Italiaanse tegelgigant Marazzi neemt Emilceramica over

Marazzi Group, Italiaans marktleider in keramische tegels en sinds 2012 een dochteronderneming van de Amerikaanse multinational Mohawk Industries (‘s werelds grootste vloerproducent), wordt voor 100% eigenaar van concurrent Emilceramica en haalt daarmee merken als Emilceramica, Viva, Ergon en Provenza in huis.

De overeenkomst werd op 20 januari jongstleden door beide partijen ondertekend, maar de mededingingsautoriteiten moeten de overname wel nog goedkeuren. De eerste geruchten over mogelijke interesse van Marazzi in Emilceramica staken al in de zomer van 2016 de kop op.

Mohawk Industries

Het Amerikaanse Mohawk Industries, wereldleider in de productie van vloerbekleding en sinds 2005 ook eigenaar van de West-Vlaamse spaanplatengroep Unilin (bekend van Quickstep), haalde in 2015 een omzet van ruim 8 miljard US dollar. Van dat totaalbedrag wordt ongeveer 37% (of 3,01 miljard euro) gerealiseerd met de productie van keramische tegels. Daarnaast maakt Mohawk Industries ook tapijt, parket, laminaat, vinyl, alsook isolatiemateriaal. De Amerikanen realiseren 19% van hun omzet in Europa en 72% in eigen land.

emilceramica

Marktleider in Italië

Voor de overname (waar destijds een bedrag van 1,17 miljard euro voor werd neergeteld) door Mohawk Industries was de Italiaanse tegelproducent Marazzi (dat fabrieken heeft in Italië, Spanje, Frankrijk, Rusland en de VS) goed voor een omzet van 857,7 miljoen euro (cijfer uit 2012). Emilceramica, qua omzet de nummer acht in de Italiaanse tegelindustrie en internationaal succesvol met toonaangevende merken als Emilceramica, Viva, Ergon en Provenza, sloot vorig jaar af met een omzetcijfer van meer dan 150 miljoen euro (waarvan ruim 90% uit export wordt gehaald, met een sterke aanwezigheid in Noord-Amerika waar hij vier logistieke centra heeft). Met deze recente overname verstevigt de groep Marazzi zijn marktleiderspositie in Italië (waar jaarlijks circa 400 miljoen m2 tegels van de productieband rollen) en de rest van de wereld.