroen dat te lang op het marmeroppervlak is blijven liggen, minder snel zal opvallen op een marmer in verzoete afwerking dan in gepolijste afwerking. De zacht satijnen afwerking oogt bovendien vaak moderner dan de glanzende variant en is daardoor bij velen favoriet.

3) Elke plaat is uniek

Sommigen kiezen voor liever voor kwartswerkbladen die eruit zien als marmer, in de overtuiging dat ze gemakkelijker te onderhouden zullen zijn. Hoewel een samengesteld materiaal mogelijk minder onderhoud behoeft dan marmer, heeft het nooit dezelfde diepte, de unieke patronen of het uitgebreid kleurenpalet van echte marmer.

Bovendien biedt echte natuursteen de mogelijkheid om je eigen, 100% unieke plaat uit te kiezen, waardoor geen enkele andere keuken zal zijn zoals die van u.

4) Marmer is van nature hittebestendig

Marmer kan van nature tegen heel hoge temperaturen en is bovendien meer hittebestendig dan vergelijkbare materialen zoals bijvoorbeeld aanrechtbladen uit harsgebonden kwarts.

Deze eigenschap maakt marmer een nog betere keuze voor plaatsen die omringd worden door een open haard, ovens of kookvuren zoals bijvoorbeeld kookeilanden.

5) Natuursteen verhoogt de waarde van uw huis

Werkbladen in natuursteen verhogen de waarde van je huis en spreken potentiële kopers aan. Natuursteen is niet enkel esthetisch mooi maar laat bovendien zien dat je hebt geïnvesteerd in kwaliteit en zorg voor je huis.

Tip!

Nog niet helemaal overtuigd? Vraag dan een staal aan je natuursteen- of keukenleverancier in de door jou gewenste kleur, en onderwerp het aan enkele proeven.

Giet er wat limonade op, laat een koffiering achter, laat een plakje tomaat vallen,… Stel je (liefst geïmpregneerde) monster op de proef om te zien hoe het reageert. Beter nog, probeer een staal van zowel gepolijst als van verzoet marmer om het verschil in prestaties te zien.

Natuursteen kies je steeds in functie van de omgeving of je woonruimte, van je levensstijl en van je persoonlijke smaak of stijl. Een goede natuursteenleverancier kent elke steensoort door en door en zal steeds de juiste steen adviseren in functie van de betreffende context.


Bron: Use Natural Stone