Les Docks in Marseille wint Casalgrande Padana Grand Prix 2013-2015

Met de geslaagde restauratie van ‘les Docks Marseille’, een voormalig opslagcomplex in de Zuid-Franse kuststad, heeft het Italiaanse architectenbureau 5+1AA in de categorie ‘gevelbekleding en buitenbevloering’ de tiende editie van de prestigieuze Casalgrande Padana Grand Prix gewonnen.

Innovatieve oplossingen

De architecturale en technische kwaliteiten van de projecten die het Italiaanse architectenbureau 5+1AA indiende, tonen -samen met de schaalgrootte en het maatschappelijk belang ervan- hoe diepgaand de samenwerking was die de ontwerpers en Casalgrande Padana aangingen. Samen bedachten ze innovatieve oplossingen van een grote inhoudelijke rijkdom.

Het werd een echte ontdekkingstocht van onderzoek en experiment, die uitgaat van de sterke punten eigen aan industriële keramische productie: kwantiteit gekoppeld aan kwaliteit. Daarbij worden ook creatieve, innovatieve vormelementen en legtechnieken geïntroduceerd, die in niet geringe mate bijdragen aan het schitterende eindresultaat, van de afzonderlijke producten zowel als van de projecten in hun geheel.

LesDocks3

CasalgrandePadana2

CasalgrandePadana4

Restauratieproject

De jury van de Casalgrande Padana Grand Prix 2013-2015 prees in het bijzonder de geraffineerde arbeid aan de restauratie en sanering van ‘les Docks Marseille’, een groot opslagcomplex aan de haven van de Zuid-Franse kuststad. Dit prestigieuze project kampeert op de grens tussen architectuur en kunstinstallatie, met een absolute hoofdrol voor het keramische materiaal van Casalgrande Padana. En dat in twee verschillende toepassingen.

Technologische symbiose

Enerzijds werd de gres ceram versneden en vakkundig opnieuw samengesteld volgens een heel exact ontwerp; anderzijds zien we ook een juxtapositie van voor de gelegenheid ontworpen keramische elementen die aan een speciale metalen onderbouw werden bevestigd. Een voorbeeld van ‘technologische symbiose’: de bekleding bedekt de gevels van de muren aan de binnenpleinen, zonder deze te vernietigen. Zo werd een bijzonder sterk visueel effect gecreëerd, terwijl intussen de oorspronkelijke structuur intact bleef. Kortom, een verdiende winnaar van de tiende editie van de Casalgrande Padana Grand Prix, die op vrijdag 27 mei in Venetië werd bekend gemaakt.