Litokol aandeelhouder van Ruslands grootste tegelfabrikant

Het Italiaanse Litokol, fabrikant van kleefstoffen, voegmortels en andere producten voor bouwtoepassingen en interieurdecoratie, verwierf in december vorig jaar 21% aandelen van Estima Keramika, de Russische marktleider in de productie van keramische tegels.

Marktleider in Rusland

Ruslands grootste producent van keramische tegels bestaat sinds 2001, heeft een jaaromzet ruim 80 miljoen euro en een productiecapaciteit van circa 15 miljoen vierkante meter tegels. Estima Keramika dat 1.500 mensen tewerkstelt, beschikt over twee fabrieken (in Noginsk en Samara) , negen verkoopfilialen en 14 showrooms.

Strategisch belang

Rusland is voor Litokol altijd al een belangrijke markt geweest, zowel in commercieel als in strategisch opzicht. Ter illustratie: in 2002 openden de Italianen in Noginsk, op 50 kilometer van Moskou, zelfs een eigen productiesite.

Litokol werkt in Rusland al vele jaren samen met Estima Keramika, waarmee het reeds tal van projecten realiseerde, en verdeelt haar producten via het uitgebreide netwerk van verkooppunten dat de Russische tegelgigant verspreid over het ganse land heeft. Daarom dat deze investering van strategisch belang is voor Litokol dat naast de sector van lijm- en voegmortels nu ook in de keramische industrie op het voorplan treedt.